”Nevjenčana majka” u Maroku nije samo prezrena u društvu nego je zatrudnjeti izvan braka - kazneno djelo!TREVOR APPELTON - Flickr
StoryEditor
islamski svijet

U Maroku je zabranjen seks prije braka, nevjenčane majke proživljavaju pakao

Piše DESK  /  31.08.2021., 10:39h
Ali kad mu je rekla da je ostala trudna, više nije htio ni čuti za nju. Najgore joj je bilo sve reći majci: "Majka najprije ništa nije rekla. Samo me je pogledala, briznula u plač i tek je onda rekla: ‘Zašto si mi to učinila?‘"

"Nevjenčana majka" u Maroku nije samo prezrena u društvu nego je zatrudnjeti izvan braka - kazneno djelo! A tako rođeni mališani su silom zakona obilježeni čitavog života, piše DW.

Fatima Zara je jedna od mnogih koje je zadesila ta sudbina. Njena priča slična je mnogima kakvih ima širom svijeta: nije imala ni 20 godina kad je planula ljubav s poznatim mladićem iz susjedstva. Kako to biva, vjerovala mu je da se želi oženiti s njom, pa nakon nekog vremena nije sve ostalo tek na nevinim poljupcima.

"Susjedi me nisu pozdravljali, psovali su me na ulici"

Ali kad mu je rekla da je ostala trudna, više nije htio ni čuti za nju. Najgore joj je bilo sve reći majci: "Majka najprije ništa nije rekla. Samo me je pogledala, briznula u plač i tek je onda rekla: 'Zašto si mi to učinila?'"

Prijezir društva je već počeo kad joj je trbuh počeo rasti, a postao je neizdrživ kad se dijete rodilo. Susjedi koje je znala od djetinjstva više je nisu pozdravljali, nego su mrko gledali i nju i njeno dijete, čak su je i psovali pred svima na ulici. Pokušala je svog nekadašnjeg mladića navesti da promijeni mišljenje, ali uzalud.

Nudila mu je da napravi genetski test ako ne vjeruje da je dijete njegovo, ali ni to nije htio. Zato je potpuno prekinula bilo kakav odnos s njim i bijesna je već kad ga vidi: "On živi svojim životom, sve to njemu ništa nije važno. Ne zanima ga njegovo dijete, on je slobodan i čini što želi... To nije pošteno, to nije pošteno..."

"Te žene su građani drugog reda, društvo ih osuđuje kao drolje"

Karima Nadir sve to odlično zna. I nju je u neko doba zadesila takva sudbina, ali ona ne želi šutjeti, nego se žestoko bori za prava tih žena. "Njih se promatra kao građane drugog reda, kao nekog manje ljudskog. Na žene se gleda kao da nemaju nikakvog morala i etike, društvo ih osuđuje kao drolje. To nije lako."

Još gore od toga: Karima Nadir sudjelovala je u osnivanju Kolektiva 490. Naziv te udruge je članak krivičnog zakona Maroka, kojim se već i spolni odnos izvan braka smatra kaznenim djelom. Čak i ako je izvjesno tko je otac, opet zakoni te zemlje ga baš ni s čim ne sile da snosi barem nekakvu odgovornost, niti financijsku, niti bilo kakvu drugu.

U tome im pomaže i Aicha Ech-Chenna: iako joj je već 80 godina, ona je poznata svima u Maroku po svojoj borbi za prava žena, u čemu je aktivna već više od 30 godina. Njena organizacija "Solidarnost žena" trudi se takve majke pomiriti s rodbinom, jer noge završe na cesti nakon takvog "neoprostivog" grijeha, a pokušava pomoći i kod obrazovanja, traženja posla i stana, a onda je tu i pomoć u zbrinjavanju te djece.

"Dijete rođeno u preljubu se, po zakonu, smatra kopiletom"

Jedini rezultat takvog "morala" u Maroku jest zastrašujuć broj čedomorstva. Što tim siroticama inače preostaje? Abortus je u Maroku strogo zabranjen, a često i njihove obitelji sudjeluju ili čak potiču taj zločin. Leševi beba na smetlištima ni policiju očito osobito ne uzbuđuju.

Jer i te mališane čeka težak život. Nije samo članak 490. dovoljan užas nego je tu i članak 446.: "Taj članak krivičnog zakona kaže da se dijete rođeno u preljubu smatra kopiletom i mora ostati kopile, čak i ako genetski test utvrdi očinstvo i otac prizna to dijete. Tako i danas stoji u zakonu!" uzbuđuje se Aicha Ech-Chenna.

To je najgore, misli i Karima Nadir: "To je teško. Zamislite u kojoj mjeri je naše društvo okrutno da i tu djecu isključuje iz zajednice i osuđuje ih. To lako može dovesti do toga da ta djeca brzo skrenu s puta, rano počnu uzimati droge ili postanu agresivna prema društvu. To se može razumjeti ako pomislimo i koliko je društvo agresivno prema njima."

"Zakon se mora promijeniti, ali i mentalitet ljudi"

Jer taj biljeg oni nose u svim dokumentima: inače se navodi ime oca, ali takva primjedba im nepovratno zatvara vrata i u školama i na sveučilištu, kad traže radno mjesto - i naravno da je nezamislivo nekoj marokanskoj obitelji prihvatiti takvu osobu kao muža ili ženu svojem "zakonitom" djetetu.

Ali naše sugovornice su potpuno složne s mišljenjem Aiche Ech-Chenne. "Zakon se mora promijeniti, ali što se mora promijeniti nisu samo zakoni nego i mentalitet ljudi." A to je uvijek najteža zadaća.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:30