StoryEditor
FOKUS RTV HERCEG BOSNE

"U HNS-u BiH nema nitko spreman na žrtvu i odricanja, istiskivanje Hrvata vodi u treći entitet"

Piše G.L.  /  14.05.2022., 15:51h
Hoće li u foto-finišu ipak doći do izmjena Izbornog zakona BiH, što ovi izbori donese za hrvatsko biračko tijelo, hoće li bh. Hrvati uspjeti politički preživjeti i jesu li se njihovi legitimni predstavnici spremni žrtvovati u borbi za prava, govorili su Fokusu RTV-a Herceg Bosne Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka iz Tomislavgrada i Tvrtko Milović, dužnosnik Hrvatske republikanske stranke iz Kiseljaka.

Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i Tvrtko Milović, dužnosnik Hrvatske republikanse stranke bili su gostima ovotjednog izdanja emisije Fokus RTV-a Herceg Bosne koju vodi i uređuje Jurica Gudelj. Gosti su otkrili i hoće li njihove stranke na Opće izbore 2022. godine izići u okviru HNS-a BiH ili samostalno.

U emisiji se, između ostalog, razgovaralo i o tome zašto nije došlo do izmjena Izbornog zakona BiH na nedavnim pregovorima uz medijaciju međunarodne zajednice, hrvatskoj politici u BiH i njenim perspektivima, odgovornosti za propast pregovora te na koncu – mogućnostima rješenja hrvatskog pitanja u trenutim daytonskim okvirima.

image

Tvrtko Milović u emisiji Fokus

RTV HERCEG BOSNE - Rtv Herceg Bosne

Milović: Bošnjačke stranke odgovorne za propast pregovora u Sarajevu 

Milović je istaknuo kako ne želi davati alibi hrvatskim predstavnicima, odnosno HDZ-u BiH koji nosi teret pregora, pa tako i odgovornost za njihovu propast, ali je realnost da je politička moć koncentrirana u Sarajevu.

“Bošnjačke stranke u Sarajevu kontroliraju taj 'kontrolni paket' glasova u državnom i federalnom Parlamentu, a da je bilo kakav dogovor postignut, to ga trebaju potvrditi zastupnici u Parlamentu BiH gdje sastav takak kakav jest“, rekao je Milović i dodao da je u tom smislu odgovornost na bošnjačkim strankama.

“Međunarodna zajednica neće ulaziti u velike probleme ni ići kontra dominantnih politika u BiH, tako da nikad i nije bilo šanse da se neki veleposlanik tom narativu suprotstavi. Nismo mogli očekivati pravedan stav, premda su čak zadnjih godinu dana pokazali nekakvu naklonost u tom smislu“, rekao je Milović.

Vukadin je, pak, mišljenja da odgovornost za BiH u najvećoj mjeri snose upravo stranci jer su oni toliko puta do sada negirali Ustav, kršili njegove odredbe i ugrožavali Dayton.

Vukadin: Bošnjacima vitalni interes preglasavati Hrvate 

“Bošnjaci se osjećaju ugroženo ako Hrvatima ne mogu nametati predstavniku, njima je vitalni interes birati nama predstvnika. Stranci su toliko puta do sada prekršili zakone, ali Hrvati trebaju sjesti za stol, onaj 'hrvatski' i dogovoriti granicu ispod koje se neće ići, a to nisu samo izmjene Izbornog zakona, ta se ljestvica i popis zahtjeva moraju podignuti jer ovo što HDZ BiH traži je minimum minimuma“, rekao je Vukadin.

Vukadin nije optimističan da bi se izmjene Izbornog zakona mogle dogoditi u foto-finišu kako se sada najavljuje.

“Sarajevski političari ne žele izmjene. Visoki predstavnik ima mogućnost da to izmjeni, jer BiH nije pravna tvorevina, a hoće li ih iskoristiti – teško je vidjeti. Mi se za izbore pripremamo, a sve očekujemo, osluškujemo i ako dođe do izmjena, prilagodit ćemo se“, rekao je Vukadin.

image

Ivan Vukadin

RTV HERCEG BOSNE - Rtv Herceg Bosne

Milović od OHR-a i Christiana Schmidta ne očekuje ništa posebno i prati uobičajene narative.

“Vijeće sigurnosti UN-a, a ni UN više nemaju nikakvu ulogu, vidimo to po ratu u Ukrajini. S tog aspekta treba gledati i Schimdta čija je pozicija besmislena, ne on personalno, nego OHR. Upitno je koliko njegove ovlasti funkcioniraju u RS-u. Ako on nametne u Federaciji, posebno Izborni zakon nema prepreke da Bošnjaci to ignoriraju. Izborni zakon BiH se ne može promijeniti ni nametanjem više“, zaključio je Milović.

"Sve se svodi na to koliko su se u HNS-u BiH u stanju žrtvovati, odreći pozicija, blokirati puteve, tamo nema nitko takav" 

Sve se svodi na to hoće li naši, dodaje Milović, hrvatski predstavnici ugroziti spremiti svoje pozicije, a smatra da to HNS BiH nije u stanju. 
"Sve će se svesti na to što smo mi kao narod spremni učiniti, što su spremni učiniti naši politički predstavnici. Jesu li spremni blokirati puteve, odreći se pozicija, jesu li se spremni odreći beneficija? Čini mi se da u HNS-u BiH više nema nitko takav", rekao je Milović i dodao kako tu "nespremnost hrvatskih političara u BiH vide i stranci i Bošnjaci". 

Ostatak emisije pogledajte u nastavku:

Dnevnik.ba 

19. srpanj 2024 18:04