Article_Top_970x250

"U Aluminij ulazimo u vrlo izazovnom trenutku, u najsloženijoj i najtežoj situaciji od konca rata..."

Amir Gross Kabiri:

"U Aluminij ulazimo u vrlo izazovnom trenutku, u najsloženijoj i najtežoj situaciji od konca rata..."

tra 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Predsjednik MT Abraham Group te dioničar i direktor Aluminium Industries d.o.o. ekskluzivno za Večernji list govorio je o planovima za Aluminij.

-Nedavni negativni trendovi na tržištu, prouzročeni pandemijom COVID-19, podsjećaju nas na to kako krhak život može biti, kao i na to kako su tržišta dinamična i kako velike promjene na njih mogu snažno utjecati - rekao je na početku razgovora za Večernji list predsjednik MT Abraham Group Amir Gross Kabiri, koji je ovoga tjedna potpisao sporazum o najmu pogona Aluminija d.d. iz Mostara uime kompanije Aluminij Industries d.o.o., u kojoj je glavni dioničar i direktor.

Malo je poznato kako je ovaj ugledni izraelski biznismen cijelo vrijeme u Mostaru, gotovo od trenutka gašenja kompanije napajanja električnom energijom, ali čak i u vremenu krize s koronavirusom. 


U vrijeme koronavirusa potpis ugovora s Aluminijem čini se nestvarnim. Koji su motivi MT Abrahama?

Iako razmjer pandemije COVID-19 i njezini učinci još uvijek nisu u potpunosti poznati, sasvim je izvjesno da će imati dramatičan učinak na svjetsku ekonomiju, kao i poseban utjecaj na aluminijsku industriju. Ipak, čak i u vrijeme nesigurnosti, naše poslovne odluke temelje se na preciznim procjenama tržišta i okruženja u kojemu poslujemo te služe strateškom planu i dugoročnim ciljevima. Jasno je i razumljivo da ćemo operativni plan za Aluminij morati prilagoditi, posebno u smislu rokova početnih faza. Međutim, što se tiče strateškog plana i sveukupnog izgleda za Aluminij, ništa se nije i ništa se neće promijeniti. Sljedeći mjeseci i, u nekim aspektima, godine, sasvim sigurno bit će izazovni, ali kriza će proći i koliko god su brige koje izaziva prirodne, bilo bi neodgovorno i kratkovidno da im dopustimo da utječu na naše odluke i prosudbe. Naši planovi za Aluminij, kao i za sve naše tvrtke, prilagodit će se sukladno potrebi, ali ostat će netaknuti.

Vlada Federacije BiH ipak je dala suglasnost. Što je izmijenjeno kako bi se posao doveo do kraja?

Prije svega, vjerujem da je dugi pregovarački proces omogućio objema stranama da izgrade takvo povjerenje koje je moglo samo biti rezultat vremena koje je bilo izričito potrebno za postizanje dogovora. S naše strane bilo je važno da se naša organizacija prilagodi lokalnim zakonima, regulacijama, pa čak i poslovnoj i političkoj kulturi. Također vjerujem da nam je desetomjesečni boravak u Mostaru omogućio da bolje razumijemo snage i slabosti Aluminija te da steknemo vrijedno znanje koje će nam izvrsno poslužiti kako budemo išli naprijed. Poznavanje i bolje razumijevanje okružja Aluminija istodobno su nam omogućili i bolje razumijevanje zabrinutosti i potreba Vlade, u sukladnosti s čime smo izmijenili svoj prijedlog. Svestranost i sposobnost prilagodbe ključni su u poslovnom svijetu u kojemu se često nalazimo pred situacijama koje zahtijevaju ponovne procjene, kao što tome svjedočimo danas u vrijeme COVID-19 krize.


Nisu bile jednake uloge lokalnih dužnosnika oko ovakvog okončanja posla s Aluminijem. Tko je davao najviše potpore, odnosno je li bilo pokušaja opstruiranja ovoga procesa?

Političko okruženje Bosne i Hercegovine je, bez sumnje, izazovno za međunarodnu grupu poput naše. Bilo nam je potrebno dosta vremena kako bismo mogli pristupiti i rješavati glavna pitanja koja su povezana s donositeljima političkih odluka. Naravno, u tom procesu uslijedile su neke razlike u mišljenjima, ali nije bilo pokušaja podrivanja projekta i moram reći kako su sve političke stranke sa svih političkih strana ostavile dojam da se veće dobro gospodarstva i naroda Bosne i Hercegovine nalaze na prvom mjestu i bez obzira na bilo koji politički plan. Politički labirint BiH ne razlikuje se od drugih zemalja; možda je složeno i izazovno, ali u trenutku istine sve su snage udružile ruke za opće dobro zemlje.


Uz MT Abraham Group, partneri su i državne kineske tvrtke prema kojima često postoji oprez na Zapadu. Postoje li ovdje interesne igre ili je jedini interes poslovno razvijanje?

S našim međunarodnim partnerima, China Machinery Engineering Corporation i China Industry of Engineering Metal & Construction Co., Ltd., koji su odigrali ključnu ulogu u našoj odluci da nastavimo s ambicioznim planom reaktiviranja Aluminija, imamo duge i uspješne odnose. Naši kineski partneri imaju važnu i sastavnu ulogu u ostvarenju našega plana za postizanje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva za tvornicu.


Ranije se govorilo o planovima udvostručenja broja zaposlenih, proširenja asortimana, kao i o ulaganju u proizvodnju električne energiju. Jesu li takvi planovi i inicijative još uvijek u opticaju?

U Aluminij ulazimo u vrlo izazovnom trenutku, bez sumnje, u najsloženijoj i najtežoj situaciji od konca rata. Kao što smo prethodno naveli, za Aluminij imamo srednjoročne i dugoročne ciljeve, ali sve mora započeti aktiviranjem Ljevaonice, oživljavanjem “Aluminij” brenda i osiguravanjem da za tvrtku postavljamo čvrste temelje za dugi niz godina. Jednom kada te čvrste temelje postavimo, krenut ćemo s razvijanjem novih tržišta, poboljšanjem proizvodnih sposobnosti i ulaganjima u nove proizvodne linije, što će sve rezultirati povećanjem zaposlenosti. Što se tiče električne energije, jedan od naših glavnih ciljeva jest, eventualno, osigurati Aluminij stabilnom opskrbom električne energije koja mu je potrebna za rad u punom kapacitetu.


Cijene metala i električne energije su pale, zalihe metala se stvaraju, tvornice diljem svijeta su zatvorene. Možete li realizirati plan u ovim uvjetima?

Istina je da su za metalnu industriju, kao i brojna druga područja na svjetskom poslovnom tržištu, izazovna i zabrinjavajuća vremena. Međutim, ne treba gledati kratkoročno. Trenutačno je cijeli svijet u ratu s nepoznatim neprijateljem i visoka razina neizvjesnosti, kao i uvijek, stvara gospodarski pad. Svi ti čimbenici dobro su poznati i uzeti u obzir. Ipak, moramo gledati dugoročno i na vremena kada ćemo vidjeti porast potražnje i oporavak industrije, a do tada ćemo se odgovorno nositi s krizom, pripremajući se za dane koji će uslijediti jednom kada završi. 


S obzirom na brojne mjere koje su vlasti uvele, poput ograničenja kretanja i okupljanja, smatrate li da će Aluminij moći raditi?

Namjeravamo u potpunosti poštovati ograničenja i slijediti upute koje je Vlada propisala. Aluminij će raditi u okviru postavljenih ograničenja Vlade. Mi ćemo se pobrinuti da zdravlje i sigurnost naših zaposlenika ne budu ugroženi, na isti način na koji to primjećujemo u svim našim aktivnostima diljem svijeta.

U vašoj posljednjoj objavi naveli ste kako Aluminij vidite u samom vrhu svjetske aluminijske industrije. Vidite li mogućnost da se ovdje jednoga dana proizvode dijelovi za automobile i zrakoplove?

Brend Aluminija ima ogroman potencijal. Aluminij je vodeći proizvođač u industriji aluminija, s netaknutom reputacijom svoje kvalitete i naprednih tehnika te zahtjevima za njegove proizvode koji se uvijek povećavaju. Već smo potpisali nekoliko memoranduma s vodećim konglomeratima koji ciljaju uspostavu novih proizvodnih linija, što namjeravamo postići. Odluka hoće li početi s proizvodnjom određenih dijelova koje ste spomenuli je financijsko-operativna odluka koja će se donijeti sukladno potrebi i našoj internoj financijskoj procjeni.

Gospodine Kabiri, vi se u Mostaru nalazite mjesecima. Tu ste ostali čak i za vrijeme koronavirusa. Kako to objašnjavate?

Za mene je bilo presudno da pokažem da u ovim teškim vremenima ne napuštam Bosnu i Hercegovinu. Imam veliku odgovornost reaktiviranja Aluminija u doglednom vremenu. Osjetio sam da bih trebao biti tu u Mostaru, potpisati sporazum i započeti naš plan ponovnoga aktiviranja. COVID-19 mogao bi naštetiti našem početnom planu ponovnoga aktiviranja, ali neće utjecati na naš strateški plan. Osobno, Mostar je, sa svojim starim gradom, prelijepim pogledom s Mostarskoga zvonika mira i kao predivno sjecište različitih kultura, jedno od najljepših mjesta koje sam ikada posjetio i uživam u svakom trenutku provedenom ovdje. Mogu osjetiti toplinu ljudi i važno mi je da sam dio zajednice. Uvijek sam govorio kako ne ulažem samo u tvornicu, već da ulažem u ljude. 

Dnevnik.ba