Article_Top_970x250

Tvrtko Milović oštro kritizirao HDZ BiH: Rast, razvoj i implozija

analiza

Tvrtko Milović oštro kritizirao HDZ BiH: Rast, razvoj i implozija

velj 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

U nekoliko sam navrata kritizirao HDZ njegovim članovima. Ni završio kritiku ne bih, a onda bi oni preuzimali riječ i kritizirali još jače, piše novinar Tvrtko Milović u svojoj analizi djelovanja HDZ-a BiH koju je objavio na svojoj Facebook stranici koju prenosimo u nastavku:

Njihove kritike završavale bi za stolom, jer već na sljedećem stranačkom sastanku kritiku bi zamijenila tišina i klimanje glavom.  To nije tipično samo za HDZ BiH. To je tipično i za Crkvu, i za Napredak... to je tipično za sve institucije koje grade Hrvati. Tako je propala Herceg Bosna. Tako je Napredak oljušten od intelekta a HDZ od ljudi hrabrih da kažu bilo što.  Javno.

Za razliku od Srba i Bošnjaka, Hrvati u BiH nisu osnovali svoju autentičnu stranku 90-tih. Osnovali su franšizu HDZ Hrvatske na inicijativu iz Zagreba. To je prvi znak odsustva osjećaja suverenosti.

Hrvati u BiH su se osjećali (samo) dijelom ukupnog hrvatskog korpusa u Jugoslaviji. Nikako konstitutivni dio Bosne i Hercegovine. Da je tomu tako pokazao je rat u Hrvatskoj gdje su Hrvati Hercegovine i Bosne punili rovove od Dubrovnika do Vukovara. Kada je krenuo rat u BiH, nijedan dobrovoljac iz Hrvatske nije viđen da brani svoje sunarodnjake u BiH. Činjenica da Hrvata u BiH to nisu ni očekivali otkriva nam duboko ukorijenjeni podanički mentalitet.

Taj se mentalitet svakodnevno manifestira prema državi Hrvatskoj, ali i svakom drugom autoritetu, bilo da je realan ili je samoproglašen. Tako funkcionira narod pa onda i svaka institucija Hrvata.

Zbog tog i takvog mentaliteta logično je zašto nitko u BiH nije tražio nikakve garancije prilikom Washingtonskog sporazuma i samoukidanja Herceg Bosne. Hrvati u BiH su uvijek bili spremni na sve ako je to interes Hrvatske.  No, postavlja se pitanje – kada su Hrvati u BiH od pasivnih promatrača postali aktivni sudionici svoje propasti!?

Bolje rečeno, kako se dogodila transformacija HDZ BiH iz stranke koja pokreće hrvatsku samoupravu do stranke u kojoj nitko ne smije dati ni najbenigniju političku izjavu, pita se Milović.

Ostatak analize pročitajte na Facebook stranici Tvrtka Milovića.

RAST, RAZVOJ I IMPLOZIJA HDZ BiH U nekoliko sam navrata kritizirao HDZ njegovim članovima. Ni završio kritiku ne bih, a...

Objavljuje Tvrtko MilovićPonedjeljak, 8. veljače 2021.

Dnevnik.ba