StoryEditor
SKANDALOZNO PISMO

Turković gebelsovski laže o Hrvatima i traži od Blinkena da zaustavi izbornu reformu

Piše desk  /  26.08.2022., 09:08h

Ovaj skandalozni dopis kojim se zloporabe i privatiziraju institucije Bosne i Hercegovine u interesu radikalne bošnjačke politike još je skandalozniji jer se nastoji manipulirati s navodnom brigom za predstavnike manjina Židova i Roma, koje pak bošnjačka politika diskirminira čak i više nego Hrvate u Federaciji BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je američkog državnog tajnika Antonya Blinkena da zaustavi intervenciju visokog međunarodnog predstavnika u Izborni zakon tvrdeći da se tim prijedlogom ide na ruku HDZ-u BiH pri čemu je ovu stranku nazvala ekstremno desnom, desničarskom.

Ovaj skandalozni dopis kojim se zloporabe i privatiziraju institucije Bosne i Hercegovine u interesu radikalne bošnjačke politike još je skandalozniji jer se nastoji manipulirati s navodnom brigom za predstavnike manjina Židova i Roma, koje pak bošnjačka politika diskirminira čak i više nego Hrvate u Federaciji BiH.

U dokumentu, poslanom u srijedu, a koji je u posjedu Večernjaka stoji kako je predložena izborna reforma "vrlo osporavana" te se njome "favorizira ekstremnu desnu političku stranku bosanskih Hrvata, Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), čime se ide protiv temeljnih demokratskih vrijednosti slobodnih i poštenih izbora".

image
VECERNJI.BA

Istina je pak izbornu reformu osporavaju probošnjačke stranke, aktivisti i bliski plaćenici, kao i da izbori bez izmjena izbornih propisa predstavljaju opasan presedan kršenja zakona, presude Ustavnoga suda, Ustava BiH i i narušavanja Daytonskog sporazuma. U slučaju kada bi se te okolnosti ignorirale u interesu stvaranja bošnjačke državice, onda bi se riskirala propast Daytona i otvorio prostor potpunoj destabilizaciji koja u okolnostima krize u Ukrajini može imati dalekosežne posljedice.

Ministrica Turković, koja je članica SDA, tvrdi da bi se tim prijedlogom dodatno diskriminirali Židovi i Romi koji se ne bi mogli birati na vodeće pozicije u državi. Što je notorna i lako dokaziva laž. Upravo je SDA oborila sve mogućnosti za izbornu reformu, a to je i u javnim istupima potvrdio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović koji je rekao da je doslovno pravio naivnim sudionike pregovora o izbornoj reformi vrteći se u krug kako se ne bi ništa dogovorilo. Ključni naglasak bošnjačka politika sada je stavila na Židove kao diskriminiranu zajednicu u BiH kako bi dobila dodatnu simboličku potporu i tako pokušala spriječiti bilo kakvu izbornu reformu.

Valja međutim reći kako upravo bošnjačka politika punih 20 godina manipulira upravo s mogućnosti da Židovi ili bilo koji drugi pripadnik manjine postane izaslanik u klubu Ostalih (manjina) federalnog Doma naroda. Tamo naime sjede, osim jednoga Roma u aktualnom sazivu, punih 20 godina odreda Bošnjaci muslimani koji se lažno izjašnjavaju kao manjine. Tamo nikada nije bio izabran nijedan Židov upravo jer su im tu mogućnost otele bošnjačko-muslimanske stranke.

Ministrica Turković dalje u pismu Blinkenu dodaje kako se predloženim zakonom nastoji "manipulirati s izbornim jedinicama u BiH" čime bi došlo do prezastupljenosti birača bosanskih Hrvata iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Domu naroda — gornjem domu Parlamenta BiH". Što je također još jedna laž, koja je iznimno jednostavno dokaziva.

Hrvati osim HDZ-a imaju još desetak političkih stranaka. Upravo u trenutku kada otpadne mogućnost da bošnjačke stranke angažirajući podobne Hrvate nameću volju ovome narodu tada će i HDZ BiH izgubiti monopol nad Hrvatima. Očito zaobilazeći teško probavljivu činjenicu kako iza izborne reforme stoji i Washington, Turković "informira" Blinkena kako je ovaj prijedlog izborne reforme "dobio na snazi ​​u nekim europskim prijestolnicama zahvaljujući snažnom lobiranju hrvatske vlade, gdje je HDZ također na vlasti, koji prijeti da će natjerati Ured visokog predstavnika u BiH da donese vrlo osporavani prijedlog izborne reforme".

No, upravo su stvari obrnute. Prijedloge stabilizacije BiH podržavaju SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok određene dvojbe imaju pojedine europske administracije. Prije svih Njemačka i to zbog utjecaja bošnjačkih zastupnika Bundestaga. U završnici obraćanja slijedi patetični dio ministrice, koja se lažno predstavlja i kao zamjenica premijera BiH. Dodaje kako su se za te vrijednosti borili u ratu te da su manjine "stoljećima sastavni dio tkiva koje čini Bosnu i Hercegovinu". „O njihovom isključivanju na temelju njihove etničke pripadnosti ili vjere ne smije se pregovarati“, piše ministrica. Na kraju poziva Blinkena da podigne glas protiv izborne reforme i stabilizacije BiH, te se nudi za osobni susret kako bi detaljnije objasnila svoje krajnje jednostrane stavove. Teško je povjerovati kako bi se SDA i bošnjačke stranke bolje odnosile prema manjinama, kada ih sustavno izbacuju iz vlasti, a što sada pokušavaju napraviti i Hrvatima, piše večernji.ba.

Nije to prvi put da ministrica Turković, čije stavove službeno podupiru Iran, Turska i Rusija, zloporabi ulogu lažno predstavljajući stajališta bošnjačko-muslimanske strane kao državnu politiku. Njezino dosadašnje djelovanje najbolje je opisao američki kongresnik Trent Franks koji se svojedobno usprotivio dodjeli agremana za veleposlanicu u SAD-u. Podsjetio je kako je Turković osobno bila uključena u dovlačenje terorista u BiH, mudžahedina, te je optužio njezinu stranku za snažne veze s Al Qaidom, brojnim drugim terorističkim organizacijama, pa čak i s obavještajnim mehanizmima Irana.

Nakon posljednjeg istupa ministrice Turković hrvatski dužnosnici u vlasti najmanje što mogu učiniti jeste obavijestiti sva strana veleposlanstva kako njezina stajališta predstavljaju stav samo radikalne SDA, te prekinuti svaku komunikaciju s njom i potaknuti pitanje njezina razrješenja. Kako se doznaje već u ponedjeljak će se aktualizirati pitanje njezine zloporabe i privatizacije ministarstva vanjskih poslova BiH samo u interesu bošnjačke strane.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 06:59