Article_Top_970x250

Tržište nekretnina u BiH odolijeva koronakrizi

cijene stabilne

Tržište nekretnina u BiH odolijeva koronakrizi

srp 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Pixabay

Iako su cijene nekretnina trenutno stabilne, za buduće trendove vrlo su važni potrošačka moć i kamate koje banke daju na kredite za kupnju stana. 

Pandemija koronavirusa uzdrmala je sva tržišta u Bosni i Hercegovini, među njima i tržište nekretnina. Prvi put nakon dugo vremena prednost pri traženju novog životnog prostora dobivaju nekretnine na osami izvan gradskih centara. Međutim, kada su cijene u pitanju – promjena nema, piše BHRT.

Unatoč pandemiji koronavirusa tržište nekretninama u BiH pokazalo se izdržljivim. Potražnje još ima, a novinari BHRT-a su provjerili jesu li građani više zainteresirani pri kupnji i iznajmljivanju za stanove u središtima ili traže kuće izvan gradskih centara.

Sto se tiče cijena, sugovornici ističu da one nisu ni rasle ni padale, otprilike su se stabilizirale tako da bi kvadrat stana u centru grada u zgradi novogradnje kupca koštao oko 2000 KM, par stotina više ili manje, ovisno o tržištu i onome što prodavač nudi.

“Mi u Mostaru trenutno nemamo nijednu novu investiciju sto se tiče stambene zgrade, to su sve zgrade započete prije pandemije, stanovi koji su ostali neprodani kad je došla pandemija. Cijene su ostale na istom nivou, nisu se ni dizale ni spuštale, nove nekretnine su od 2100 do 2400, to je bilo i prije pandemije, a ostalo je i sada”, pojašnjava Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine.

Za razliku od Mostara, u kojem su nove investicije stale, u Banjoj Luci se i dalje gradi. Potražnja je najviše povećana za iznajmljivanjem kuća izvan gradskog područja, ali i za malim stanovima.

“Ja znam za barem 2-3 nova projekta koja idu i koja se grade uveliko, a ima ih sigurno daleko više. Gradnja u Banjoj Luci nije stala, potražnja za malim stanovima je blago povećana, stanova do 50-60 kvadrata nema puno u ponudi, a zaista je velika potražnja”, rekla je vlasnica agencije za nekretnine Stanislava Ligka.

Iako su cijene nekretnina trenutno stabilne, za buduće trendove vrlo su važni potrošačka moć i kamate koje banke daju na kredite za kupnju stana. 

Dnevnik.ba