Article_Top_970x250

Tomislav Barbarić za Dnevnik.ba: „Svjesni smo da ovo nije najbolji trenutak za nas“

intervju

Tomislav Barbarić za Dnevnik.ba: „Svjesni smo da ovo nije najbolji trenutak za nas“

kol 15, 2020

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

"Bh. liga ima nešto što primjerice u Hrvatskoj nema. Liga je dosta izjednačena i svaka utakmica je jako teška, uvijek moraš dati 100%. Dok sam igrao u Hrvatskoj, Dinamo, pogotovo kad je igrao kući, bio je izrazito nadmoćan. Bilo je lakše pobjeđivati. Ovdje si nijedan klub ne može dopustiti luksuz da u utakmicu uđe lagano“.

Tomislav Barbarić je iskusni nogometaš koji je najveći dio karijere proveo u Hrvatskoj, igrao je s nogometašima poput Dejana Lovrena i Marija Mandžukića. Igrao je i u Austriji, Kazahstanu, Belgiji i Bosni i Hercegovini, gdje i trenutno nastupa za HŠK Zrinjski. O prvim kolima tekuće sezone i svojoj karijeri govorio je za Dnevnik.ba.

Veći dio karijere proveli ste u Hrvatskoj, nastupali ste i u Belgiji, Austriji i Kazahstanu, a trenutno ste u Premijer ligi BiH. U kojoj od ovih liga ste se najbolje snašli i koja vam je najviše odgovarala?

Najljepši mi je bio period u Dinamu, definitivno, samo toga nisam bio svjestan u tom trenutku, kad sam igrao. Tu sam bio doma i to je sigurno najveći klub u kojem sam igrao u svojoj karijeri. Zato mi je tamo bilo najljepše. Ako ćemo pričati o ovim zemljama koje nisu dom, u Belgiji mi je bilo jako lijepo i ugodno. Mislim da je to država, za nogometaša pogotovo, za poželjeti. Nema puno dugih putovanja, liga je jako dobra, uvjeti za nogomet su odlični i tamo sam se najugodnije osjećao.

Kad ste bili dijete i znali da želite biti nogometaš, za koji klub ste sanjali igrati? Postoji li neki tim za koji biste željeli igrati u budućnosti?

Dok si mlad, naravno da maštaš o najvećim klubovima. Meni najdraži klub na svijetu je Real Madrid, tako je i ostalo. U ovim godinama nemam posebnih želja. Realan sam. Volio bih ovdje odraditi ugovor do kraja, pa vidjeti što dalje. Ne maštam o nekim velikim stvarima, prošlo je vrijeme za to.

Je li Vam bilo teško prilagoditi se na ovu Ligu?

Ako ozbiljno shvatiš ligu, onda ti nije problem prilagoditi se. Sličan je mentalitet, ljudi, ali ako podcijeniš ovu ligu onda možeš imati problema. Generalno, u Hrvatskoj ljudi imaju dojam da je BiH liga puno slabija i da je to puno lošije. Zbog toga, po meni, masa igrača koja dolazi iz Hrvatske ima problema s privikavanjem na ovu ligu. Ona u nekim mjestima možda jest „slabija“ od nekih drugih liga, ali ja mislim da je jako kvalitetna i zanimljiva. Bh. liga ima nešto što primjerice u Hrvatskoj nema. Liga je dosta izjednačena i svaka utakmica je jako teška, uvijek moraš dati 100%. Dok sam igrao u Hrvatskoj, Dinamo, pogotovo kad je igrao kući, bio je izrazito nadmoćan. Bilo je lakše pobjeđivati. Ovdje si nijedan klub ne može dopustiti luksuz da u utakmicu uđe lagano

Liga je i puno napredovala od perioda kad sam bio u Sarajevo do sada, kada sam u Zrinjskom. Sada je na puno višem nivou i uz malo više ulaganja u infrastrukturu, mislim da bi Premijer Liga BiH mogla biti dosta dobra i puno lakše bi se ekipe izborile za europska natjecanja.

Potpisali ste ugovor sa Zrinjskim u veljači 2019., što znači da ste u Mostaru skoro dvije godine. Kako se snalazite u Zrinjskom i u gradu?

Meni je ovdje jako lijepo, imam osjećaj kao da sam doma, imam jako dobar odnos s kolegama i generalno ljudima u gradu. Nisam doživio nikakvu neugodnu situaciju ,tako da stvarno uživam. Imam ugovor do kraja sezone. Nakon razdoblja u Dinamu, ovo je najduži period koji sam proveo u nekom klubu. Samim time pokazujem da mi je ovdje ugodno i lijepo. Mogu reći da ne bih imao nešto protiv i da tu završim karijeru. Iako, naravno, to ovisi o tome kako ću igrati, hoće li klub biti zadovoljan sa mnom i hoćemo li nakon toga razgovarati o produženju suradnje.

U derbiju ste poraženi s 2:0, a nakon toga u trećem kolu protiv Radnika je završilo bez pogodaka (0 : 0). Koji je razlog, prema vašem mišljenju, nešto slabijem otvaranju sezone?

Nogomet je jako specifična igra i neke nijanse odrede jesi li dobro krenuo ili ne. U ovoj našoj situaciji, po meni, već prvo kolo nije bilo na nekom nivou. Pobijedili smo, ali nismo specijalno kontrolirali, ni dominirali. Vezano na derbi, naravno da nismo sretni ni zadovoljni. Tu je bila jedna specifična utakmica, imali smo stativu i šansu Najviše mi je žao što nismo odigrali bolje pokazali da možemo puno bolje, ali kažem, to je nogomet. Protiv Radnika smo itekako imali šansi, no nitko nije uspio postići pogodak. Fali nam još malo da uđemo u ritam utakmica i sigurno da očekujemo napredak.

Svjesni smo da ovo nije baš najbolji trenutak za nas. No nema nazad, mislim da trebamo gledati na protekle utakmice kao dio sezone i da ima još puno utakmica. Imamo prostora da napredujemo, da počnemo pobjeđivati i siguran sam da ćemo se izvući iz ove situacije. Nema nam ništa nego trenirati nadati se boljemu. 

U sljedećem kolu igrate protiv Borca. Što očekujete? Jeste li se počeli spremati za europski izazov?

Mislim da smo dosta toga prošli. Svjesni smo da će biti jako teško u Banjoj Luci i da oni imaju odličnu ekipu, predvođenu odličnim trenerom. U posljednjoj utakmici koju smo tamo igrali bilo je onako jako tvrdo, nezgodno i znamo što nas čeka. Ali, kako sam rekao, u ovoj situaciji nema nazad, idemo odigrati tu utakmicu i dati sve od sebe, to je najmanje što možemo napraviti. A što će na kraju biti, ne možemo reći. Nadam se da ćemo pokazati svoje pravo lice i da ćemo izvući maksimalan plijen.

O utakmici protiv Differdangea još nismo pričali. Mislim da nam je trenutno najvažnije fokusirati se na prvenstvo i uhvatiti pravi ritam.  Poslije Borca igramo sa Slobodom kući, tako da ćemo vjerojatno tek iza te utakmice početi s pripremama za Europa ligu. Dotad je više od deset dana, a siguran sam da će trener to skautirati i da će nas kvalitetno pripremiti.

Dnevnik.ba

Povezane Vijesti