Article_Top_970x250

Tko financira palestinske militante i zašto su napali baš uoči Eurosonga?

planirana eskalacija

Tko financira palestinske militante i zašto su napali baš uoči Eurosonga?

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: HRT

Novi val sukoba u Gazi najžešći je u posljednjih nekoliko godina. Palestinski militanti prema Izraelu su uoči i tijekom ovog vikenda ispalili gotovo 700 raketa, a Izrael je odgovorio s 350 napada na ciljeve Hamasa i Islamskog džihada. S obje strane poginulo je 30-ak ljudi.

- Ova eskalacija bila je planirana, planiran je bio incident kako bi se dogodilo ispaljivanje raketa. Znalo se da će Izrael reagirati jer uvijek reagira i relativno je lako pogoditi kakva će biti dinamika tog sukoba. Ovaj sukob treba gledati i u kontekstu Eurosonga i svega onoga što se događa u političkom životu Izraela - izbori, formiranje koalicijske vlade itd. Može se reći da je incident poslužio i jednoj i drugoj strani - objasnio je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern u gostovanju na HRT-u.

Naglasio je da Hamas ne djeluje neracionalno, nego uvijek s nekim političkim ciljevima.

- Oni su vezani uz određena pregovaranja pa i neke koncesije koje se dobivaju nakon ovakvih incidenata. Sada je Egipat posredovao, pomogao je u ostvarivanju primirja, pomoći će i da se određena međunarodna pomoć od islamskih država uputi prema Hamasu i takva pomoć je ondje zaista potrebna. Taj kompromis važan je u ovom trenutku jer tako se neće stvarati incidenti prije onog što je Izraelu izuzetno važno - prije svega Eurosong - kazao je.

Doc. dr. sc. Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti smatra kako je važno napomenuti da Hamas i palestinski Islamski džihad koji su ključni akteri s palestinske strane u ovom sukobu gađaju poglavito civilne ciljeve u Izraelu, dakle cilj im je pogoditi, uništiti i ubiti što veći broj Izraelaca, uništiti što više infrastrukture.

- Premda su očekivali da će željezna izraelska kupola ili obrambeni štit biti neučinkovit, nije bilo tako. Prema posljednjim informacijama, između 86 i 89 posto projektila koji su ispaljeni iz Gaze željezna kupola uspjela je presresti. Siguran sam da će Izrael unaprijediti željeznu kupolu i taj sustav će biti još učinkovitiji - kaže Havel.

Cvrtila smatra da je SAD bitan faktor u svemu što se događa, ali nije presudan u reakcijama Izraela.

- Vlada jedne suverene države koja je napadnuta od terorističke organizacije mora se braniti, ne može čekati što će Washington reći. Bez obzira na to je li ondje Benjamin Netanyahu ili netko drugi tko je možda na drugom političkom spektru, vrlo je vjerojatno da će tako reagirati kada padaju bombe - odgovorite tako da sanirate i onemogućite daljnji napad - kaže Cvrtila.

Boris Havel osvrnuo se na pitanje tko financira palestinske militante.

- Jedna izraelska raketa košta 50 tisuća dolara, palestinske su jeftinije, ali ne puno, skup je to sport. Zna se da je sve veći broj raketa proizvedeno unutar Gaze. Dio raketa uvezen je iz Irana, koji je glavni sponzor terorističkih organizacija u Gazi. Tu se sve više nalazi i Turska koja koketira s radikalima i teroristima i mnoge financije dolaze iz Katara. Može se uočiti jedna bizarna simbioza u kojoj šijiti (Iran) i suniti (Hamas) surađuju u ratu protiv Izraela.

Cvrtila je naglasio da je Bliski istok možda politički jedinstvena cjelina, ali ima toliko različitih trenja koje stvaraju svako malo određene incidente da je ponekad teško reći tko je s kim, tko je protiv koga, tko je na čijoj strani, koje su glavne igre, a koje pomoćne geopolitičke.

- To je kompleks u kojem je jako teško identificirati ključne varijable da bismo mogli razmišljati o tome da bi u nekom trenutku moglo doći do mira - smatra.

- S obzirom na postojanje džihadističkih aktera mislim da briselska floskula da nema alternativnog rješenja miru ne stoji - smatra Havel i napominje kako svaki put kada je Izrael pružio ruku i pokušao napraviti kompromis s terorističkim skupinama, događali su se eskalacija nasilja i više mrtvih. Svaki put kada Izrael uzvrati žestoko, uslijedi neko razdoblje mira.

- Netko je rekao da kada bi Arapi odložili oružje, na Bliskom istoku ne bi bilo rata, a kada bi Izrael odložio oružje, ne bi bilo Izraela. Mislim da je u toj formuli sve rečeno, zaključio je Havel.

Dnevnik.ba