Article_Top_970x250

Tjeralica protiv Mamića - ne mogu mu ništa!

Hrvatska ga traži

Tjeralica protiv Mamića - ne mogu mu ništa!

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zdravko Mamić

Pravosuđe Republike Hrvatske raspisalo je međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem, ali njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima. U praksi to znači da su šanse za izručenje Zdravka Mamića - jako male.

Zakon kaže da u slučaju raspisivanjem potjernice od strane Hrvatske za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

U slučaju Zdravka Mamića, koji je prvostupanjskom presudom osječkog suda osuđen 6,5 godina zatvora, ne mogu se predvidjeti potezi Hrvatske kako bi završio na teritoriji te zemlje.

Član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima kaže da se državljanin BiH ne može izručiti drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz studenog 2012. godine. Ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje! 

Prema tome, Mamić za sada u Bosni i Hercegovini može biti spokojan. 

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250