Article_Top_970x250

Tjeraj inat, Nenade!

gnk dinamo

Tjeraj inat, Nenade!

ožu 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pixsell/24sata

Tko ima pravo moralizirati?

Uprava Dinama je nakon iznimno uspješne gotovo dvije godine odlučila potjerati sve suradnike Nenada Bjelice, čovjeka koji je, zajedno s potjeranom šestoricom, od europskoj kremi nedoraslog poligona za prodaju igrača stvorio Momčad, s velikim M.

Najmanje što ta skupina ljudi, od najzaslužnijeg Bjelice, preko kapetana Ademija, do ostatka družine koja je ponosno predstavljala Zagreb, Hrvatsku i svoj klub u Europi,  zaslužuje jest malo poštovanja ljudi iz uprave i osuđenog kriminalca odbjeglog iz Hrvatske. Priča oko smanjenja plaća vjerojatno bi imala drukčiji ishod da su razgovori na tu temu imali obilježja dijaloga, a ne dovođenja pred svršen čin i pristupa „uzmi ili ostavi“.

Igračima i stručnom stožeru je ponuđen modalitet smanjenja primanja oko kojeg, kako pišu svi relevantniji mediji u Hrvatskoj, nije otvorena opcija razgovora. Koliko god je u ovakvoj situaciji ljudski i moralno, dok uže i šire okruženje ispašta zbog epidemije, a u Zagrebu još i zbog potresa, odreći se dijela primanja, toliko je to na koncu stvar dobre volje onih o čijim primanjima se radi.  Osobno ne sumnjam u tu dobru volju i altruizam kod trenera i većine igrača u Maksimirskoj, ali ništa ne ide preko koljena.

Naravno, prekid natjecanja na svom proračunu osjetit će i Dinamo, ali niti približno u mjeri u kojoj će biti pogođeni klubovi na koje se Mamić referirao u jučerašnjoj objavi na Facebooku. Iznosi koje Dinamo uprihoduje od ulaznica i TV prava u HNL-u na uzorku od deset utakmica čine sićušni dio proračuna.

Gubitak će se znatno više osjetiti na izlaznim transferima, osobito ako prekid natjecanja potraje. Nema izloga na Europskom prvenstvu, a i proračuni za transfere kupaca na europskom zapadu bit će smanjeni. Predlažem da taj nedostajući iznos, koji će se u sljedeća dva prijelazna roka kretati u iznosima od 2 do 5 milijuna eura, nadoknadi osuđeni kriminalac koji je, zajedno s bratom, oštetio klub za stotine milijuna kuna.

Trener Dinama postao je previše popularan za ukus megalomana s boravištem u Hercegovini. Mamića hrane velike hrpe novca, moć i utjecaj. Čak i neki od najzagriženijih podupiratelja Zdravka Mamića, čitava svita koja za kriminal nalazi opravdanje, a u kriminalcima uzore, kao najvažniji figuru u Dinamu vidi Nenada Bjelicu, trenera koji je stvorio respektabilnu europsku momčad. Mamić više nije najvažnija figura u Dinamu, premda i dalje izvjesno najmoćnija u sferi odlučivanja. A to mu smeta.

Bjelici bi se moglo zamjeriti to što je od početka njegovao dobar odnos s Mamićem, govoreći o istome pozitivno, ili barem izbjegavajući govoriti negativno u medijima. Na bolan način mu se to osvetilo.

Čelnici Dinama odlučili su vlastitom klubu pucati u noge, potjerati trenerove suradnike, a njega dovesti pred svršen čin. Jasno je da se nadaju ostavci trenera i skorom instaliranju njegove zamjene.

Uprava Dinama mora isplatiti otpremnine šestorici potjeranih, a Bjelica bi ih trebao nagnati da otpremninu uplate i njemu. Najbolji odgovor bio bi da ostane u klubu i ako ga se žele riješiti – neka izvole platiti mu nekoliko milijuna kuna otpremnine. A za urušenu atmosferu, koja je uz krizu rezultata očekivana nuspojava ovih događaja, oni će biti odgovorni.

Igrači i trener Dinama, pak, humanost i solidarnost mogu iskazati izravnim donacijama onima koji su zdravstveno i financijski ugroženi epidemijom i potresom. Za financijske probleme Dinama neka se pobrinu onih koji su ga opljačkali.

B.B./Dnevnik.ba