Article_Top_970x250

Tigar je bio povezan s bihaćkim SDP-om, potom s SDA

ubojstvo generala šantića

Tigar je bio povezan s bihaćkim SDP-om, potom s SDA

pro 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prije skoro desetljeće, Hamdija Abdić Tigar uhićen je kao „sportski radnik“. Tada je bio osumnjičeni nasilnik. Danas je osumnjičeni ubojica. U međuvremenu je bio „ugledni građanin“. I „heroj“

Triput sam sreo Hamdiju Tigra. Prvi put je bio u društvu Nasera Orića. Drugi put je bio u društvu Orić Nasera. A treći put u društvu kolega iz SDA. Četiri puta smo pričali telefonom, razmijenili smo petnaestak poruka, jednu krivičnu prijavu i tako je postupak okončan.

 „Nabijem na k.... i tebe i Lukača“, nakon brojnih surovih prijetnji reći će mi Hamdija Abdić na kraju našeg posljednjeg razgovora vođenog 2014. godine.

„To se pripremaš za zatvor, pa nabijaš redom“, uspio sam odgovoriti prije nego je Tigar prekinuo vezu, Avdo Avdić za Žurnal.info.

 

JEDNA TEMA

Uglavnom, sve naše prepiske, svi naši razgovori imali su zajedničku temu – ubojstvo generala Vlade Šantića. O Tigru smo kolege i ja objavljivali brojne priloge i tekstove, ali reagirao je samo na jednu temu – ubojstvo generala Šantića. To je bila jedina tema koje se bojao. Opravdano.

Jutros je, dakle, uhićen Hamdija Abdić Tigar. Heroj, a ne zločinac, pisat će po facebooku poštovatelji njegovog lika i djela.  Ubojica, a ne ratni zločinac, okvalificirat će pravosuđe Tigrov lik i nedjelo.

„Ja generala Šantića nisam vidio mrtvog“, kazao je prije tri-četiri godine Hamdija Abdić.

Točno. Ali general Šantić posljednji put živ je viđen baš u njegovom društvu. I to par minuta nakon što je general Atif Dudaković u bihaćkom hotelu Sedra kazao – „vodite generala na spavanje“. Skoro dvadeset godina kasnije, tragovi Šantićeve krvi pronađeni su u hotelu Sedra. Pritisnut materijalnim dokazima i izjavama svjedoka, Hamdija Abdić Tigar nije imao gdje – osim da pobjegne u SDA. Direktno iz SDP-a.

Kada je 2013. godine obnovljena istraga o ubojstvu generala Šantića, Hamdiju Abdića Tigra primio je njegov imenjak Lipovača. Održali su zajedničku konferenciju za medije, priopćili da se ničega ne boje i da mirno spavaju.

„Ne diraj lava dok spava“, napisat će na twitteru koji mjesec kasnije premijer Hamdija.

Sljedećeg jutra lav je uhićen. Tigar je ostao na slobodi. No, na izborima potučeni SDP mu više nije mogao pružiti utočište, pa se Abdić vratio korijenima. Bakir Izetbegović mu je, potom, priredio iftar u Predsjedništvu, stavio ga listu i tako promovirao za gradskog vijećnika SDA u Bihaću.

 

BAKIROV FILM

„U BiH nije snimljen nijedan film o herojima, jer naši kinematografi nisu prepoznali da postoji heroj koji je branio BiH. Gdje je priča o Hamdiju Abdiću Tigru koji fingira izdaju, ulazi među Abdićeve autonomaše, savladava ih i oslobađa Bihać“, zapitat će se Izetbegović.

Točno mjesec dana kasnije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać uhićen je Hamdija Abdić Tigar. Gradski vijećnik. Prije skoro desetljeće, Hamdija Abdić Tigar uhićen je kao „sportski radnik“. Tada je bio osumnjičeni nasilnik. Danas je osumnjičeni ubojica. U međuvremenu je bio „ugledni građanin“. I „heroj“. Koji zaslužuje barem jednu epizodu u seriji „Criminal Minds“. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250