StoryEditor
SPES Centar Mostar

Tea Pehar Ćubela: Cilj nam je razvijati samopuzdanje kod djece i mladih

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  31.10.2021., 10:28h
Tea Pehar Ćubela je voditeljica centra SPES, socijalna radnica i geštalt psihoterapeutkinja pod supervizijom. U razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o nastanku SPES-a, programima koje nude u svom centru za djecu, mlade i obitelj, broju djece, komentarima na rad centra.

SPES je centar za djecu, mlade i obitelj koji osmišljava, organizira i provodi preventivne socijalno- edukativne programe, te programe pozitivnog razvoja. SPES centar se nalazi u Mostaru i nudi šarolik program s velikim brojem volontera, pedagoginjom, dvije psihologinje i savjetnicom za zapošljavanje mladih. 

image

Tea Pehar Ćubela

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
„Početak rada bio je u dječjem tjednu 1. listopada davne 2012. godine i nastao je pod okriljem Caritasa, što znači da smo dugogodišnje iskustvo koje smo imali u radu s Caritasovim ustanovama ugradili ui sami rad našeg centra“, rekla je Pehar Ćubela, voditeljica i ravnateljica SPES-a u Mostaru.

Ističe kako upisi u SPES budu krajem rujna za svaku školsku godinu. 

„U zadnje dvije godine smo smanjili broj djece, ali ukupno ima oko 70 djece. Nekada se oslobodi mjesto za novo dijete tako da se taj broj stalno mijenja“, kazala je Pehar Ćubela. 

U SPES-u vjeruju kako je samo povratak i prenošenje univerzalnih vrijednosti novim naraštajima može donijeti novu nadu u bolju budućnost.

Pehar Ćubela objašnjava kako učenje treba biti nešto što se naposljetku isplati. 

„Ne mislim samo na stjecanje kognitivnog znanje, nego na razvoj socijalnih vještina koje su danas deficitarne. Deficitarne su i kod odraslih ne samo kod djece“, rekla je Pehar Ćubela.

image

SPES Centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ističe kako više živimo u virtualnom svijetu, gdje nema  živućih kontakta. 

SPES ima različite programe i redovne školske programe koje su podijeljeni prema dobi djece. 

„Imamo programe od 4 godine života do adolescencije i to su radionice za djecu koje se odvijaju cijele školske godine od početka listopada do kraja svibnja“, kazala je. 

U SPES-u imaju i besplatne programe za mlade odnosno  jednomjesečne radionice. 

Voditeljica objašnjava kako obrađuju teme koje su mladima zanimljive, od kako se suočiti sa stresom do odabira srednje škole.

„Imamo individualne programe gdje učimo zajedno, tu volonteri rade ‘1 na 1’ s djecom i pomažu im u svladavanju školskog gradiva za određene predmete“, rekla je voditeljica centra.

image

SPES Centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ističe kako im nije cilj imati samo instrukcije u svom centru, nego im je cilj razvoj samopouzdanja kod djece. 

„Znamo da je to jedna win-win situacija gdje djeca kada razviju samopouzdanje kod sebe, onda predmete lakše savladavaju“, kazala je Pehar Ćubela. 

Objašnjava i kako su kroz godine postali prepoznatljivi. Povratne informacije roditelja su odlične i jako su zadovoljni. 

„Nama je osim njihove evaluacije važna i evaluacija djece gdje ih pitamo kako im se sviđa neka radionica, što su naučili od početka listopada do kraja svibnja“, rekla je Pehar Ćubela. 

image

SPES Centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Nikolina Turić

SPES u svom timu ima pedagoginju, dvije psihologinje i savjetnicu za zapošljavanje mladih, ostale aktivnosti provode volonteri bez kojih SPES ne bi mogao funkcionirati. Svi volonteri su posebno educirani za rad s djecom i mladima.  

„Upisi u SPES provode se krajem rujna, jer krećemo s radom u listopadu. Naravno imamo mogućnost ostavljanja prostora ako neko dijete odustane. Većinom budu popunjena mjesta tako da se dijete stavi na određenu listu čekanja. Zainteresirani nam se javiti u inbox naše službene stranice, preko e-maila ili na broj tako da ćemo odgovoriti ukoliko se pojavi određeno mjesto i dogovoriti sastanak“, zaključila je Pehar Ćubela. 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 14:44