Article_Top_970x250

Svjetski je dan slobode medija

više od 700 ubijenih novinara od 2008.

Svjetski je dan slobode medija

svibnja 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 3. svibanj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

U posljednjih 10 godina ubijeno više od 700 novinara

Na današnji dan svijet se sjeća i novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.

Tijekom 2018. godine u svijetu je ubijeno najmanje 80 novinara, pokazuje godišnnje izvješće o medijskim slobodama u svijetu.

Prema podacima Reportera bez granica, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu te šest u Indiji. U izvješću također piše kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novine “Capital Gazette” u Marylandu.

U posljednjih deset godina u svijetu su ubijena najmanje 702 novinara. Prema izvješću Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, no mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

Brojne otmice i uhićenja novinara

Reporteri bez granica ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

Organizacija je pozvala Ujedinjene narode da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Ugrožena sloboda medija u BiH

Bosna i Hercegovina se nalazi na 63. mjestu, od ukupno 180 država, kada je riječ o slobodi medija, pokazalo je istraživanje Reportera bez granica.

Najbolje plasirana zemlja u regiji je Slovenija, koja se nalazi na 34. mjestu, dok je najlošija situacija u Crnoj Gori, koja je zauzela 104. poziciju.

Od država članica bivše Jugoslavije, a Hrvatska zauzima 64. poziciju, Srbija je na 90. mjestu, a Sjeverna Makedonija na 95. poziciji.

Srbija je na ovoj ljestvici pala za 14 mjesta, BiH je pala za jedno mjesto, Hrvatska je napredovala za pet mjesta, a Sjeverna Makedonija je doživjela značajan rast, za čak 14 pozicija.

Europska unija i Balkan bilježe drugo, najveće pogoršanje slobode medija u regionalnom rezultatu, u iznosu od 1,7 posto.

“To je i dalje regija u kojoj se sloboda medija najviše poštuje, ali su novinari izloženi ozbiljnim prijetnjama”, piše u izjvešću Reportera bez granica.

Dnevnik.ba