Article_Top_970x250

SVJETSKI DAN GLAZBE 2020.: Umjetnici za Dnevnik.ba - glazba je život i život je glazba

Fete de la Musique

SVJETSKI DAN GLAZBE 2020.: Umjetnici za Dnevnik.ba - glazba je život i život je glazba

lip 21, 2020

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Svjetski dan glazbe slavi se danas, na ljetni solsticij - 21. lipnja. Danas će profesionalni i amaterski glazbenici svirati i pjevati - besplatno - po trgovima, parkovima, javnim površinama. Ove se godine, i Svjetski dan glazbe slavi u specifičnim okolnostima zbog pandemije korona virusom. Svjetski dan glazbe bit će obilježen i u Mostaru i to koncertnom filmske glazbe Simfonijskog orkestra Mostar u parku Zrinjevac. O tomu kako će obilježiti i što im znači glazba, za Dnevnik.ba govore vokalistica Jelena Milušić, kantautor Sanel Marić – Mara, te Ana Pranjković, violinistica i Jelena Marković - Miličević, violončelistica. 

Danas se u brojnim zemljama svijeta slavi i obilježava Svjetski dan glazbe, odnosno, Fete de la Musique. Profesionalni glazbenici i glazbeni amateri danas će diljem svijeta besplatno nastupati na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Ove godine pak, Svjetski dan glazbe, se osim u skladu s vremenskim prilikama, obilježava i u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije korona virusa u čiju drugu fazu, čini se, ponovno ulazimo. Svjetski dan glazbe bit će obilježen i u Mostaru i to koncertnom filmske glazbe Simfonijskog orkestra Mostar u parku Zrinjevac. O tomu kako će obilježiti i što im znači glazba, za Dnevnik.ba govore kantautori Jelena Milušić i Sanel Marić – Mara, te Ana Pranjković, violinistica i Jelena Marković - Miličević, violončelistica. 

Glazba ima veoma važnu ulogu u našim životima, počinje Marković -Miličević, dijete u majčinoj utrobi reagira na glazbu, bespomoćni starac promijeni izraz lica kad čuje skladnu iz mladosti. 

Simfonijski orkestar Mostar -  večer filmske glazbe u parku Zrinjevac 

“Muzika može potaknuti na konstruktivne odluke u životu, stoga mi je jako drago da imamo dan u godini kako bi se svi prisjetili koliko nam muzika znači. Svjetski dan muzike proslavit ću na najljepši mogući način, tj. svirajući sa svojim kolegama na koncertu Simfonijskog orkestra u Mostaru. To je prvi koncert Simfonijskog orkestra nakon korona krize, svi smo veoma sretni što smo opet zasvirali zajedno”, kazala je violončelistica Jelena Marković - Miličević za Dnevnik.ba. 

Glazba je, navodi violinistica Ana Pranjković, jedan od najdivnijih načina koji mogu skrenuti pažnju u ovom korona vremenu od svih negativnih i loših vijesti, te crnih prognoza. 

“Držanjem socijalne distance, na neko vrijeme smo se morali distancirati i od kulture i koncerata, srećom mi glazbenici u Simfonijskom orkestru Mostar, Svjetski dan glazbe ćemo obilježiti i pod otvorenim nebom slaviti glazbu i našim sugrađanima pružiti divan koncert 'Večer filmske glazbe'”, izjavila je Pranjković za Dnevnik.ba. 

Glazba nam je nužna za preživljavanje 

Ne postoji, navodi Pranjković, osoba imuna na bilo kakvu vrstu glazbe – ona nam je nužna za preživljavanje. 

“Od davnina se govorilo o njenoj važnosti  i njezinom utjecaju. I Platon je glazbu smatrao sredstvom za oblikovanje ljudskog karaktera. Pored toga što glazba igra jednu od najvećih uloga u svakom aspektu mog života, ona za mene profesionalno znači i posao i ljubav. Svjetskim danom glazbe se zapravo obilježavao prvi dan ljeta, a svakako je glazba toliko bitna svima nama da je zaslužila da ima svoj poseban dan”, kazala je Pranjković. 

Glazba je, smatra Marković - Miličević, najljepši način koji u ljudima može probuditi osjećaj sjete, vapaja za boljim vremenima i nade, a to dovodi to tog da obećamo samima sebi da ćemo u budućnosti više cijeniti slobodu i sve što nas okružuje. 

“Tijekom korona krize ljudi su bili primorani ostati u svojim domovima za svoje dobro i dobro svojih bližnjih, neki su možda namjerno puštali omiljene skladbe, neke je iznenadila dobra skladba na tv-u, neki su slušali muziku u pozadini filma”, kazala je Marković - Miličević. 

Snaga i moć glazbe od neuništive su i suštinske važnosti 

Bilo koji način umjetničkog izražavanja, podsjeća violončelistica, zasigurno olakšava neizvjesno stanje krize, ja kao muzičar mogu reći da me je sviranje svaki put 'izliječilo' od navale negativnih misli, neopisiv osjećaj je zagrliti svoj instrument, te mu kroz poteze dvaju ruka objasniti sto te muči. Zahvalnost na tom daru i toj ljepoti biva toliko jaka da pobjeđuje bilo koji strah.

Vokalistica Jelena Milušić smatra kako je Svjetski dan glazbe odlična prilika da se obilježi vrijednost, ljepota i važnost glazbe u našim životima. 

“Obilježit ću ga tako što ću poslušati neke od meni najdražih CD-ova poput albuma Hidwa – Lullabies for troubled times, izvrsne sirijske umjetnice Dime Orsho i njen album Hewar Letters to homeland koji je snimila s Morgenland Kamernim orkestrom”, izjavila je Milušić za Dnevnik.ba.

Sanel Marić – Mara ističe kako je glazba za njega uvijek bila i ostala – trajno rješenje na sva postavljena pitanja i uvijek davala odgovore. 

“Energija je to koja podiže i usmjerava, a za Svjetski dan glazbe želim da ona pobijedi”, kazao je Marić za Dnevnik.ba. 

Milušić, također, ističe kako je glazba za nju esencijalni i integralni dio života. 

“Vrlo sam svjesna njenog iscjeliteljskog utjecaja tako da su njene snaga i moć neuništive i od suštinske važnosti. Glazba je za mene i život i ljubav i strast”, kazala je Milušić. 

Mladim glazbenicima, Milušić, poručuje kako trebaju istraživati u sebi i oko sebe s puno radoznalosti i posvećenosti – tako će otkriti potencijale i jedinstvenost. 

 

Glazba je život i život je glazba 

Dokazano je, podsjeća Marković – Miličević, da glazba pozitivno utječe na opći razvoj djeteta, čak ako je odluče učiti amo tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. 

"Odluka o profesionalnom bavljenju glazbom po mom nije samo odluka o životnom pozivu nego odluka o sreći, odluka o ispunjenost tijekom cijelog života, ako posao gledamo kao neki dnevni teret, bavljenje glazbom oduzima polovicu tog tereta zbog ljubavi prema istom, opet to isto radimo kad dođemo doma, tj. vježbamo svoj instrument”, kazala je Marković - Miličević. 

Budući da se glazbom počela baviti kao dijete, Marković -  Miličević, ističe kako je glazba ona nit iz djetinjstva koja je podsjeća na rast. 

“Osim što sam rasla fizički rasla sam svaki put kad odsviram stranicu nota više. Glazba je za mene život, a bilo kakav uspjeh u tome i dan danas obraduje me istim intenzitetom kao tu malenu djevojčicu. Taj osjećaj je jedan veliki dar, samim tim znači da ništa drugo čime bi se bavila ne bi moglo proizvesti takvu strast, ljubav i utjehu”, zaključila je Marković - Miličević.