StoryEditor
#ZAUVIJEKFERRANTE

SVIJET OPET TRESE GROZNICA ELENE FERRANTE: Na Netflixu uskoro film prema romanu “Mračna kći“ koji je upravo preveden na hrvatski jezik

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  20.10.2021., 12:42h
Obožavatelji Elene Ferrante s nestrpljenjem očekuju novi Netflixov film "The Lost Daughter" nastao prema romanu "Mračna kći" koji će se na policama knjižara u Hrvatskoj pojaviti za svega nekoliko dana, u prijevodu Ane Badurine i nakladi Profil.

“Mračna kći“, roman Elene Ferrante, jedne od najčitanijih književnica svijeta, za nekoliko će dana biti objavljen na hrvatskom jeziku – u prijevodu Ane Badurine i izdanju zagrebačkog Profila.

Ferrante je svjetski literarni fenomen, autorica koja stvara pod pseudonimom još od 1992. godine kada je stupila na talijansku književnu scenu. Do danas nije utvrđeno ni otkriveno tko je zaista Elena Ferrante, ali njene istinske obožavatelja kojih ima na svim stranama svijeta, to i ne zanima. Ne zanima ni književne kritičare, jer Ferrante ne bi uspjela na svjetskoj književnoj sceni da njene knjige nisu sjajne.

image

Mračna kći/Profil 2021./prijevod Ana Badurina

PROFIL - Profil

Roman “Mračna kći“ izvorno je u Italiji objavljen 2006. godine, a pred hrvatskom će se čitateljskom publikom naći već početkom studenog ove godine. Za “Mračnu kći“ kritičari diljem svijet pisali su kako je delikatna, odvažna i precizna knjiga koja boli kao rez i liječi kao melem.

Iz Profila navode kako “Mračna kći“ donosi priču o Ledi, razvedenoj ženi srednjih godina posvećenoj poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvjema kćerkama.

“Kada one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umjesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvaća da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i ljepši. Odlučuje se otići na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gdje nakon nekoliko mirnih dana, upoznaje neobičnu obitelj koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za val uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donijela kao majka i posljedice koje su ostavila na nju i njenu obitelj“, navodi se u najavi.

“Mračna kći“ je roman o ženama, izumiranju ljubavi i strasti, teškim odnosima s djecom, pisala je talijanska La Stampa, a Boston Globe kako je roman „tako rafiniran, gotovo proziran, da se čini kao da će poletjeti i kojeg nije lako izbrisati iz sjećanja“.

Svjetsku popularnost Ferrante je stekla kada je njena Napuljska tetralogija – Genijalna prijateljica, objavljena na engleskom jeziku, u prijevodu Anne Goldstein, od 2011. do 2014. godine. Genijalna prijateljica dobila je i svoju ekranizaciju, seriju na HBO-u, a uskoro prema romanu “Mračna kći“ na Netflixu izlazi film.

Najnoviji film The Lost Daughter koji je snimljen po knjizi “Mračna kći“ bit će dostupan na Netflixu od 17. prosinca ove godine, a o njemu se, ako je vjerovati onima koji su ga gledali na Venecijanskom filmskom festivalu, piše kao sjajnom ostvarenju i iznenađenju godinu.

Riječ o redateljskom prvijencu Magie Gyllenhaal u kojem Ledu igra Olivia Colman, britanska glumica koju šira publika pamti po sjajnoj izvedbi kraljice Elizabete II. u seriji “The Crown“. U filmu igraju i Jessie Buckley i Dakota Johnson.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:44