Article_Top_970x250

Sveta tri kralja

blagdan

Sveta tri kralja

sij 06, 2019

Piše: Ivan Vrljić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Priča o sveta tri kralja je zanimljiva intrigantna priča o poganima koje sam Bog koristi za poslanje u svijet i svjedočenje.  Baltazar, Gašpar i Melkior su sveta tri kralja koja dolaze iz drugih zemalja i kontinenata iskazati slavu novorođenom kralju Isusu. Sam karakter darova dovoljno govori o novorođenom kralju svijeta: zlato (simbol kraljevstva), smirna (pomazanje i zagrobni svijet) i tamjan (božanstvo).

O životima svetih triju kraljeva malo se toga zna. Jedan rukopis iz 6. stoljeća govori koješta o podrijetlu tri maga. Taj rukopis je s grčkog izvornika preveden na latinski jezik.

Baltazar je bio podrijetlom iz Arabije(u izvorima se negdje spominje Nubija)  i on je malenog Krista darovao smirnom. Smirna je se koristila  gotovo u svih semitskih a naročito je se koristila pri pomazanju mrtvih a sastojala je se od mnogih ljekovitih eteričnih trava i širila je ugodan miris. Koristili su je stari Egipćani pri ukopavanju mrtvih, odnosno za balzamiranje..

Za Melkiora se tvrdi da je bio kralj Perzije i bio je najstariji mag. On je Isusa darivao zlatom. Zlato po svim indicijama i u ikonografskom smislu označava simbol kraljevstva i moći. Melkior je ukazao na Kristovo kraljevsko žezlo i punomoć koje je kralju Herodu bio sablazan i pomutnja pri samoj pomisli.

Gašpar je bio kralj Gondofara kojeg čak i sv. Toma spominje u svojim djelima. Gašpar je Isusa darovao tamjanom. Tamjan je aromatska smola ili drvo koji raste od Azije do Afrike. Arapi je nazivaju luban, a latinski naziv za tamjan je olibanum. Iz kore drveta dobiva se smola koja se također naziva tamjanom te uz dodatke pojedinih eteričnih biljaka proizvodi ugodan miomiris. Običaj kađenja tamjanom prodro je u život Crkve zarana, najprije na Istoku, a kasnije i na Zapadu. Tamjan simbolizira molitvu koja se uzdiže na nebo Stvoritelju.

Zanimljiva je priča o relikvijama svetih triju kraljeva. Njih je sv. Jelena, nazvana Križaricom (prva je otkrila lokaciju Isusova križa), dala biskupu Eustorgiju I. za poklon gradu Mediolanumu (današnjem Milanu). Predaja kaže da se kola, kad su došla u današnji Milano, nisu htjela kretati ni gore niti nazad. Biskup Eustorgije je znao da je to božanski i vrhunaravni znak te da na tom mjestu treba sagraditi baziliku posvećenu trima kraljevima.

Mnogo godina kasnije car Fridrih Barbarossa porazio je Milano i u bitci kao trofej uzeo relikvije svetih triju kraljeva i pohranio ih u kolnsku katedralu gdje se i danas nalaze. Postoje i različiti nazivi današnjeg blagdana. Jedan od njih je Teofanija (Bogojavljenje), Vodokršće, Sveta tri kralja i slično. Kršćanski je običaj toga dana blagoslivljanje soli i vode koji se koriste ili čuvaju u mnogim kućama. S tim običajem dolazi i blagoslov nabožnih prostora i obitelji. Naljepnica u obliku slova CMB je akronim, a označava sveta tri kralja Casparus (Gašpar), Melchior i Balthazar. Gdjekad se to na latinskom izvorniku prevodi kao rečenica Christus mansionem benedicat što na hrvatskom znači: ''Neka Krist prebivalište blagoslivlja.'

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250