Article_Top_970x250

Švedska strategija protiv koronavirusa uspjeh ili ne?

Posljednje brojke

Švedska strategija protiv koronavirusa uspjeh ili ne?

srp 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio srpnja.

Više od 5.500 ljudi  preminulo je od Covid-19  u Švedskoj koja broji samo 10 milijuna stanovnika. To je jedna od najviših stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u Europi, i daleko je najviša među nordijskim zemljama. Za razliku od Švedske, ostale nordijske zemlje izabrale su restriktivne mjere u ranim fazama pandemije.

Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio srpnja, u suprotnosti s vrhuncem pandemije u travnju kada je u nekoliko navrata javljeno o više od stotinu preminulih u jednom danu, prenosi Fena.

Također je zabilježen značajan pad broja teških slučajeva, dok nove brojke prijema u jedinice intenzivne njege opadaju tek na nekolicinu svakog dana. Iako te cifre još nisu tako niske kao u drugim skandinavskim zemljama, to predstavlja značajno poboljšanje.

-  To zvuči dobro, konačno smo tamo gdje smo se nadali da ćemo biti mnogo ranije - izjavio je Anders Tegnell, državni epidemiolog koji predvodi švedsku strategiju. Priznao je da je mnogo preminulih, posebno u švedskim staračkim domovima. On, međutim, vjeruje da još „nema snažnih dokaza da bi restriktivne mjere mogle stvoriti toliku razliku“.        

Švedska se uglavnom oslanjala na propise o fizičkoj distanci od početka pandemije, uključujući i rad od kuće tamo gdje je to moguće i izbjegavanje javnog prometa.

Također su uvedeni zabrana okupljanja 50 i više ljudi, restrikcije na posjete staračkim domovima, i posluživanju samo za stolovima u restoranima. Vlada je u više navrata opisala pandemiju kao „maraton, a ne kao sprint“, tvrdeći kako mjere imaju za cilj da budu dugoročne, prenosi BBC.

Dnevnik.ba

Tagovi: