Article_Top_970x250

Sve su rjeđi mješoviti brakovi u BiH

brak između dvije različite nacije

Sve su rjeđi mješoviti brakovi u BiH

lip 12, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Sara Velaga/ RSE

Na području općine Jajce, u srednjoj Bosni i Hercegovini, u 2020. godini sklopljen je samo jedan brak između dvije različite nacije takozvani "mješoviti brak", podatak je Općine Jajce.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u Jajcu živi oko 27 .000 stanovnika, od čega bošnjačko stanovništvo čini 48 posto, a hrvatsko 46 posto. U ovom gradu Srbi predstavljaju jednu od nacionalnih manjina i čine svega 1,8 posto stanovništva.

Mladi u Jajcu kažu kako ne znaju jesu li podjele od „malih nogu“ jedan od razloga zbog kojeg se ne odlučuju da stupe u vezu ili brak sa osobom druge nacije.

„Nemam ništa protiv druge nacionalnosti, ali bih, ipak, voljela biti s nekim tko je katolik. Jednostavnije je i roditelji bi to više podržali“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) devetnaestogodišnja Ivana iz Jajca.

Njen vršnjak Damir u izjavi za RSE ističe kako je bio u vezi s djevojkom druge nacionalnosti i ne misli da je to problem.

„Bili smo zajedno tijekom srednje škole. Osobno nemam ništa protiv druge nacionalnosti i mislim da to ne bi trebao biti problem“, kaže Damir.

Činjenica da je u protekloj godini sklopljen tek jedan „mješoviti brak“ u Jajcu, kako kažu sagovornici RSE, pokazuje „realno stanje“, no ima i onih koji razmišljaju drugačije.

Ajla i Luka Brnjak mladi su bračni par, koji su se zaljubili tijekom srednjoškolskog obrazovanja 2015.godine. Ajla u razgovoru za RSE ističe kako je tada prošla težak period za koji je vjerovala da nema izlaza.

„Na početku smo našu vezu krili, a kasnije smo se suočili sa brojnim izazovima. Nailazili smo na osude najbližih članova obitelji gdje su se protivili našem odnosu. Neki od njih nisu ni pokušali dati priliku ni meni, ni mom mužu da se međusobno upoznamo i damo priliku jedni drugima“, kaže Ajla.

Vršnjaci su ih, kako navodi podržavali, ali nerazumijevanje su trpjeli od svojih najbližih. Ipak, to ih nije obeshrabrilo.

„Htjeli smo svima pokazati da 'miješani brakovi' u ovom poslijeratnom dobu mogu opstati. Najveća podrška, osobno, meni je bila moja mama koja me je uvijek dobro usmjeravala. Vremenom je i druga strana prihvatila, te smo svoju vezu okrunili brakom i predivnom kćerkom“, navodi Ajla za RSE.

Među onima koji su svoju vezu okrunili brakom su i Oliver i Rifeta Mašić. Ipak, kako kažu, bilo je i osuda zbog toga.

„Ljudi osuđuju, a da i ne znaju ništa o tebi, što je žalosno. Osuđuju te na osnovu imena. Samo su nas rijetki podržali i vjerovali u nas, ali nam je najveća podrška, ipak, bila obitelj“, ističe Rifeta za RSE.

Ona kaže i kako bi voljela da se situacija u Jajcu mijenja u tom smislu.

„Važno je tko je pravi čovjek i s kim možeš živjeti i stvoriti dom. A ne koje je vjere. Jako je važno znati što želiš i odlučiti se boriti za svoju ljubav. Važno je imati osobu uz sebe koju iskreno voliš, a mješoviti brakovi su po meni primjer uspjeha i ljubavi“, navodi Rifeta.

Iz Federalnog zavoda za statistiku za RSE navode kako je u ovom entitetu od 8.301 brakova koje su sklopile žene, a koje su se izjasnile kao Bošnjakinje, 8.181 onih sa osobom iste nacionalnosti. Njih 50 je sklopilo brak sa muškarcima koji se izjašnjavaju kao Hrvati, a 13 sa Srbima.

Kad su u pitanju osobe hrvatske nacionalnosti, sklopljena su 1.229 braka, od čega 87 između Hrvatice i Bošnjaka, a 6 Hrvatica udalo se za muškarce koji se izjašnjavaju kao Srbi.

U Federaciji BiH, kad su u pitanju osobe srpske nacionalnosti, sklopljeno je 15 jednonacionalnih brakova, 35 između Srpkinje i Bošnjaka, dok se 15 Srpkinja udalo za muškarce koji se izjašnjavaju kao Hrvati.

Dnevnik.ba