StoryEditor
UOČI AMERIČKO-HRVATKOG DIJALOGA

Strateško partnerstvo SAD-a i Hrvatske: Reforma Izbornog zakona u BiH i stabilnost na Zapadnom Balkanu

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  16.03.2022., 09:22h
Gabriel Escobar, posebni izaslanik State Departmenta istaknuo je kako je Hrvatska preuzela ulogu snažnog vođe i dokazala da je vrlo važan partner u onome što SAD radi na Zapadnom Balkanu i svijetu. Važna tema će zasigurno biti i trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, posebice imajući u vidu zajedničke napore SAD-a i Hrvatske na popravljanju odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH kroz reformu Izbornog zakona.

U Washingtonu se sutra sastaju izaslanstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država  na tzv. američko-hrvatskom dijalogu na kojem će dogovoriti strateška partnerstva. Dijalog će biti sveobuhvatan i pokrivati područja obrane, politike, energije, obrazovanja i ulaganja, a poseban naglasak bit će na BiH i reformi izbornog zakona.

Escobar: Reforma izbornog zakona nužna i hitna 

Gabriel Escobar, posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan je, podsjetimo, ranije izjavio kako je reforma izbornog zakonodavstva „nužna i hitna“ te je pozvao pregovaračke strane da se „kreću velikom brzinom kako bi osigurali da se izbori održe po najboljim mogućim uvjetima“. Nešto precizniju poruku je ovih dana također poslalo 6 američkih senatora koji su u prijedlogu rezolucije poručili kako „pozivaju sve stranke u BiH da provedu izbornu i ciljanu ustavnu reformu prije Općih izbora 2022. godine“.
 

Brkić: SAD-u ne treba još jedan problem u vidu BiH dok traje ruska agresija na Ukrajinu

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH, rekao je ranije za Dnevnik.ba da to potvrda da su SAD  opredijeljene za rješavanje reforme Izbornog zakona BiH uključujući presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije.

"Zadnje što u ovom trenutku SAD-u treba jest da ne uspije Izborna reforma u BiH. I to je njihova agenda od posjete Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i nastavka pregovora ovih dana", rekao je Brkić.

Politolog Martin Mikulić smatra kako se ovaj strateški dijalog može promatrati u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Time je SAD-u suradnja s Hrvatskom postala još važnija budući da Sjedinjenim Državama nije u interesu eskalacija novih kriza u nestabilnim regijama, a Hrvatska se promatra kao ključna NATO saveznica u jugoistočnoj Europi. To je ovih dana izričito potvrdio američki državni tajnik Antony Blinken kada je nakon razgovora s hrvatskim premijerom Plenkovićem poručio kako Hrvatska ima krucijalnu ulogu u osiguravanju europske budućnosti cijelog Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Mikulić za Dnevnik.ba.

"Prilika da Hrvatska na operativnoj razini iznese stavove o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u BiH" 

Sjedinjene Države učiniti sve, smatra Mikulić, kako se ukrajinska kriza ne bi prelila na Bosnu i Hercegovinu, a prvi preduvjet za stabilizaciju BiH je upravo donošenje novog Izbornog zakona koji će biti u skladu s Ustavom BiH.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, smatra kako je ovo prigoda da Hrvatska i na operativnoj razini iznese stajališta koja podrazumijevaju osiguranje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

“Tijekom ovoga foruma, koji se poklapa i s nastavkom razgovora u BiH, posve sigurno otvorit će se razgovori i o izbornoj reformi. Washington ponovno pozicionirao Zagreb ključnim posrednikom za jugoistok Europe. Posebice je to važno u kontekstu bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i države BiH. Hrvatska se zauzima za ubrzani prijam BiH u EU i NATO, te s druge strane inzistira na očuvanju jednakopravne uloge hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH. Koji je i zbog činjenice da je Hrvatska članica dviju asocijacija najzainteresiraniji da BiH krene u istu euroatlantsku obitelj“, rekao je Krešić za Dnevnik.ba.

Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa, uvjeren je da će Hrvatska znati iskoristiti status koji ima u američkim strateškim planovima da preko preko Washingtona osiguranje ravnopravnosti Hrvatima u BiH, prije svega kroz izmjene Izbornog zakona kojima bi se osiguralo da mogu birati svog člana Predsjedništva i izaslanike u hrvatski klub Doma naroda Federalnog parlamenta.

“Iz pisma koje je prošle godine američki državni tajnik Blinken uputio članovima Predsjedništva jasno je da se i u ovom pitanju američki i hrvatski interesi poklapaju. Američki cilj je otrgnuti prostor zapadnog Balkana, uključujući i BiH, od ruskog utjecaja, što je cilj i EU, a to posebno dobiva na važnosti u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu”, izjavio je Šutalo za Dnevnik.ba.

Mate Mijić, politički analitčar iz Hrvatske, ranije je za Dnevnik.ba kazao kako ne treba očekivati čuda od skorašnjeg sastanka izaslanstava SAD-a i Hrvatske po pitanju BiH, ali je dugoročno važna potvrda je Hrvatska partner SAD-a u kriznim situacijama u ovom dijelu Europe.

Jasni stavovi najviših američkih dužnosnika o stanju u BiH 

“Želimo li priliku upravljati sami sobom kao politički faktor u BiH, unatoč lošem iskustvu trebali bismo se kladiti na SAD. I zato je dodatno približavanje Hrvatske i Amerike uslijed ruske invazije na Ukrajinu dobro, neovisno hoće li rezultirati velikim promjenama izbornog zakonodavstva već za ove opće izbore“, rekao je Mijić.

Podsjetimo, Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Južnu i Srednju Europu, naglašavao jevažnost ustroja BiH kao države s tri konstitutivna naroda što je, kako je rekao, temelja američke politike u BiH.

“Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”, rekao je Escobar i dodao kako  se politički dogovor može postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona”, rekao je Escobar.

Na sličnom je tragu i Mathew Palmer, izaslanik SAD-a za nadgledanje izborne reforme u BiH, koji je upozoravao kako sve institucije u BiH moraju biti otvorene i dostupne svim građanima BiH, uključujući i sve druge uz tri konstitutivna naroda.

Nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona ovog tjedna 

“Držim da postoji način da se to ostvari na način koji uravnotežuje potrebu Bosne i Hercegovine da ispuni obveze prema Europskoj uniji i potrebu da se interesi konstitutivnih naroda na odgovarajući način odražavaju u sastavu vodećih institucija vlasti. S obzirom na trenutačno stanje, Hrvati u BiH imaju razloga za nezadovoljstvo načinom na koji ovo funkcionira na federacijskoj strani Doma naroda i načinom na koji se njihovi interesi odražavaju u sastavu Predsjedništva. Držim da je moguće postići dogovor o modelu izbora članova Predsjedništva BiH koji osigurava da Hrvati u BiH imaju razloga smatrati da se njihovi interesi, zabrinutosti i njihov glas odražavaju u sastavu Predsjedništva“, rekao je Palmer.

Prema medijskim najavama pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH bit će nastavljeni ovog tjedna.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 23:35