Article_Top_970x250

Što sve znamo o koronavirusu i kako prepoznati simptome na vrijeme

zarazna bolest

Što sve znamo o koronavirusu i kako prepoznati simptome na vrijeme

velj 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH

Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Prvi slučaj koronavirusa povrđen je i u Hrvatskoj. Ministar zdravstva RH Vili Beroš ističe da nema razloga za uznemirenost javnosti i da više od 80 posto bolesnika ima blaži oblik bolesti. Donosimo što se zna o tom novom virusu.

Koliko je opasan?

Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju. Još uvijek se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sustava. 

Kako se prenosi i kako se to može spriječiti? 

Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još uvijek nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Wuhanu, kod članova obitelji zaraženih ili zdravstvenih radnika.

Prijenos se najvjerojatnije događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem, ili kad netko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.  Kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze, WHO preporuča često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju, te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.

1. Koji su simptomi?

Simptomi uključuju groznicu, kašalj i teškoće pri disanju. Mogu se javiti od 2 - 14 dana nakon izloženosti virus, piše Ordinacija.hr

2. Koji je izvor virusa i kako se širi?

Zdravstveni djelatnici nisu sigurni koje je podrijetlo virusa i kako se lako širi. Virus se može širiti od osobe do osobe, a u jednom je tekstu, u magazinu England Journal of Medicine, opisao kako je žena iz Kine zarazila 4 suradnika u jednoj kompaniji prije nego je pokazala ikakve simptome. Koronavirus se može pronaći kod različitih životinja, poput deva, mački i šišmiša. U jednom izvještaju stoj​i kako su i zmije mogući izvor virusa. Virus se može povezati sa svakom tržnicom živih životinja u Wuhanu - koje su trenutno zatvorene.

3. Postoji li cjepivo?

Za sad ne, ali se radi na jednom koje bi trebalo biti testirano kroz par mjeseci. Test se radi kako bi se vidjelo je li lijek siguran, ako se pokaže da je kreće testiranje koje će otkriti kako djeluje.

4. Kako se bolest tretira?

Nema specifičnog tretmana za virus, pacijenti primaju pomoć kod smirivanja simptoma. Pacijenti koji su hospitalizirani bi mogli trebati pomoć pri disanju.

Dnevnik.ba