StoryEditor
Što je na kocki

Što će se dogoditi ako bošnjačka politika u BiH uspije Hrvate pretvoriti u manjinu i kako se Hrvati mogu obraniti?

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  28.09.2022., 15:43h

Na ovim izborima za Hrvate je doslovno sve na kocki, pa i njihovo pravo na dostojanstven život u BiH. Sve što su stvarali u posljednjih 30 godina moglo bi biti izbrisano u sljedeće četiri godine. K tomu, ovih neprijateljstava neće biti pošteđena ni Hrvatska.

Da bošnjačka politika predvođena SDA i DF-om planira nakon ovih izbora pokušati dovršiti proces pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu u BiH i nije neka tajna. U tim nastojanjima imaju i svesrdnu podršku oporbenih bošnjačkih stranaka od SDP-a i NiP-a pa sve do Naše stranke i ostalih manje poznatih subjekata kao i ukupne bošnjačke javnosti, Islamske zajednice i ogromnog broja građana BiH bošnjačke nacionalnosti. Zapravo, pretvaranje Hrvata u nacionalnu manjinu u BiH je jedini strateški cilj bošnjačkog naroda oko kojeg postoji konsenzus u bošnjačkoj javnosti.

Tako su se već podavno formirale izborne liste na koje su bošnjačke stranke "strateški" pozicionirale kandidate hrvatske nacionalnosti s ciljem da ih kao halal-Hrvate doslovno kao kukavičje jaje uguraju u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH kako bi se onda iz izvršne vlasti na razinama FBiH i BiH doslovno izbacilo one stranke za koje dominantno budu glasovali građani BiH hrvatske nacionalnosti. Naravno, ponavljanje fenomena Komšić na razini Predsjedništva BiH se podrazumijeva.

Riječ je o planu koji je bošnjačka politika već uspješno izvodila u dva navrata s vladama alijanse i platforme koje su nanijele nesagledivu štetu razvoju hrvatskog političkog pluralizma u BiH, ali i gospodarstva i kulture te su i u izravnoj vezi s masovnim iseljavanjem Hrvata iz BiH u posljednjih 15-ak godina.

Do sad je bošnjačka politika u takvim pothvatima imala podršku i međunarodne zajednice. Iako se na tom planu ponešto u međuvremenu promijenilo (danas pretvaranje Hrvata u nacionalnu manjinu u BiH otvoreno podržavaju samo Njemačka, Turska i Iran) i dalje postoji i više nego realna opasnost da se ovaj plan bošnjačke politike ostvari. Štoviše, njegova realizacija je sasvim izvjesna s obzirom na to da visoki predstavnik nije nametnuo izmjene Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić čime je Christian Schmidt ostavio širom otvorena vrata novoj rundi bošnjačke majorizacije i iživljavanja nad Hrvatima.

No, što će se zapravo dogoditi ako se ostvare planovi bošnjačke politike i Komšić ponovno sjedne u hrvatsku fotelju u Predsjedništvu te se formiraju Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata.

Komšić je već diplomatsko-konzularnu mrežu popunio osobama poput Martine Mlinarević koje aktivno rade na ocrnjivanju Hrvata kao konstitutivnog naroda u međunarodnim krugovima. Može utjecati na proračun da se manje javnog novca prelijeva na područja BiH gdje žive Hrvati a nastavit će se ponižavanje hrvatske komponente u Oružanim snagama BiH kao i trovanje odnosa s Hrvatskom (podrazumijeva se i Srbijom).

I Vijeće ministara i Vlada FBiH će djelovati slično kao i Komšić. Hrvatski krajevi će dobivati sve manje proračunskih sredstava, hrvatska kultura postat će marginalna a aktivno će se raditi na uništavanju hrvatskog gospodarstva u cijeloj zemlji, što će onda za posljedicu imati i nove valove iseljavanja Hrvata iz BiH. Ne zaboravimo da je platformaška Vlada FBiH bila ključna za uništenje mostarskog Aluminija a sad treba očekivati udar čak i na male obiteljske biznise. 

No, najprije će krenuti udar na hrvatska javna poduzeća poput Elektroprivrede HZHB i Eroneta, moguće i Aluminium Industriesa (koja je u privatnom vlasništvu). Doći će novi nadzorni odbori i imenovat će se novi članovi uprave. Uposlenici neće otkaze početi dobivati odmah, ali kroz relativno kratak period doći će do novih sistematizacija koje će značiti i masovne otkaze, smanjit će se plaće a dobit će se preusmjeravati na područja gdje ne žive Hrvati. 

Potom bi moglo uslijediti "ujedinjavanje" dviju elektroprivreda i dvaju telekoma, što bi naravno značilo nove otkaze Hrvatima ali i oduzimanje prava Hrvatima da sami gospodare svojim resursima.

Privatnim firmama u vlasništvu Hrvata bit će sve teže i teže poslovati, inspekcije će pojačano i neprestano kupiti harač po Hercegovini, Središnjoj Bosni, Usori, Žepču i Posavini dovodeći i uspješna poduzeća na rub opstanka. Ona manje uspješna će biti prisiljena staviti ključ u bravu.

Kako je SDA već ovladala pravosuđem, čime se javno i hvali, treba očekivati i novi udar na hrvatske branitelje i njihovo mrcvarenje po sudovima. To će dovesti i do nove  runde prekrajanja nedavne nam povijesti. 

Isto tako, treba očekivati i udar na hrvatske medije koji će biti vođen i sudski i ekonomski.

Najznačajniji će pak udar biti onaj na hrvatski identitet u BiH i sve što ga simbolizira. Napadi na hrvatski identitet već su dobrano uznapredovali. U većinski bošnjačkim dijelovima BiH vrlo je opasno isticati simbole hrvatskog identiteta, što najbolje svjedoče napadi na hrvatske zastave u Jelahu kod Tešnja, Varešu i Doljanima kod Jablanice koji su se dogodili u zadnjih nekoliko mjeseci, kao i prošlogodišnje zastrašivanje katoličkih obitelji koje su se "drznule" u Sarajevu obilježavati Božić.

Za početak bit će riječ o napadima na simbole identiteta a moguće je da se kasnije ti napadi preliju i na nositelje identiteta.

Napadi na hrvatski identitet najprije će se pojačati u dijelovima BiH gdje su Hrvati manjina, no vrlo brzo će se proširiti na cijelu BiH, pa bi se tako vrlo lako moglo dogoditi da se hrvatske zastave ruše i u Mostaru i Širokom Brijegu itd.

Istovremeno, onima koji budu spremni odreći se svoga hrvatskog identiteta, poput Martine Mlinarević i sličnih, bit će nuđene povlastice samo kako bi se što prije asimilirali u masu bezličnih "građana" kojima gospodare Bošnjaci.

Takva vlast, u suradnju sa sadašnjom srpskom oporbom, mogla bi promijeniti i Ustav BiH, legalizirati fenomen Komšić, smanjiti nadležnosti županijama, ukinuti hrvatski obrazovni plan i program, a više nego izvjestan je i napad na Sveučilište u Mostaru kao jedinu javnu visokoškolsku ustanovu u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku. Također, ni SKB Mostar i ostale hrvatske bolnice u BiH neće ostati pošteđene te bi i njihove račune mogle blokirati razne inspekcije kako bi se i na taj način osakatilo Hrvate kao političku zajednicu.

Oduzimanje utjecaja na policijsko-sigurnosne agencije se podrazumijeva.

Dakle, na ovim izborima za Hrvate je doslovno sve na kocki, pa i njihovo pravo na dostojanstven život u BiH. Sve što su stvarali u posljednjih 30 godina moglo bi biti izbrisano u sljedeće četiri godine. K tomu, ovih neprijateljstava neće biti pošteđena ni Hrvatska.

Sve navedeno će dovesti do neslućenih nestabilnosti u regiji jer će takva pozicija za Hrvate biti neprihvatljiva, a već znamo da su u bošnjačkoj javnosti prebrojali Hrvate "za dva vagona", prebrojali su i instruktore dronova i lovce, a vehabije su u prvim redovima na svim skupovima SDA i Bakira Izetbegovića.

Ipak, postoje načini i da se sve to spriječi a prvi i najvažniji je što masovniji izlazak građana BiH hrvatske nacionalnosti na izbore i glasovanje za one stranke koje brane Ustav BiH i daytonsku arhitekturu BiH. Masovni izlazak Hrvata na izbore bio bi signal i međunarodnoj zajednici da Hrvati neće mirno promatrati kako ih se odstranjuje s teritorija današnje države BiH nego da su i dalje spremni boriti se za svoje prirodno pravo da žive i razvijaju se na ovom teritoriju. To je najmanje što svaki punoljetni Hrvat koji živi u BiH može učiniti za vlastito i dobro svoje djece. 

BiH nije neka razvijena zapadna demokracija, nego je tamni vilajet pod međunarodnom upravom u kojem je rat samo zamrznut i stoga je izlazak na izbore imperativ. 

Kao posljednja opcija, tu je i mogućnosti da međunarodni faktor ipak ne dozvoli da se na štetu Hrvata na teritoriju današnje BiH izgradi bošnjačka država, no to je nešto na što se Hrvati ne smiju oslanjati zbog lekcija iz nedavne povijesti.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 07:36