Article_Top_970x250

SRAMOTA Drvarski katolici već 22 godine nemaju pravo na crkvu i groblje

hbž

SRAMOTA Drvarski katolici već 22 godine nemaju pravo na crkvu i groblje

stu 03, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Paljenjem svijeća i molitvom, katolici u Drvaru u četvrtak su obilježili Dušni dan te još jednom upozorili da u toj općini nemaju svoju crkvu već 22 godine.

Molitve odrješenja za pokojne moljene su na katoličkom groblju na Trninić brijegu, kao i kod devastiranih nadgrobnih spomenika na Šobića glavici, nakon čega je u privremenom bogoslužnom prostoru slavljena misa za sve pokojne.

Katolici u Drvaru nemaju crkvu već 22 godine, a bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorijama nekadašnjeg društvenog doma "Partizan".

U Drvaru je, naime, do 1949. postojala katolička crkva koja je te godine srušena i uklonjena naredbom tadašnjih komunističkih vlasti. No, manje je poznato da se katolicima u Drvaru već desetljećima niječe i pravo na ukop na vlastitom groblju. Naime, drvarski su se katolici krajem 19. i početkom 20. st. ukapali, zajedno s pravoslavcima, na gradskom Šobića groblju. O tome i danas svjedoči nekolicina očuvanih katoličkih nadgrobnih spomenika na tome groblju. Potom su se katolici počeli odvojeno pokapati na novoj lokaciji, blizu pogona Celuloze, no 60-ih godina prošlog stoljeća, zbog proširenja Celuloze, katoličko je groblje preorano, a dio nadgrobnih spomenika prenesen je na Šobića glavicu, blizu Šobića groblja. Tamo je i danas vidljiva nekolicina devastiranih nadgrobnih spomenika koji povaljani leže na zemlji.

Kada su se katolici počeli doseljavati 1995. dobili su komad zemlje na Trninić brijegu za otvaranje katoličkog groblja. Dolaskom srpskog stanovništva u Drvar utvrđeno je kako je zemlja u privatnom vlasništvu, a groblje od tada nije u funkciji zbog čega drvarski stanovnici svoje pokojne pokapaju već petnaestak godina u drugim mjestima.

Kako navode iz Župe, početkom mjeseca srpnja Općinsko vijeće Drvar donijelo je odluku kojom obvezuje načelnika općine da ponudi Župi Drvar tri prikladne lokacije za izgradnju katoličke crkve. Od donošenja te odluke do danas, ni Općina ni Županija se nisu oglasile po tom pitanju, a katolici u Drvaru s pravom tvrde da se nastavljaju političke opstrukcije, te sumnjaju da su po tko zna koji put žrtve političke trgovine SNSD-ovih općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti HDZ BiH u Livnu.

Dok drvarske srpske političke stranke, pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru, pred domaćim srpskim stanovništvom prikazuju kao čin izdaje nacionalnih interesa, i kao pitanje „biti ili ne biti“, odnosno propasti Drvara, hrvatski vršitelji vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini po pitanju izgradnje katoličke crkve u Drvaru ponašaju se nezainteresirano.

Hrvati katolici Drvara se s pravom pitaju, kako je moguće da se takva hrvatska vlast u BiH, koja za sebe tvrdi da se bori za konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, nije u stanju izboriti se za konstitutivnost i jednakopravnost toga naroda u Federaciji BiH u jednoj većinskoj hrvatskoj županiji kao što je HBŽ-a, gdje u Drvaru već 22 godine katolici nemaju pravo na svoju crkvu i groblje, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250