Article_Top_970x250

SPAŠAVANJE ALUMINIJA Priča o Španjolcima ipak samo još jedna glasina, Glencore podržava M.T. Abraham Grupu

glencore podržava m.t. abraham

SPAŠAVANJE ALUMINIJA Priča o Španjolcima ipak samo još jedna glasina, Glencore podržava M.T. Abraham Grupu

ožu 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon sastanka radnika Aluminija d.d. Mostar s predstavnicima M.T. Abraham Grupe koji su im pojasnili kako točno planiraju revitalizirati kompaniju, među samim radnicima pojavila se priča kako se i izvjesna tvrtka iz Španjolske uključila u cijelu priču. Ranije se pak pojavila glasina kako isto želi učiniti u švicarski Glencore.

Naime, među radnicima se pojavila glasina kako je navodne određena španjolska tvrtka spremna poslati ponudu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar, dok se isto ranije tvrdilo i za Glencore.

No, pokazalo se kako ni jedna ni druga informacija nisu istinite i ostaje nejasno zašto netko radnicima plasira lažne informacije i što je cilj plasiranja takvih informacija ljudima koji su već svakako dovoljno izmučeni samom činjenicom da se proizvodnja u Aluminiju d.d. Mostar ljetos ugasila te da je sudbina 900 radnika od tada do danas neizvjesna.

Što se tiče priče o navodnoj ponudi neke tvrtke iz Španjolske, ona je potpuno neosnovana. Niti itko zna o kojoj je tvrtki riječ, niti je itko vidio navodnu ponudu, niti se itko od ljudi iz Španjolske pojavio u BiH da bi bar pogledao u kakvom je danas stanju pogon mostarskog Aluminija.

Što se pak Glencorea tiče, portal Dnevnik.ba je od izvora bliskog Vladi FBiH dobio na uvid dokument kojim švicarska kompanija daje podršku izraelsko-kineskom konzorciju koji predvodi M.T. Abraham u njihovim naporima da revitaliziraju Aluminij.

„Nakon našeg sastanka koji se održao 1. prosinca u Zurichu, tijekom kojeg ste nam iznijeli svoju viziju i plan da iznajmite pogone u vlasništvu Aluminija d.d. Mostar, želimo  izraziti našu punu podršku vašoj inicijativi i planiranom ulaganju u Aluminij d.d. Mostar, koja će osigurati nastavak rada kompanije i njenih tvornica što je od velike važnosti za Federaciju BiH. Kao i ranije, Glencore International AG će nastaviti održavati bliske poslovne odnose s Aluminijem d.d. Mostar, pod upravom M.T. Abraham Grupe, i pružit ćemo našu punu podršku vašim naporima te pomoći budućem uspjehu Aluminija d.d. Mostar“, stoji između ostaloga u pismu koje je Glencore poslao Abraham Grupi.

Dakle, priča o nekakvim Španjolcima koji žele kupiti Aluminij je čista glasina, dok švicarski Glencore daje podršku Abraham Grupi.

U ovom trenutku to znači da je ponuda Abraham Grupe jedina realna opcija za spas Aluminija. Alternativa je stečaj kompanije.

Dnevnik.ba