StoryEditor

Slaven Galić za Dnevnik.ba: Komšić je prekršio Zakon o obrani, Stojčić o umirovljenju saznao u medijima

Piše G.L.  /  31.01.2024., 16:11h

Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje, nego je protuzakonito na mjesto generala postavljen Komšićev kandidat koji nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva, rekao je za Dnevnik.ba Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH.

Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH, rekao je za Dnevnik.ba kako je "imenovanje novog generalnog zbora u Oružanim snagama novi udarac Hrvatima u BiH" koji je uputio Željko Komšić, po treći put bošnjačkim glasovima nametnut Hrvatima za člana Predsjedništva BiH. 

Marina Pendeš, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, uputila je danas u proceduru HDZ-ov prijedlog Zakona o obrani BiH.  U tijeku je svečana ceremonija preuzimanja dužnosti u Zajedničkom stožeru OS BiH, pa će umjesto predloženog kandidata iz Ministarstva obrane BiH, ‘zasjesti‘ Martin Propadalo, Komšićev kandidat koji je imenovan protuzakonito u Zajednički stožer OS BiH. 

image

Željko Komšić

SCREENSHOT -

"Stojčić saznao u medijima da je umirovljen" 

"Prema dogovorenom prijedlogu koji je otišao iz Ministarstva obrane, u potpunosti nisu imenovali generali Hrvati koje je predložilo Ministarstvo obrane. Apsurdno je što je general bojnik Marko Stojčić vijest o umirovljenju saznao u medijima što je dokaz nezakonitih radnji u Predsjedništvu BiH, te bahatosti i samovolji Željka Komšića", rekao je Galić. 

Komšić je, dodaje, Galić postavio svog kandidata za generala, a koji nije usuglašen kao prijedlog Ministarstva obrane BiH koje jedino, napominje Galić, ima uvid u časničke rang liste. 

"Komšić bio dužan od Ministarstva obrane BiH tražiti novi prijedlog, nije imao ovlasti sam mijenjati kandidate" 

"Prekršen je niz zakonskih i podzakonskih akata u ovom slučaju.Predsjedništvo BiH ima pravo odbiti postupiti po dostavljenom prijedlogu ali je tada dužno zatražiti novi prijedlog kandidata od strane Ministra obrane jer Predsjedništvo nema ovlaštenja vršiti izmjene u postupku postavljenja generala bez novog prijedloga Ministra obrane koji je jedini organ koji ima uvid u časničke rang liste", rekao je Galić. 

Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje, dodaje zamjenik ministra obrane BiH,  nego je protuzakonito na mjesto generala postavljen Komšićev kandidat koji nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva obrane. 

image
-

"Željko Komšić je u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine nezakonito imenovao, smijenio i umirovio generale u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda. Kao predsjedatelj Predsjedništva, Komšić je izvršio umirovljenje general bojnika Marka Stojčića s dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH bez prijedloga Ministra obrane BiH čime je prekršen članak 15. i članak 30. stavak (1) Zakona o obrani BiH, i članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH. Odluka o imenovanju novih generala dostavljena je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali nije potvrđena te samim time ne može niti stupiti na snagu dok je ne potvrdi zakonodavni organ", dodaje. 

"Komšićeve odluke podliježu kaznenog odgovornosti" 

Narušavanjem i nepoštivanjem Zakona o obrani BiH narušen je integritet Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane BiH, dodaje Galić, te kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama, a gdje je ujedno narušena i operativnost funkcioniranja OS BiH.

"Postavlja se pitanje je li ovim činom od strane predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, stavljen izvan pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Je li na snazi potpuno bezvlašće nepoštivanjem lex specialis zakona u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH s obzirom na kršenje niza zakonskih odredbi, koje podliježu kaznenoj odgovornosti. Željko Komšić je očito u svoje ruke uzeo i izvršnu i zakonodavnu vlast, preostala mu je još sudska kako bi ih upotpunio i izvršio udar na sami Ustav BiH", rekao je Slaven Galić, zamjenik ministra obrane u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Podsjetimo, u tijeku je svečana ceremonija preuzimanja dužnosti u Zajedničkom stožeru OS BiH. General - major Gojko Knežević danas će preuzeti dužnost načelnika Zajedničkog stožera OS BiH od general-pukovnika Senada Mašovića.

Dnevnik.ba

 

28. travanj 2024 14:01