Article_Top_970x250

Slatka zarada: Ramski pčelar bez problema proda 700 kg meda

vrcanje u varvari

Slatka zarada: Ramski pčelar bez problema proda 700 kg meda

srp 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: rama-prozor.info

Ramski pčelari, pa tako i Željko Paponja, ponosni su na visoku kvalitetu meda.

Živimo u vremenu brojnih kriza i migracija. Iako na mikrorazini, zbog ekonomske krize i nemogućnosti pronalaska zaposlenja koje bi značilo stabilan izvor prihoda za jednu obitelj, brojni su Ramci,  u potrazi za poslom napustili Ramu i otišli ili u susjednu Hrvatsku ili negdje drugdje u EU,  uglavnom u Njemačku.

Unatoč svemu, postoje i oni koji svoju egzistenciju vide „kod kuće“ i to pokazuju i konkretnim primjerom. Gdje god bili, morate raditi da biste zaradili. Razmišljajući na taj način, Željko Paponja iz Varvare odavno se bavi pčelarstvom i poljoprivredom i u te poslove ukjučena je cijela njegova obitelj. Iako poljoprivreda ali i pčelarstvo ovise o vremenskim prilikama, svake godine rezultati su pozitivni i zarada je pristojna, piše rama-prozor.info.

O ljekovitosti meda pisali su i drevni Egipćani, a mogli smo čitati da su arheolozi u više navrata tijekom svojih istraživanja znali pronaći posude s medom starijim od pet tisuća godina, koji se još uvijek mogao koristiti, i koji je sačuvao sva svojstva i nakon toliko vremena.

Znamo i iz vlastitog iskustva da se u današnje vrijeme sve i svašta falsificira, pa tako i med. Željko je jedan od pčelara čiji med ima vrhunsku kvalitetu i za kojega je već unaprijed osigurano tržište.

Ovih dana u tijeku je vrcanje meda pa su novinari posjetitli Željka i njegovu obitelj.

U razgovoru, Željko je rekao: „Za razliku od prošle godine, ova je daleko bolja za pčele, posebno mjesec lipanj kada su pčele „odradile“ veći dio meda kojega sada vrcamo. Moja obitelj i ja imamo 85 košnica i prema našoj procjeni, trebali bismo izvaditi više od 700 kg meda. S obzirom na to da je svibanj bio hladan i kišovit, zadovoljni smo količinom meda, a posebno njegovom kvalitetom“.

Budući da će do jeseni biti još jedno vrcanje, ovogodišnji rezultati za obitelj Paponja biti će vrlo dobri.

Željko i njegova obitelj već dulji niz godina bave se i proizvodnjom češnjaka (bijeloga luka), kojega su ove godine zasadili na površini većoj od tri dunuma. Prema onome što se sada može provjeriti, kvaliteta luka biti će na visokoj razini, a i urod će biti solidan. Budući da se proizvodnjom bijeloga luka bavi već dulji niz godina, Željko ima svoje stalne kupce, tako da je plasman osiguran.

Spoj ekološkog uzgoja i kvalitete, kako meda, tako i češnjaka, recept je kako se može raditi i zaraditi i „kod kuće“.

Dnevnik.ba

Tagovi: