Article_Top_970x250

Skoro 300.000 KM franjevcu Mati Topiću iz općinskog proračuna Rame!

Zlouporaba javnih sredstava

Skoro 300.000 KM franjevcu Mati Topiću iz općinskog proračuna Rame!

ožu 30, 2018

Piše: Dnevnik.ba

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

fra Mato Topić

Općina Prozor Rama, bez odluke Općinskog vijeća, po nalogu načelnika općine Joze Ivančevića u tri godine za redom, isplatila je župi Sv. Ante Padovanskog Gračac nevjerojatnih 295.000 KM!!!

Prema dokazima koje u svom posjedu ima redakcija Dnevnika, isplate su učinjene „na zahtjev“ župnika fra Mate Topića.

Župa Gračac spada u red manjih župa u Rami, i ima oko 1000 župljana, pa se otvara pitanje – za što toliki novac treba jednoj tako maloj župi!?

Kako u odluci o dodjeljivanju sredstava nema nikakvih objašnjenja, može se samo špekulirati kakve su to potrebe župnika fra Mate Topića za skoro 300.000 KM.

Inače, prema kazivanju vjernika iz Rame, fra Mato Topić je obilno koristio proračunska sredstva i dok je bio gvardijan samostana Šćit, da bi proračunske dotacije samostanu naprasno prestale odlaskom fra Mate Topića u drugu župu. Tada su donacije jednostavno počele dolaziti u ovu skromnu župu.

Tako je prema dostupnim dokumentima, župa Gračac iz proračuna općine Prozor Rama dobila 27. ožujka 2015. godine 85.000 KM, 14. listopada 2016. godine 90.000 KM, a 03. kolovoza 2017. godine rekordnih 120.000 KM!

Nije poznato jesu li ostale tri Ramske župe bile iste „sreće“, s obzirom da spomenuti samostan Šćit više nije u „milosti“ načelnika Ivančevića.

Fra Mato Topić nije jedini koji se „sjetio“ poslati Zahtjev općini za dodjelom sredstava od općine Prozor Rama. U značajno manjim iznosom proračuna okoristio se i Marinko Pejić koji zajedno sa svojim sinom Marijom Pejićem zajednički vodi udrugu Hrvatsko narodno vijeće iz Sarajeva. Pejić je tako 22. listopada 2015. na vlastiti zahtjev dobio 2000 KM iz proračuna.

Iako se ne radi o velikom iznosu, ni u ovom slučaju ne postoji obrazloženje za dodjelu sredstava, niti postoji opravdanje u što su sredstva utrošena, ni objašnjenje zašto građani Rame financiraju privatne udruge oca i sina Pejić iz Sarajeva.

Ovo nije prvi put da se načelnika Jozu Ivančevića dovodi u vezu sa malverzacijama oko isplata iz proračuna. Krajem 2016. u javnosti se pojavila informacija o falsificiranju ugovora načelnika Ivančevića prema kojem je svom prijatelju Dragi Jeličiću platio smještaj 30 deminera, umjesto 20 koliko je traženo. Mijenjajući detalje ugovora, povećavajući trajanje i broj deminera koji trebaju noćiti u kući njegovog prijatelja Jeličića, načelnik Ivančević je sklopio dva štetna ugovora i oštetio općinski proračun za 42.300 KM!

S obzirom na očito uhodanu metodologiju raspolaganja općinskim proračunom, postoji osnovana sumnja da načelnik Ivančević sa fra Matom Topićem u najmanju ruku nenamjenski koristi javna sredstva.

Ono što se uskoro trebna očekivati jeste reakcija nadležnih inspekcija, ali i franjevačke provincije Bosne Srebrene, s obzirom da Matu Topića već godinama prati negativna reputacija među vjernicima i svećenstvom. Ako se ne dokaže gdje je potrošeno skoro 300.000 KM, onda će ti biti ozbiljni razlozi za intervenciju Provincije.

Dnevnik.ba

 

Tagovi: