StoryEditor
SKORO 3000 OSOBA POGINULO

Među napadačima na Blizance u New Yorku prije 20 godina navodno bili i mudžahedini koji su ratovali u BiH

Jurija MilovićPiše Jurija Milović  /  11.09.2021., 22:01h
Danas se navršava 20 godina od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Čak šestorica napadača na Svjetski trgovinski centar u New Yorku bili su, navodno, pripadnici odreda El Mudžahid, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH, n

“Šest osoba, odnosno trećina svih napadača na SAD 11. rujna, bilo je izravno povezano sa BiH jer su bili pripadnici Odreda El Mudžahedin ili su imali bh putovnice koji su tek u trećoj reviziji oduzeti”, tvrdi Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma. 

Iako Galiješevićeve tvrdnje do danas nisu u potpunosti provjerene niti je njihova istinitost dokazana, činjenica je da u našoj zemlji, nažalost, postoji duga povijest terorističkih aktivnosti i napada u kojima su živote izgubili brojni građani BiH.

Javnosti dobro poznat Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski lider iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam, također je svojevremeno tražio pomilovanje, no odbijena mu je i posljednja molba za prijevremenu slobodu.

Presudom Suda BiH, Bosnić je na slobodu izašao 3. rujna 2021. godine.

Slučajevi  Bosnić i Topalović  tek su istaknuti u masi brojnih koji se odnose na terorizam u Bosni i Hercegovini.

Posljednji napad se dogodio prije četiri godine u Sarajevu. 

Smatra se da je napad u rujnu 1997. godine u Mostaru, gdje je aktivirana auto-bomba, bio prvi teroristički napad u poslijeratnoj BiH. Tada je u prolazu iz Splitske ulice prema zgradi policije ozlijeđeno 29 osoba. Radilo se o bombi s 30 kilograma TNT-a i MES-a, postavljena u vozilu golf.

Navodno je utvrđeno da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze s Al Qaed-om.

Od Leutara, travničkih policajaca, auto-bobme u Mostaru 

U Travniku je 1998. godine od  podmetnute eksplozivne naprave s daljinskim aktiviranjem, poginuo dvadesetpetogodišnji policajac povratnik, Anto Valjan. Eksplozija se dogodila oko 6 sati ujutro, dok je u ljeto iste godine, u  travničkom prigradskom naselju Lovrići, ubijen je dvadesetsedmogodišnji policajac, također povratnik, Perica Bilić. I on je poginuo od eksplozivne naprave podmetnute pod njegov automobil u dvorištu obiteljske kuće.

Nijedan od svih terorističkih napada nikada nije razriješen, kao niti ubojstva Hrvata povratnika, Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1977., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30. kolovoza 1977., Ivice Domića (1967.), 26. listopada 1977. godine. 

Ni do dan danas nije utvrđeno tko je nalogodavac i organizator atentata na Jozu Leutara, doministra federalne policije, što se također, dovodilo u vezu s terorističkim ćelijama u Bih. 

U tržnom centru "Fis" u Vitezu, na odjelu hipermarketa, u listopadu 2008. godine eksplodirala je bomba, od koje je poginuo radnik osiguranja Zvonko Barbić (28). Osmero ljudi je povrijeđeno.

FUP je, podsjetimo, eksploziju proglasio terorističkim činom. Istragom je krivnja utvrđena Suvadu Đidiću koji je 2011. osuđen na devet godina zatvora zbog terorizma.

Čaušević raznio policijsku stanicu u Bugojnu, a Jašarević pucao na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu  

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u lipnju 2010. godine u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak Policijsku stanicu. Eksplozivna naprava postavljena je na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šest osoba je ranjeno. Počinitelji  su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

Sarajevo je u listopadu 2011. godine potresao teroristički napad Mevlida Јašarevića pucanjem na Ambasadu SAD-a, kada je ranio jednog policajca.

Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

U travnju 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, i ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je proglašen terorističkim činom. Istraga je pokazala i da se Ibrić posljednjih mjeseci prije napada družio s pripadnicima vehabijskog pokreta.

Posljednji u nizu terorističkih napada dogodio se u studenom 2015. godine u Rajlovcu, u Sarajevu, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića. 

Brojna djela terorizma u BiH još uvijek nisu kazneno-pravno tretirana, a u isto vrijeme, u BiH se vraćaju bh.državljani koji su se u Siriji borili na strani ISIL-a. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:06