StoryEditor
emisija fokus

Schmidtove odluke su samo početak, Hrvati su samosvjestan narod

Piše desk  /  08.10.2022., 07:46h

Sugovornici u pozdravili nametanje izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika i povratku dijela otetih političkih prava Hrvatima Bosne i Hercegovine, ali su jasno istaknuli kako ovime presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić nije provedena

Sjajan odziv hrvatskih birača i nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH dalo je novu šansu za preživljavanjem Bosni i Hercegovini. U emisiji Fokus RTV HB analizirani su izbore i Schmidtove nametnute odluke s gostima, Darijanom Filipović, zastupnicom HDZ-a BiH u državnom Parlamentu, analitičarem Instituta za društveno politička pitanja iz Mostra Milanom Sitarskim te Domagojem Kneževićem, vanjskim savjetnikom ministra vanjskih poslova Hrvatske.

Sugovornici u pozdravili nametanje izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika i povratku dijela otetih političkih prava Hrvatima Bosne i Hercegovine, ali su jasno istaknuli kako ovime presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić nije provedena, a nisu provedene ni presude Europskog suda za ljudska prava koje traže i ograničene izmjene Ustava BiH. Stoga je jasno kako je ovo samo početak reformi koje ne traže samo hrvatski politički predstavnici nego upravo presude relevantnih sudova.

Također, sugovornici su istaknuli nametnute odluke imaju i niz propusta, te je nejasno kako popuniti srpski klub u Domu naroda FBiH  ali i klub nacionalnih manjina. 

Knežević je govorio i o međunarodnim okolnostima koje se odražavaju na BiH izrazivši zabrinutost zbog politike koju na određeni način vode njemački dužnosnici kazavši kako je njihova podrška unitarističkim politika u izravnoj vezi s destabilizacijom BiH.

Analizirajući rezultate samih izbora, naglašena je važnost visoke izlaznosti hrvatskih birača.

Sitarski je izrazio mišljenje kako je bošnjačka politika bila uvjerena kako su Hrvati podlegli propagandnom ratu koji se protiv njih vodi i kako neće izlaziti na izbore. Ipak, pokazalo se kako su im procjene bile potpuno promašene. U tom kontekstu, naglasio je važnost hrvatskih medija u BiH koji su se koncentrirali na komuniciranje poruke o važnosti izlaska na izbore i glasovanja za stranke koje brane Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum.

Najveći problem će biti slaganje većine unutar bošnjačkih stranaka u domovima naroda. Kod Hrvata je situacija jasna, kao i u Republici Srpskoj gdje će pobjednik naposljetku ipak biti SNSD Milorada Dodika.

Filipović je naglasila kako su Hrvati na ovim izborima pokazali samosvijest i dokazali da ih BiH i dalje zanima te da žele graditi svoje živote u ovoj BiH. 

“Ovi izbori i obvezuju sve ove hrvatske stranke. Ovo je politička instrukcija hrvatskog naroda hrvatskoj politici. Također, ovakav rezultat je i snažna politička međunarodnim dužnosnicima”, istaknula je Filipović.

Dodala je i kako su hrvatski glasovi koje je dobila Borjana Krišto više nego jasna poruka međunarodnom faktoru o tomu što je izborna volja hrvatskog naroda.

“Ignoriranje političke volje hrvatskog naroda vodit će ovu zemlju samo i još dublje krize”, naglasila je Filipović.

Istaknula je i kako su poželjni partneri pri formiranju vlasti za stranke HNS-a one stranke koje budu imale većine u klubovima Bošnjaka odnosno Srba u domovima naroda na razini FBiH i BiH.

“O tim temama provedbe presuda koje opterećuju Izborni zakon morat će postojati neko načelno partnerstvo”, izjavila je Filipović. 

Knežević je pak nedvosmisleno poručio kako će službeni Zagreb i dalje nastaviti podržavati zaživljavanje BiH u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavu BiH ali i na njenom euroatlantskom putu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:06