StoryEditor
res, non verba

Schmidt je pokazao da razumije problem, ali to nije dovoljno. Hoće li samo uzimati plaću ili će se usuditi pomoći u njegovu rješavanju?

Piše Bruno Bošnjak  /  06.09.2021., 10:58h
Visoki predstavnik Christian Schmidt na simpoziju o euroatlantskoj perspektivi BiH, održanom u Njemačkoj, prvi put od početka mandata jasno i glasno je ukazao na problem legitimnog predstavljanja, odnosno manjkavosti Izbornog zakona BiH koje dopuštaju da Bošnjaci Hrvatima, protivno duhu i slovu Daytona, biraju političke predstavnike.

"Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem", rekao je Schmidt.

"Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi nekim oblikom bojkotiranja izbora", dodao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.

Ova izjava nedvojbeno predstavlja napredak u odnosu na prethodne visoke predstavnike, zaključno s Inzkom koji se tek onkraj mandata stidljivo usudio primijetiti da problem postoji a prethodno ga je u potpunosti ignorirao.

Pred Schmidtom je sada najteži zadatak – pomoći u rješavanju problema.

Već je počeo pritisak sarajevske javnosti i medija, za očekivati je i reakcije bošnjačkog političkog vrha, i sve će to staviti na test dosljednost njemačkog diplomata.

Ostaje nam vidjeti hoće li:

- balansirati i politikom nezamjeranja, u drugoj prigodi i pred drugim ljudima, davati blaže ili čak suprotne izjave, promovirajući građansku BiH

- dosljedno govoriti, ali i djelovati u skladu s izrečenim, te tako, za razliku od većine prethodnika na toj poziciji, BiH približiti izvornom Daytonu, a ne je udaljavati i gurati u propast.

Dvije su opcije, vrijeme će suditi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:38