Article_Top_970x250

Savezi Herceg - Bosne: Planinarski, šahovski, košarkaši, nogometni

SPORT, DRUŠTVO...

Savezi Herceg - Bosne: Planinarski, šahovski, košarkaši, nogometni

kol 30, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(foto: Dnevnik.ba)

Donosimo kratki pregled sportskih društava koja su organizirana u saveze Herceg- Bosne. Planinarski, lovački, šahovski, košarkaški samo su neki od njih.

Nogometni savez HR Herceg-Bosne bio je krovna organizacija hrvatskih nogometnih društava na prostoru Herceg Bosne. Savez je 1993. godine formirao i Prvu nogometnu ligu Herceg-Bosne, a godinu dana kasnije klubovi su se natjecali i za trofej Nogometnog kupa Herceg-Bosne. Ukupno je odigrano sedam liga i šest kupova, a najuspješniji klub je NK Široki Brijeg koji je pet godina zaredom odnosio naslov prvaka (prva dva naslova je uzeo pod imenom Mladost-Dubint Široki Brijeg). Posljednja dva naslova uzeo je NK  Posušje.

Kup Herceg Bosne imao je više pobjednika: NK Sloga (Ljubuški) i Orašje su po dva puta osvojili naslov, a jednom Troglav iz Livna i Brotnjo (Čitluk).

Od 1999. godine hrvatski i bošnjački klubovi su se ujedinili u Ligu Federacije BiH, a prvu sezonu osvojio je klub iz Herceg-Bosne, Brotnjo. Od 2002. godine klubovima iz Federacije su se priključili i oni iz Republike Srpske te je formirana Premijer liga BiH. Najuspješniji klub te lige također je s prostora Herceg Bosne, Zrinjski iz Mostar sa šest naslova.

Vrijedi spomenuti kako je Nogometna reprezentacija Herceg-Bosne odigrala i jednu službenu nogometnu utakmici, onu prijateljsku u dalekom Paragvaju 1996. godine gdje je pred 11.000 ljudi poražena s 3:0. Izbornik te reprezentacije je bio Branko Međugorac, a roster su činili većinom igrači iz NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski. I Paragvajski nogometni savez ovaj susret vodi kao službeni – njihov 425. po redu.

Košarkaški savez Herceg-Bosne nastao je 1995. godine na inicijativu svih klubova s prostora Herceg-Bosne, a održao se do dan danas i trenutno broji 16 muških i 8 ženskih klubova.  Košarkaški savez Herceg-Bosne jedini u regiji tijekom cijele godine organizira ligu za pionire, kadete, juniore i seniore.

Najuspješniji klub s prostora Herceg-Bosne je HKK Široki, a slijede HKK Zrinjski i HKK Brotnjo. U ovim ligama svoje prve korake su načinili mnogi poznati košarkaši od kojih i neki NBA igrači: Bojan Bogdanović, Zoran Planinić, Ivica Zubac, Dragan Bender, Darko Planinić, Andrija Stipanović, Bariša Krasić, Ivan Velić itd.

Planinarski savez Herceg-Bosne utemeljen je 1995. godine i trenutno broji 32 članice.  Značajnije aktivnosti saveza su: Dan planinara Herceg-Bosne, Memorijal  "Ivica Plazonić", "Praćenjem do zdravlja", hodočašća u Marijanska svetišta, sudjelovanje na međunarodnim ekpedicijama u visoka svjetska gorja, školovanje i obuka planinara, obnova i izgradnja planinarskih objekata (domovi, kuće i skloništa). Pored navedenih aktivnosti vrijedi još spomenuti i sljedeće: zimski-novogodišnji uspon na visoka gorja BiH, ljetni-noćni usponi na visoka gorja, organiziranje i igranje drevnih igara (skrivanje prstena itd.)... Također, sudjeluju i u memorijalnim šetnjama i mimohodima, poput HDP-a Vitez, PD Kuk Novi Travnik i PD Guča Gora " Brajkovići Nova Bila - put spasa", obilježavanje stradanja na Galici i dr. 

Ovogodišnji Dani planinara Herceg Bosne održavali su se na Raduši u Uskoplju. 

Članice PS HB:  HGSS - Stanica Posušje, HPD "Bjelašnica 1923", HPD "Čvrsnica", HPD "Pločno", HPD "Prenj 1933", HPD "Rama", HPD "Vitez", HPED "Gradina 969-Mošunj-Vitez", PD "Bitovinja", PD "Čičak", PD "Cincar", PD "Granaš", PD "Guča Gora", PD "KISS", PD "Kuk", PD"Njivice", PD "Orlova stina", PD "Paklarske stijene", PD "Pogorelica", PD "TIM", PD "Vis". 

Šahovski savez Herceg-Bosne formiran je u rujnu 1995. godine i trenutno broji 36 klubova. I danas je ravnopravan član Šahovske unije BiH, a po njegovom modelu su se oformili Šahovski savezi Federacije BiH, te ŠS R. Srpske. Natjecanja u savezu se odvijaju bez prestanka do danas, a pobjednik 1. lige Herceg-Bosne ide u Premijer ligu BiH. Klubovi iz Herceg-Bosne su bili prvaci države BiH, a imaju i prvake u pojedinačnoj konkurenciji. Članovi Šahovskog saveza Herceg-Bosne su i reprezentativci BiH. Šahovski klub "Napredak" Zenica ovogodišnji je pobjednik Prve lige Herceg Bosne. 

Lovački savez Herceg-Bosne formiran je u listopadu 1992. godine u Širokom Brijegu. Hercegovačkim društvima su se ubrzo pridružila društva iz Srednje Bosne, te Posavine. 1996.godine održana još jedna povijesna Skupština Saveza, na kojoj je utemeljen i Kinološki savez Herceg Bosne. Lovački savez Herceg Bosne 1999. godine primljen je i u punopravno članstvo Svjetske lovačke asocijacije. Lovački savezi Herceg Bosne, Lovački savezi Republike Srpske i Saveza lovačkih organizacija BiH su 2001.godine utemeljili Savjet lovačkih saveza Bosne i Hercegovine, kao krovno organizacijsko, koordinacijsko i savjetodavno tijelo za lovstvo na državnoj razini.

2003.godine Lovački savez Herceg-Bosne je primljen u punopravno članstvo FACE, lovačke asocijacije zemalja članica Vijeća Europe. Savez trenutno ima oko 10.000 članova organiziranih u 42 članice.

Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250