Article_Top_970x250

Samir Bekrić za Dnevnik.ba: Mostarci znaju prepoznati dobar nogomet i gledaju samo prave igrače

intervju

Samir Bekrić za Dnevnik.ba: Mostarci znaju prepoznati dobar nogomet i gledaju samo prave igrače

ruj 03, 2020

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Samir Bekrić započeo je svoju nogometnu karijeru 2006. godine s FK Gradina. Od tada je nastupao u četiri različite zemlje poput Južne Koreje, Kazahstana, Irana i Uzbekistana. U BiH Premijer ligi je nastupao za Zrinjski, Slobodu te Željezničar koji smatra kao svoj klub, klub koji mu je u srcu.

Bekrić je trenutno je igrač sarajevskog Željezničara s kojim je prije dva mjeseca potpisao jednogodišnji ugovor. Na Grbavici je treći put u svojoj karijeri i vrlo je zahvalan što je tako. S Plavima je ukupno odigrao 194 utakmice i postigao 44 pogotka. Više o svom iskustvu ispričao je Bekrić za Dnevnik.ba.

 

Nastupali ste u različitim zemljama. Kako je bilo pridružiti se tim ligama? Imate li još uvijek kontakt s nekim od svojih kolega? Postoji li neka anegdota ili utakmica kojih se posebno sjećate?

Da, imao sam čast i zadovoljstvo da igram u četiri različite države. Iz svake nosim lijepe uspomene i imam jako dobar kontakt te odnose i dan danas. Uvijek ima mnogo utakmica koje se pamte. Ja pokušavam izdvojiti po jednu iz svake države.

Recimo u Koreji sam igrao s jako dobrim igračima i protiv jako dobrih klubova. U Iranu sam igrao pred 120 000 tisuća navijača. U Kazahstan sam došao u najbolju ekipu, tadašnji prvaci Kazahstana, igrao sam s njima Ligu prvaka. Sa Bunyodkorom sam izbacio u Ligi prvake Azije Al Jaziru, koja je imala strašnu ekipu sa Vučinićem, tu su bili i Lanzini, Pitriopa te trener Eric Gerets.

Sve su mi ostale u pozitivnom sjećanju. Najbitnije mi je to što sam osobno ostavio dobar utisak kao igrač i čovjek. Tako da ću sigurno, kada god budem imao slobodnog vremena, posjetiti zemlje gdje sam igrao.

 

U sezoni 2018./2019. igrali ste ovdje u Mostaru, u Zrinjskom. Vežu li Vas ikakve emocije prema Mostaru i Zrinjskom?

Mostarci znaju prepoznati dobar nogomet i prihvaćaju i gledaju samo prave igrače. Bio sam kratko, ali me Mostar prihvatio i gotivio, kao da sam deset godina bio tu, a ne da sam došao iz najvećeg rivala. Navijači su znali da je Željo moj klub. Klub kojeg volim i u kojem sam proveo najljepše trenutke u karijeri. Baš zbog toga, od mene imaju jedan veliki “respect”.

Mostar je jako lijep, klima dobra, blizu je more. U Mostaru sam i upoznao mnogo kvalitetnih ljudi, odnosno prijatelja i normalno je da ću biti vezan za taj grad. Kao što će oni biti za Sarajevo.

 

U lipnju ove godine vratili ste se u sarajevski Željezničar. Koji je razlog što ste potpisali samo jednogodišnji ugovor?

Imao sam ponudu da idem vani, ali sam imao veliku želju da dođem ovdje u Željezničar. Tu pripadam i osvojio sam mnogo trofeja. Dva puta me klub prodao i mislim da je nekako realno i pošteno da ovdje tu svoju lijepu priču i završim. A prije toga moram osvojiti bar još dva ili tri trofeja. Nadam se da ću uspjeti u tome.

 

Trenutno ste drugi na ljestvici, a Vi ste sa Željezničarom  već sve osvojili. Kakva su očekivanja za ovu godinu s timom? I osobno kao nogometaš?

Uvijek želim biti najbolji i sve osvojiti. Glad za pobjedama i trofejima je nešto posebno i to želim prenijeti na mlade igrače. Da im prioritet bude želja za pobjedom i pehar, a ne novac. Novac će doći kasnije. Sve se kasnije naplati kad si pošten i predan.

 

Prije nekoliko dana bili ste pozitivni na COVID-19. Jeste li imali simptoma? Unatoč tome što je pet igrača vaše momčadi pozitivno na COVID-19, mislite li da ste spremni za europsku utakmicu? Kakav rezultat očekujete?

Nikad nisam imao nikakve simptome. Nakon prvog testa uradio sam drugi i čak treći gdje sam na oba bio negativan. Imamo osam dana da se spremimo za Izrael i nadam se pozitivnom rezultatu. Iako imamo mnogo problema, vjerujem u ekipu i u sebe da možemo, uz malo sreće, proći u sljedeći krug.

Dnevnik.ba