Article_Top_970x250

"SAD samo demonstrira moć, ali ne može nikoga napasti, odmah bi uslijedio odgovor Rusije ili Kine"

Davor Domazet Lošo:

"SAD samo demonstrira moć, ali ne može nikoga napasti, odmah bi uslijedio odgovor Rusije ili Kine"

tra 28, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Iranska mornarica još je jednom napravila pritisak na američke brodove koji djeluju u Perzijskom zaljevu. U ponedjeljak navečer približili su se na 68 metara od brodova, što je natjeralo jedan od američkih brodova da ispali nekoliko hitaca upozorenja, izjavila je Rebecca Rebarich, glasnogovornica Pete flote američke mornarice.

Naime, tri brza napadačka broda iz mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGC) došla su na 68 metara od USS Firebolta, broda mornaričke ophodnje i presretača obalne straže Baranoffa, rekla je Rebarich u izjavi.

Iranski brodovi nastavili su djelovati blizu američkih brodova unatoč opetovanim upozorenjima i upotrebi zvučnih signala. Kao odgovor, Firebolt je ispalio hice upozorenja, rekla je Rebarich, nakon čega su se iranski brodovi povukli na sigurnu udaljenost.

'Tijekom interakcije američke snage proaktivno su komunicirale s brodovima IRGCN-a i izvršavale unaprijed planirane odgovore kako bi smanjile rizik od pogrešnih izračuna, izbjegle sudare i deeskalirale situaciju', kazala je Rebarich.

Ovo je već drugi slučaj ovog mjeseca da su brodovi mornarice IRGC maltretirali američke brodove u Perzijskom zaljevu.

Pogledajmo najprije VIDEO koji su objavili svi američki mediji:

 Možemo li nakon ovoga, sada već drugoga, ali nimalo bezazlenog incidenta između dvije jake vojne sile očekivati moguće i daljnju eskalaciju sukoba? Podsjetimo, SAD i Iran već više od dva desetljeća imaju vrlo napete međusobne odnose, praktički, na rubu oružanog sukoba, uz kontinuirane verbalne prijetnje, koje se periodično ponavljaju.

O ovom smo najnovijem međunarodnom incidentu portal Direktno je razgovarao s Davorom Domazetom Lošom, umirovljenim admiralom i geopolitičkim analitičarom.

On se najprije osvrnuo na cjelokupnu geostratešku situaciju i započeo s analizom za portal Direktno.

''Procesi se ubrzavaju dolaskom Joea Bidena na čelo SAD-a, jer je on protagonist 'duboke države' koju personificiraju bankarski sustav, federalne rezerve i vojno-industrijski kompleks. A to je 'trojstvo duboke države', koja želi podijeliti geopolitičku moć s druga dva važna 'igrača'- Rusijom i Kinom.

Naime, Rusija je vojna, svemirska i nuklearna velesila, ali i energetska supersila, dok je Kina gospodarska velesila.

Već godinama utjecaj SAD-a pada, a Kina...

SAD već 20 godina, a posebice posljednjih deset godina, gube svoju projekciju moći, jer one su 'batina' u rukama 'duboke države'. A sada se ta moć mora dijeliti , što znači da se SAD polako povlače iz bitnih geostrateških područja'', objašnjava Domazet Lošo za Direktno. 

''Kina bitno smanjuje i osporava prevlast SAD-a u Južnom kineskom moru, na Pacifiku, a gospodarski moćna, sve više osvaja Afriku.

Nadalje, u rukama Kine je najveća količina čelika, time mogu graditi željeznice, a zajedno s Rusijom imaju najveću svjetsku zalihu zlata. Ne zaboravimo i da je Kina uvela petro-juan, koji je paralelna valuta dolaru i time je usporila poslovanje u dolarima te se on vraća kao bezvrijedni papir'', govori dalje Lošo. 

Rusija 'udara' s druge strane...

Također, analizira i situaciju s još jednom svjetskom mega-silom, a to je Rusija.

''Rusija kao energetska supersila postigla je vojnu projekciju moći. Osporila je prevlast SAD-a na oceanima, tako da je osporena i američka politika nosača zrakoplova i to na svakoj poziciji planete, a prvenstveno na moru. Sada svaki američki nosač aviona može biti pogođen'', kaže umirovljeni admiral.

Najvažnije geostrateške točke

No, ključno je istaknuti sljedeće - tri su svjetska područja sučeljavanja.

1. Južno kinesko more, u kojemu se sukobljavaju Kina i SAD, a glavna je točka Tajvan;

2. Perzijski zaljev, odnosno Iran i ostale države Perzijskoga zaljeva;

3. Jugoistok Europe na potezu Crno more- Kosovo.

Dakle, to su te tri ključne, glavne geostrateške točke, nastavlja Lošo, uz tvrdnju da bi bilo pogrešno izdvojiti jednu u odnosu na ostale dvije, jer je sve to zapravo povezano.

'Asimetrični rat'

Vraćajući se natrag na temu najnovijega incidenta na relaciji SAD-Iran u Perzijskom zaljevu, admiral Domazet Lošo podsjeća da, što se tiče geopolitičkoga plana, SAD već više od 20 godina planiraju napasti Iran- još od vremena predsjedničkoga mandata Georga W. Busha, zatim Baracka Obame te puno manje za vrijeme mandata Donalda Trumpa.

''Sada su te ambicije za vrijeme Bidena ponovno oživjele, ali i na tom području SAD gube moć. Najviše su prilike za takvo što imali za vrijeme Busha, negdje 2003. godine, ali sada, nakon toliko godina, Iran je strahovito ojačao svoje snage u području tzv. 'asimetričnoga rata'. To bi trebali znati i u Pentagonu'', nastavlja Domazet Lošo.

Pritom ukazuje na još jedan važan događaj.

''Sada se malo smirilo oko Ukrajine pa se kreće na Iran. No, to što SAD sada čine, više je stvar toga da pokažu moć, zato periodično izazivaju krize na sve tri geostrateške točke koje sam naveo.

Zapravo, riječ je o javnoj demonstraciji sile, da pokažu svijetu kako su jaki. Na Zapadu ionako kontroliraju i drže sve medije, ali u biti, SAD ne može nikoga napasti, jer će odmah uslijediti odgovor Rusije, ili Kine. 

Tako da očekujem da će smanjiti tenzije u Perzijskom zaljevu, a onda opet sve ide iznova u krug'', zaključuje u razgovoru za Direktno admiral Davor Domazet Lošo.    

Dnevnik.ba