Article_Top_970x250

Ritchie Valens – kralj latino rocka i najveći glazbenik svih vremena

OBLJETNICA ROĐENJA SLAVNOG GLAZBENIKA

Ritchie Valens – kralj latino rocka i najveći glazbenik svih vremena

svibnja 13, 2019

Piše: Ivan Vrljić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Richie Valens

Richie Valens rodio je se kao Richard Steven Valenzuela i to na današnji dan 13. svibnja ratne 1941. godine u kalifornijskom mjestu Pacoima u siromašnoj i skromnoj meksičkoj radničkoj obitelji Valenzuela.

Richard Steven Valenzuela ili skraćeno Ritchie Valens jedan je od najizvođenijih i najpoznatijih američkih rock glazbenika svih vremena. U svega osam mjeseci profesionalne glazbene karijere taj kralj latino rocka, posebne podvrste rocka sa velikim varijacijama tradicionalne meksičke glazbe je doživio vrhunac glazbene karijere i  neporecive slave  s nizom uspješnih izvedbi poput čuvene te potom mnogo remiksirane La Bambe te markantne Donne i Come on, Let's go izvedbe pjesme.

U svom kratkom ali uspješnom glazbenom opusu Ritchie Valens uspješno je razbio predrasude vezane za latino glazbenike posebno spajajući tradicionalni meksički koncept mariachi izričaja s izvornim rock' n' rollom.

Iako još nije bio punoljetan sve do svoje naprasne smrti u zrakoplovnoj nesreći osvajao je vrhove glazbenih ljestvica i općenito rušio sve stereotipe vezane za meksičku tradicionalnu glazbu.

Richie Valens rodio je se kao Richard Steven Valenzuela i to na današnji dan 13. svibnja ratne 1941. godine u kalifornijskom mjestu Pacoima u siromašnoj i skromnoj meksičkoj radničkoj obitelji Valenzuela. Već odmalena Richard je plijenio pozornost jedinstvenim stilom glazbe a već u školskim klupama vodio je malenu povorku školaraca s gitarom pjevajući i svirajući tadašnje američke hitove.

Iako osobito nije volio školu taj razigrani mladić mekušastog latino naglaska je stvorio klub zaljubljenika u glazbu provodeći slobodno vrijeme svirajući po omanjim koncertima i kavanama kao i ležerno svirajući po kalifornijskom suncu i plaži.

Tako je  već u dobi od 11 . godina primijećen od mnogih producenata i glazbenih kritičara te smatran čudom od djeteta. Spomenutu slavu čuda od djeteta potvrdio je prvim  albumom Richie Valens na kojima posebno treba istaknuti hitove La Bamba, Donna i Come on let's go .

Izvedba Donna  bio je veliki hit iz 1958. godine a inspirirana je slavnom osobom, srednjoškolskoj ljubavi Ritchia Valensa Donnom Fox. Donna je bio drugi singl s albuma a na kraju je pjesma s B strane ploče bila La Bamba, puno poznatija i vremenom daleko utjecajnija.

La Bamba je ustvari tradicionalni ples mladenaca na vjenčanjima u Veracruzu.

Sam Ritchie Valens koji je bio podrijetlom iz Veracruza odnosno Meksika nije u svojim izvedbama htio odavati korijene i podrijetlo pjesme a on je tu verziju kantautorski obradio i reproducirao.

Posebno je zanimljiva filmska ekranizacija njegova života i djelovanja kroz film La Bamba iz 1987. Godine. Film je inače bio nominiran za Zlatni globus te osvojio nagradu BMI Music 1988. godine.

Čitavo glazbeno stvaralaštvo slavnog Ritchia Valensa možemo odgonetnuti riječima njemačkog pjesnika Novalisa: ,,Život ne treba biti život koji nam se dogodio, već roman koji smo sami stvorili.''

Sam roman i život slavni Ritchie Valens je stvorio i upotpunio a poginuo je 3. veljače 1959. godine a taj dan Amerikanci dandanas nazivaju Danom kad je umrla glazba.

Valens je poginuo u padu malog zrakoplova u Iowi a s njim zajedno poginuli su legende američkog rocka Buddy Holly i The Big Bopper.

„Život ispisuju slavni, smrt iznimni'“, poznata je američka doskočica a savršeno opisuje Ritchijev život: slavan, kratak i nezamjenjiv.

Dnevnik.ba

Tagovi: