Article_Top_970x250

Rijetke fotografije prve australazijske ekspedicije na Antartici 1911. godine

MY MODERN MET

Rijetke fotografije prve australazijske ekspedicije na Antartici 1911. godine

svibnja 15, 2018

Piše: Ana Krezo

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Australska antarktička ekspedicija trajala je od 1911. do 1914. godine i istraživala prethodno nepoznata područja Antarktike.

Godine 1911. skupina znanstvenika i avanturista krenula je na australazijsku ekspediciju na Antarktiku, koja je pokrivala dosad neistražena područja Antarktike. Vodio ju je geolog, istraživač i akademik Douglas Mawson, a putovanje je donijelo bogatstvo znanstvenih informacija i pomoglo u mapiranju tog područja.

Putovanje je trebalo mapirati dvije tisuće milja obale Antarktika, koje leže južno od Australije, i trajalo je sve do 1914. godine. Od nekoliko baza, znanstvenici su mogli napraviti znanstvena meteorološka promatranja, a timovi koji su koristili sanjke putovali su u prethodno neistražena područja, piše MyModernMet.

Uvjeti su bili opasni, a sam Mawson je izgubio člana svog tima - poručnika Belgrave Ninnisa. Ninnis, koji je trčao pokraj sanjki, pao je kroz pukotinu na ledenjaku, i nikad ga više nisu vidjeli. Tijekom tog incidenta, Mawson i njegov drugi član tima, Xavier Mertz također su izgubili šest pasa, većinu njihovih obroka i njihov šator. Oba se muškarca su  brzo oslabila, a Mertz je u konačnici umro.

Mawson je nastavio svoju borbu da se vrati u bazu sam, sama bitka za opstanak je trajala 30 dana da bi pri kraju sam pao kroz pukotinu prije no što je konačno vratio. Mawsonova knjiga The Home of the Blizzard pripovijeda njegovu strašnu priču, kao i trijumfe ekspedicije. Završavši 1914. godine, radovi neustrašivih istraživača  probili su put kasnijem polaganjem prava na to područje, koje je  1936. formalizirano kao australsko antarktički teritorij.

Zahvaljujući radu James Francisa "Frank" Hurleya, službenog fotografa u Cape Denisonu, kao i ostalim članovima tima, postoji bogata arhiva slika koja zahvaća duh ovih neustrašivih istraživača. Ne samo da su fotografije prozor u istraživanje ranog 20. stoljeća, već pogled na antarktički krajolik kakav je nekoć bio.

Australska antarktička ekspedicija trajala je od 1911. do 1914. godine i istraživala prethodno nepoznata područja Antarktike.

Vođena od  strane geologa dr. Douglasa Mawsona, koji je proglašen vitezom zbog svojih zasluga, ekspedicija je objavljena zbog svojih znanstvenih promatranja.

Veliki tim je bio rasprostranjen između više baza, a neke kolibe su još uvijek ostale očuvane na Cape Denisonu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250