Article_Top_970x250

Rijekin vratar: Nigerija ima 50 posto šanse da pobijedi Hrvatsku

David Samuel Nwolokor

Rijekin vratar: Nigerija ima 50 posto šanse da pobijedi Hrvatsku

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

David Samuel Nwolokor

Možda ne kao prva u skupini, ali... Kao druga, Nigerija sigurno ima realne šanse proći dalje. Argentina je favorit, a Hrvatska i Nigerija su na 50:50, kaže Rijekin Nigerijac David Samuel Nwolokor

U subotu u 21:00, na Kalinjingrad Stadionu, Hrvatska i Nigerija počet će svoje Svjetsko prvenstvo. Modrić na Mikel Obija, Perišić na Mosesa, Iheanacho na Lovrena...

Početkom godine David Samuel Nwolokor napunio je 22 godine. Riječki je Nigerijac. Nigerijski Riječanin. Na Kvarneru od srpnja 2014-e. Kada sa 18 godina ne samo da odeš iz roditeljskog doma nego promijeniš i državu i kontinent, nađeš se u potpuno novom, nepoznatom okruženju i kulturi. I brže je sazrijevanje - neophodnost.

Nwolokor je u te četiri godine jednu proveo u Šibeniku, a jednu u Vitezu. I valjda se samo od sebe dogodi da tako mladi čovjek razmišlja zrelije od vršnjaka, da postane 'nediplomirani diplomat'.

Svake godine, naravno, ode kući.

Zna kako uoči Mundiala diše njegova golema domovina. U Rijeci živi, zna i što od Svjetskog prvenstva očekujemo mi u Hrvatskoj. A jedino što će bez sekunde razmišljanja i decidirano otkriti je ono što se samo po sebi podrazumijeva:

- Zavolio sam Rijeku, zavolio sam Hrvatsku kao drugu domovinu, ali u subotu od 21:00 svim ću srcem, naravno, navijati za moju Nigeriju - sa osmijehom na licu govori nam Rijekin treći vratar.
Hrvatska ima 4-4.5 milijuna izbornika, Savez opterećen istragama i sudskim presudama koje bacaju golemu ljagu na domaći nogomet te podijeljenost navijačkog puka. Nigerija ima: 185 milijuna stanovnika! Kakvo je dolje nogometno stanje?

- Nogomet. Mogu pričati samo o nogometu i nogometašima, sve oko terena mi ne pada na pamet komentirati. Eventualno ovo: u mojoj domovini sport vole, a nogomet obožavaju i za Mundial će tih gotovo 200 milijuna ljudi pratiti svaku minutu Svjetskog prvenstva nadajući se prolasku reprezentacije u drugi krug.

Pored Hrvatske i Argentine?

- Zašto ne? Možda ne kao prvi u skupini, ali kao druga Nigerija sigurno ima realne šanse ući u nokaut-fazu SP-a. Argentinci su favoriti, to je svima jasno. Kada bi gledali po veličini imena onda je Hrvatska favorit u odnosu na Nigeriju, ali kad počne utakmica protiv Nigerije neće igrati sam Modrić ili sam Perišić ili sam Mandžukić... Igrat će momčad protiv momčadi. A izbornik, Nijemac Gernot Rohr, stvorio je ono najvažnije: momčad. Nema isticanja imena i individualnih hvalospjeva. Nigerija možda nema toliko glasovite pojedince no ima mlađu, energičniju i bržu momčad. Zvjezdani statusi na stranu... Ja mislim da u subotu favorita nema i da Hrvatska i Nigerija u utakmicu ulaze sa 50:50 šansama - rekao je riječki Nigerijac Nwolokor, pišu 24sata.info

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250