Article_Top_970x250

Rezultati novog istraživanja trebali bi zabrinuti one koji žive u većim gradovima

užasne posljedice

Rezultati novog istraživanja trebali bi zabrinuti one koji žive u većim gradovima

tra 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Getty Images

Počelo je odbrojavanje lansiranja jednog od najhrabrijih poteza s ciljem smanjenja zagađenja zraka

Od sljedećeg tjedna vozači u Londonu morat će platiti ukoliko žele ući u centralni dio grada. Odluka je to kojoj je cilj odstraniti vozila koja zagađuju kako bi se smanjio razvoj bolesti i preuranjenih smrti, javlja BBC.

Ova incijativa stiže nakon upozorenja znanstvenika koju tvrde kako je polucija ozbiljniji problem i opasnija nego što se dosad mislilo.

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, rekao je kako je prijetnja zagađenja, koje je najvećim dijelom nevidljivo golom oku, doista hitna. “Ono što me muči jest činjenica da ne možemo vidjeti određene stvari, dušikov dioksid, otrov… Zbog toga ih mnogi ne shvaćaju ozblijno”, dodao je Khan.

Ipak, posljednjih desetljeća istraživanja su pokazala kako plinovi poput dušikovog dioksida i sitnih čestica, znanih kao štetne čestice, mogu ući duboko u tijelo čovjeka i uzrokovati dugotrajne štetne posljedice.

Napad astme

Najočitiji su efekti koje polucija ima na dišni sustav čovjeka. Svatko tko pati od astme u većem je riziku, budući da prljavi zrak može uzrokovati kronične probleme, ali i potaknuti napad.

“Probdio sam jednu cijelu noć jer su me jako boljela prsa zbog zagađenja. Nisam mogao spavati i onda je i moja mama ostala budna”, rekao je 10-godišnji Alfie za BBC. “Zagađeni zrak može naštetiti plućima, ali i mozgu, može oštetiti gotovo sve u vašem tijelu”, dodao je dječak koji je uz još tristo mališana dio istraživanja u glavnom gradu Velike Britanije.

Tijekom projekta svaki učenik nosi poseban ruksak koji prati kvalitetu zraka i precizno mjeri dušikov dioksid i štetne šestice PM2.5. Udisanje takvih čestica u ranoj dobi može donijeti posljedice koje traju cijeli život.

Naime, istraživanje je pokazalo kako djeca koja odrastaju u zagađenijim područjima imaju slabiji kapacitet pluća od onih koji žive u mjestima gdje je zrak čišći, za otprilike pet posto. To nikako nije zanemarivo.

Djeca su rizična skupina

Zagađeni zrak također može pojačati već postojeće probleme dišnog sustava, poput emfizema i kroničnog bronhitisa, a vjeruje se da je nečist zrak povezan i s rakom pluća.

Dr. Ben Barret, profesor s King’s Collega koji vodi istraživanje, tvrdi kako se djeca rođena u zagađenim područjima u životu suočavaju s težim izazovima.

“Nije nužno da razviju određenu bolest u tijeku, već njihovi organizmi nisu toliko sposobni boriti se sa zdravstvenim izazovima koji stižu kako odrastaju”, kazao je dr. Barrett.

Šteta je počinjena i kada male štetne čestice pronađu svoj put do dubina ljudskih pluća, sve do alveola, mjesta odakle se kisik distribuira u krvotok. Dokazano je kako su čestice PM2.5 dovoljno malene da mogu ući u kardiovaskularni sustav i cirkulirati organimom.

Brojni rizici

Rizici uključuju potencijalnu blokadu arterija, povećan rizik od moždanog i srčanog udara i generalno srčanih bolesti. Osim toga, postoje dokazi da iste čestice mogu doći sve do mozga pa znanstvenici istražuju i utječu li možda na demenciju.

Velika studija provedena u Kini prošle godine pokazala je povezanost između polucije i smanjenih kognitivnih performansi, dok jedna studija u Britaniji sugerira čak i povezanost sa psihotičnim epizodama kod tinejdžera.

“Apsolutno smo sigurni da je zagađenje zraka povezano s bolestima dišnog sustava poput astme i kardivaskularnih bolesti, ali i sa srčanim udarima. Za pet godina znat ćemo više o povezanosti polucije i demencije te pretilosti”, rekao je profesor.

Štetne čestice dopiru sve do posteljice?

Novo područje istraživanja otvoreno je i kako bi se došlo do objašnjenja zašto se djeca u najzagađenijim područjima ranije rađaju, i to manje težine nego djeca rođena drugdje.

Jedna manja studija, koja je još uvijek u tijeku, pronašla je na posteljicama malene crne točkice koje izgledaju slično česticama pronađenima u stanicama pluća, navodi BBC. To je prilično zabrinjavajuće, ako se u obzir uzme to da bi posteljica trebala osiguravati sterilno okruženje za fetus.

Njihova pojava i dalje ne dokazuje povezanost između preuranjenog rođenja ili težine, no sugerira potencijalni mehanizam i povezanost.

Dnevnik.ba