StoryEditor

Reis Kavazović se pridružio toksičnim političkim snagama koje siju podjele među građanima BiH

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  27.06.2023., 12:40h

Ono što reis Kavazović govori snažno rezonira među bh. muslimanima dok njegove poruke kasnije ponavljaju hodže i imami u zatvorenim muslimanskim krugovima. Zbog tog je jako važno obratiti pažnju na sadržaj političkih stavova reisa Kavazovića.

Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH reis Husein ef. Kavazović odavno je već „zagazio“ u bh. političku arenu. Ta činjenica sama po sebi nije ni loša ni dobra. Religijski dužnosnici, osobito visoko u hijerarhiji, što reis svakako jest, imaju svako pravo komentirati politička i društvena zbivanja kako u BiH tako i u svijetu. Stoga, je čak i poželjno da reis Kavazović, kao poglavar islamske zajednice, podijeli sa zainteresiranim javnostima svoja politička zapažanja.

Stavovi koje je reis iznio nisu ni rijetki, ni bezazleni, ni naivni. Opisani stavovi zapravo leže u srži moderne mladomuslimanske politike koju Islamska zajednica podržava a koju provode SDA i DF i koja je i dovela do tog da je BiH skoro pa propala država s potpuno dezintegriranim društvima.

Problem pak nastaje kad reis iznosi stavove koji su potpuno toksični i u funkciji sijanja podjela i širenja netrpeljivosti između konstitutivnih naroda koji tvore BiH, a posebice kad državu BIH prisvaja samo za jedan, „temeljni“, narod. K tomu, reis neopravdano ocrnjuje i pokušava zatrovati i odnose s najvažnijim susjedima BiH – Hrvatskom i Srbijom. Posebice Hrvatskom.

Naime, u posljednjem intervjuu koji je dao Glasu Amerike, reis govori o tomu kako su Bošnjaci „oštećeni“ prilikom procesa uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH.

„Visoki predstavnik je radio na izmjenama propisa na način koji ugrožava vladavinu prava. On je suspendirao Ustav FBiH na jedan dan, tako što je oduzeo ovlasti Refiku Lendi da njegov potpis ne važi jedan dan. To je najveća povreda propisa u BiH i smatram da nije dobra praksa, pogotovo ako dolazi od visokog predstavnika. Političari trebaju reći da li su Bošnjaci oštećeni, jer postoji opći dojam da je tako. Ima i naznaka da su tome kumovale komšije sa zapada“, rekao je.

Dakle, zbog „općeg dojma“ političari „trebaju reći da su Bošnjaci oštećeni“, čemu su „kumovale i komšije sa zapada“; koliko li je samo licemjerja sažeto u tako malo riječi.

Najprije, Bošnjaci nisu oštećeni prilikom procesa formiranja vlasti u FBiH jer doslovno sve i jedna stranka koja u Vladi FBiH predstavlja Bošnjake ima gotovo pa 100-postotni bošnjački izborni legitimitet. Zaobilaženje Lende, o kojem reis govori, je bilo nužno kako bi se otklonile blokade SDA i DF-a, kao izbornih gubitnika s kojima doslovno nitko u BiH više ne želi surađivati. Reisovim političkim miljenicima iz SDA i DF-a nije kriv ni visoki predstavnik ni Dino Konaković ni Dragan Čović što su izigravanjem dogovora i njegovanjem političkih prevara i korupcije postali politički subjekti koje doslovno svi u BiH izbjegavaju u širokom luku. Reis bi više trebao razmisliti o tomu zbog čega je SDA postala totalno nepoželjan partner doslovno svima u BiH, umjesto da korupciju, kriminal i nedosljednost te stranke krije iza navodne „oštećenosti Bošnjaka“.

Kad je pak o „kumovanju zapadnih komšija riječ“, nejasno je što je time Kavazović htio reći. Problem političke neravnopravnosti Hrvata pitanje je koje je na dnevnom redu već 15 godina i nije li se Bakir Izetbegović javno hvalio kako je godinu dana namjerno izigravao svaki dogovor o reformi Izbornog zakona? Nije li činjenica da su brojne džematlije „dale svoj doprinos“ da Željko Komšić već četiri puta dobije preko 200.000 bošnjačkih glasova samo kako bi se napakostilo građanima BiH hrvatske nacionalnosti i time im se pokušalo do kraja ogaditi BiH?

Nismo nikad čuli reisa kako govori i nemoralnosti nametanja političkih predstavnika svojim susjedima druge nacije i vjere samo zato što rupa u zakonu to dozvoljava. I onda kad se Hrvati krenu uspješno boriti za svoja politička prava, reis krene govoriti o “kumovanju komšija sa zapada“, koje pak, uzgred rečeno, daju sve od sebe da povuku BiH što snažnije ka euroatlantskim integracijama. Na tom putu se ne napreduje upravo zbog postojanja fenomena Komšić i zbog korupcije koju predvode reisovi miljenici iz SDA.

"BiH je pod europskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, ko god je želio nešto probati na BiH - mogao je to učiniti. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Svako može doći ovdje i osokoliti snage koje žele razbiti BiH", sljedeća je duboko problematična izjava reisa.

Kakve, naime, veze imaju članice NATO saveza Hrvatska i Mađarska s Rusijom? I koje to točno snage žele razbiti BiH ali i o kojoj BiH reis priča? Odgovor dobijemo nakon nekoliko redaka.

„Bošnjaci su uvijek pred najvećim sigurnosnim izazovom - prijetnje državi secesijom, blokade vlasti od stranaka iz reda Hrvata i Srba. Država se treba demokratizirati i građani biti ravnopravni. Sve suprotno, ugrožava bošnjački narod. (...) Je li moguće da se za jednu godinu podigne samo jedna optužnica u Zapadno-hercegovačkom kantonu“, pita se reis kao da kriminal ima nacionalnu odrednicu. Izgleda kako reisu nije samo krivo što se za korupciju procesuira niz dužnosnika SDA nego da bi mu lakše bilo kad bi se bar netko iz zapadne Hercegovine, dakle Hrvat, procesuirao za isto.

No, vješto reis zaboravlja kako malina-respiratore nije naručivao nitko iz Hercegovine, nego upravo njegovi miljenici iz SDA, isti oni koji su premrežili institucije države BiH, od mjesne zajednice pa do Predsjedništva svojim korumpiranim kadrovima i koji umjesto demokratske države, BiH vide kao svojevrstan „begovat“ te broje koliko ima „katoličkih i pravoslavnih ušiju“ u BiH danas, a koliko ih je bilo u 19. stoljeću.

No, šećer svakako dolazi na kraju i to kao odgovor na vrlo tendenciozno pitanje novinara Glasa Amerike. Tako novinar pita reisa dolaze li prijetnje po BiH od vanjskih ili unutarnjih neprijatelja.

„Očito je da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama iz EU. Mađarska i Rusija su perjanice. One destruiraju odnose u BiH i upozoravamo naše prijatelje iz SAD-a na četiri države koje se prema BiH odnose kako ne treba – Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Hrvatska ima veliki broj imovine BiH u svojim rukama. Pitanje zajedničke imovine Hrvatska nije željela raspravljati na zajedničkoj sjednici vlada“, zaključuje reis.

Dakle, prema poglavaru Islamske zajednice, „protiv BiH“ su se okomile Hrvatska i Mađarska kao članice NATO-a i EU, potom ostatak EU zemalja i, naravno, Srbija i Rusija. S tim da je Hrvatska posebno izdvojena kao netko tko „atakuje na Bosnu“.

Nažalost, stavovi koje je reis iznio nisu ni rijetki, ni bezazleni, ni naivni. Opisani stavovi zapravo leže u srži moderne mladomuslimanske politike koju Islamska zajednica podržava a koju provode SDA i DF i koja je i dovela do tog da je BiH skoro pa propala država s potpuno dezintegriranim društvima.

Također, nakon što se sagledaju reisovi politički stavovi, onda je jasno i kakvu je ulogu u posljednjih 20 godina „džemat“ imao u nametanju političkih predstavnika Hrvatima, odnosno fenomenu Komšić i koji društveni krugovi ne prihvaćaju BiH kao državu u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana.

Islamska zajednica je dio problema u BiH i teško je očekivati da će s postojećom nomenklaturom i ideologijom uskoro postati dio bilo kakvog rješenja.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 04:10