StoryEditor
RAMAZANSKI INTERVJU

Reis Kavazović: Potpisivanje ugovora Islamske zajednice s državom blokiraju oni koji optužuju Bošnjake za dominaciju, oni koji tvrde da su majorizirani

Piše Desk  /  08.03.2024., 12:28h

Kavazović je istaknuo kako "ni on ni i Islamska zajednica nemamo želju da se bavimo dnevnom politikom, ali o krupnim pitanjima koja se tiču budućnosti ove države i našeg naroda uvijek ćemo imati jasan stav. Spremni smo, kad takve stavove iznesemo, da čujemo i kritike i neslaganja, ali na nama je da slobodno govorimo.

Husen ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH, u ramazanskom je intervjuu za Dnevni avaz, između ostalog, rekao kako ga "raduje  svaki napredak naše zemlje u euroatlantskim integracijama, jer vjerujemo da ovoj zemlji i okruženju trebaju mir i stabilnost kako bi do izražaja došli naši potencijali. 

"Ne može se neprincipijelnim popuštanjima graditi europski put" 

"Ali trebaju nam i vrijednosti koje su dio tih integracija, zato mislimo – a na političarima je da vode procese – kako ne bi trebalo biti bilo kakvih odustajanja od tih vrijednosti. Bez vrijednosti na kojima se temelje euroatlantske integracije one nemaju smisla, kao što nemaju smisla ako neće garantirati jaku, stabilnu i funkcionalnu državu koja svim svojim građanima na svakom dijelu garantira ista prava i nudi iste prilike. Na tom putu postoje jasne crvene linije o kojima sam nedavno govorio i mislim da se neprincipijelnim popuštanjima ne može graditi evropski put, jer će na taj način on biti obesmišljen. Plašim se da je to cilj nekih političkih opcija koje ne dijele niti ove vrijednosti niti viziju naše zemlje u porodici euroatlantskih država i nacija, a žele uvijek za neuspjeh kriviti druge. Iskreno se nadam da će ovih dana BiH napraviti još jedan korak na putu EU integracija i da će to biti dobra poruka, ali pravi posao pred političarima predstoji tek dan nakon toga." 

Kavazović je istaknuo kako "ni on ni i Islamska zajednica nemamo želju da se bavimo dnevnom politikom, ali o krupnim pitanjima koja se tiču budućnosti ove države i našeg naroda uvijek ćemo imati jasan stav. Spremni smo, kad takve stavove iznesemo, da čujemo i kritike i neslaganja, ali na nama je da slobodno govorimo." 

"Budućnost BiH zagarantirana dok je njenih sinova i kćeri koji su joj vjerni" 

Odgovarajući na pitanje, plaši li se za budućnost BiH, rekao je kako je njena budućnost zagarantirana dok god je kćeri i sinova koji su joj vjerni i koji su spremni za nju se žrtvovati.

"Pitanje je samo koliko će nas neke neodgovorne politike iscrpljivati i kolika će cijena njenog opstanka biti. Ove politike podjela i mržnje i sanjanja nekih etnički čistih „velikih“ država samo dovode do toga da nam mladi ljudi odlaze, da nas zaobilaze investicije i da živimo u društvima koja imaju sve manje slobode, a sve više korupcije i jednoumlja. Ja sam u stalnom kontaktu s građanima ove zemlje, i s mladima, i siguran sam u budućnost ove zemlje, ali moramo biti budni jer je očito da ima neodgovornih koji bi zbog ličnih interesa riskirali budućnost ovih ljudi", rekao je. 

"Želja da se muslimani diskriminiraju u čitavoj državi"

Govoreći o nepotpisivanju ugovora Islamske zajednice s državom, kazao je da iza toga stoje "politizacija i zlonamjernost"

"Ne znam otkud tolika mržnja i zloba kod nekih političara. Očita je namjera da se Islamska zajednica i muslimani diskriminiraju ne samo na onim područjima s kojih su protjerani nego i u čitavoj državi. Apsurd je da potpisivanje ovog ugovora godinama blokiraju oni koji Bošnjake optužuju za neku navodnu želju za dominacijom i majorizacijom", rekao je Husein ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice BiH. 

Ostatak na  linku.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:55