Article_Top_970x250

REAKCIJA NA IZETBEGOVIĆA Veleposlanstvo SAD-a za Dnevnik.ba: Prijetnje oružjem opasne i štetne

ALUDIRANJE NA RAT NEPRIHVATLJIVO

REAKCIJA NA IZETBEGOVIĆA Veleposlanstvo SAD-a za Dnevnik.ba: Prijetnje oružjem opasne i štetne

tra 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasne i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava, priopćeno je za Dnevnik.ba iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Veleposlanstvo SAD-a smatra kako su ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića opasne i štetne.

"Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasne i ne trebaju biti dio javnog diskursa.Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava", priopćeno je za Dnevnik.ba iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SDA je prijetio ratom i hvalisao se naoružanjem prilikom  govora na 25. obljetnici zločina nad Bošnjacima u Ahmićima kod Viteza.

"Te ‘92. godine su ljudi prodavali kravu da bi kupili “kalašnjikov”. Tri ili četiri hiljade maraka davali za pušku. Nikad više slabi. Ovo je zadnji put što su nam ovakvu stvar uradili. Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati. Nikad više se neće desiti da nam na vrata pokucaju, a da mi nemamo čime odgovoriti", kazao je  Bakir Izetbegović u Vitezu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a smatraju kako je spominjanje ili aludiranje na rat neprihvatljivo.

"Veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo", priopćeno je za Dnevnik.ba iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Bakir Izetbegović je u posljednjih nekoliko mjeseci izrekao niz prijetnji ratom Hrvatima i Srbima u BiH, a nakon jedne od njih udruženje Armije BiH "Zelene beretke" priopćile su kako "100 tisuća boraca stoji na raspolaganju".

G. Lujanović / Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250