Article_Top_970x250

Raznovrsne animacijske tehnike i snažne poruke Festivala u Neumu

NAFF ide prema velikom finalu

Raznovrsne animacijske tehnike i snažne poruke Festivala u Neumu

srp 03, 2019

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Međunarodni festival animacije u Neumu lagano korača prema velikom finalu od kojega ga dijeli još samo jedan dan. Pa ipak do konačnog proglašenja pobjednika četrnaestog izdanja NAFF-a goste i sudionike očekuje još pregršt zanimljivih događanja.

Međunarodni festival animacije u Neumu lagano korača prema velikom finalu od kojega ga dijeli još samo jedan dan. Pa ipak do konačnog proglašenja pobjednika četrnaestog izdanja NAFF-a goste i sudionike očekuje još pregršt zanimljivih događanja.

Kao uvod u veliku završnicu, festivalsku će srijedu obilježiti tradicionalni izlet brodom po neumskom zaljevu nakon kojega sve sudionike NAFF-a očekuje uživanje u morskim specijalitetima u ambijentalnom restoranu smještenom na morskoj splavi.

Nakon „chillanja“ NAFF-ovce očekuje posljednja večer natjecateljske konkurencije sa novim filmovima.

 

Osuda ideologija i tople ljudske poruke

U utorak je na ljetnoj terasi Hotela Sunce tijekom 4.natjecateljske večeri prikazano 12 filmova u konkurenciji za jednu od nagrada Festivala. Pozornost publike na osobit je način zaokupio kineski 3D film „Music box“. Film tematizira vrijeme velike kineske kulturne revolucije koju je šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća provodio Mao Tse – tung.

Tijekom deset godina „kulturne“ tiranije oko 100 milijuna ljudi na različite je načine progonjeno, a njih milijun i pol je pogubljeno. Na osobitoj meti su bili različiti intelektualci, znanstvenici, umjetnici ali i obični ljudi. Film „Music box“ obrađuje priču jedne obične kineske obitelji srednjeg staleža čiji je jedini krimen njihov afinitet prema umjetnosti uobličen u starinskoj glazbenoj kutijici i klaviru u dnevnoj sobi. Zaklinjući se na crvenu knjižicu ideologa, pripadnici Crvene garde obitelj odvode u jedan od logora u kojima ih dočekuje smrt.

Ni više od 40 godina nakon okončanja Kulturne revolucije, u Kini još uvijek nema javne osude niti jasnog ograđivanja od ove mučne epizode kineske povijesti. Film „Music box“ pak, u tom pogledu odlazi korak dalje te još jednom potvrđuje kako umjetnost često puta izlazi iz svojih okvira, te postaje prvi i najglasniji zagovornik ljudskih prava i borbe protiv svih zala svijeta uključujući i ideologije koje su kroz dvadeseto stoljeće za sobom ostavile ljudske žrtve brojene u stotinama milijuna.

Srca gledatelja dotaknuo je i američki film „Little bandits“. Film donosi priču o dva dječaka čija se „igra“ lova na ptice pretvara u prvo iskustvo suočavanja sa smrću drugog bića.

 

Životna škola mladog Felixa

„The adventure of Felix“ španjolski je film rađen u tehnici 2D animacije, a na jedan edukativan i djeci blizak način progovara o životnim školama koje se nažalost nekada moraju naučiti i u najranijim fazama ljudskog života.

Mladi Felix u plemenitoj želji da stekne nove prijatelje, donosi različite divlje životinje u kuću koje nenaviknute na promijenjene uvjete života bježe ili ugibaju. Felix shvaća da je sloboda ipak dar koji se ne može ni pokloniti ni oduzeti.

Na samom kraju projekcija filmova od koji su neki gledateljstvu prenijeli zaista teške priče iz ljudske svakodnevice, pojavljuju se Rusi i sav onaj muk odnose još jednom toplom ljudskom pričom sa porukom da dobrote još uvijek ima.

Film „Woodwind melody“ glazbenim sonatama donosi priču o tužnom starcu, uličnom sviraču klarineta koji živi od sitniša ubačenog u kutiju instrumenta. Jedan dan preko puta dolazi prodavač ušećerenih jabuka koji oduševljen glazbom koju starac izvodi odlučuje pokazati svoju ljudskost.

 

Bugarska animatorica oduševljena domaćinskom atmosferom

Elena Nikolova bugarska je umjetnica čiji je film „Little bird“ prikazan prve večeri NAFF-a. Kako je izjavila u kratkom razgovoru za medije, oduševljena je Neumom i Festivalom. Najviše je se dojmila gostoljubljivost i pristupačnost domaćina, te obiteljska atmosfera koju NAFF njeguje. Upravo je to temeljna razlika između neumskog Festivala i nekih drugih na kojima je sudjelovala, izjavila je mlada autorica naglašavajući kako NAFF pruža puno vremena za upoznavanje i razmjene ideja sa autorima i kolegama iz čitavog svijeta.

Elenu se osobito dojmilo to što se filmovi festivala tematski jako razlikuju i donose različite poruke. Također je oduševljena činjenicom da se organizatori nisu fokusirali na promociju jedne ili dvije animacijske tehnike pri odabiru filmova za natjecateljsku konkurenciju, već su pazili da budu zastupljene svi žanrovi ove umjetnosti; od tradicionalne 2D animacije koji često nose duboke poruke, preko moderne 3D animacije, lutke, stop animacije, filmova prilagođenih djeci, odraslima. Na NAFF-u svi mogu pronaći nešto za sebe – zaključila je naša bugarska sugovornica.

Dnevnik.ba

Tagovi: