Article_Top_970x250

Raguž: Hrvatska zvona i HRS žele graditi društvo za svakog čovjeka, a ne samo za korumpirane elite

hrvatska alternativa

Raguž: Hrvatska zvona i HRS žele graditi društvo za svakog čovjeka, a ne samo za korumpirane elite

tra 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U više od zadnja dva desetljeća, legitimno izabrani Hrvati nikada nisu obnašali više izvršnih funkcija, a život običnog građanina Hrvata nikada nije bio gori. Razlog tome je jednostavan. Partijsko komunističko jednoumlje smo pobijedili jedinstvom i zajedništvom, dobili privid demokracije i napravili puni krug: vratili se u jednoumlje, rekao je za Dnevnik.ba Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Udruga Hrvatska zvona dala je podršku Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) jer zajedno s nama žele stvarati novu hrvatsku društvenu paradigmu kojoj će fokus biti na cjelokupnom društvu, a ne samo na u korupciji i nepotizmu ogrezlim elitama, rekao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž za Dnevnik.ba.

Hrvatska zvona su udruga građana kojoj je cilj izgraditi zdravu alternativu na hrvatskoj političkoj sceni u BiH, odnosno razbiti, kako kažu, jednoumlje kod hrvatskoga naroda. Cilj im je i demokratizacija hrvatske političke scene u BiH. Jedan od osnovnih motiva za političko-društveno djelovanje Hrvatskih zvona jest trenutni položaj hrvatskog naroda u BiH. Predsjednik Zvona je profesor Marko Tokić, jedan od osnivača HDZ-a BiH i Herceg Bosne te jedini predsjednik Hrvatske samouprave u BiH.

„Kada se krenulo u razgovore stranaka vezano za nastup na sljedećim izborima Republikanci su postavili dva uvjeta za bilo kakve razgovore. Prvi je taj da nećemo ulaziti u bilo kakve razgovore s bilo kim tko je, ili kao pojedinac ili kao stranka, bio dijelom Alijanse ili Platforme. Drugi uvjet je definirati zajednički koncept nastupa na izborima na način da cilj ne bude zauzeti mjesto vladajućih, u ovom slučaju HDZ BiH, i raditi po identičnom koruptivno nepotističkom modelu kao što to oni danas rade“, rekao je Raguž.

Prvi uvjet je strateško načelne prirode, dodao je, kako bi se izborni legitimitet stavio kao isključivi model ponašanja nakon izbora kada je uistinu potrebno političko zajedništvo, a drugi uvjet više praktične prirode, kako bi se onemogućili slučajevi i modeli ponašanja po kojima npr. ortopedi postaju ministri prometa, profesori latinskog ministri pravosuđa ili pak osobe sa upitno stečenim diplomama kao ravnatelji agencija, zavoda i sl.

„Odkud Zvona i HRS-a? U više od zadnja dva desetljeća, legitimno izabrani Hrvati nikada nisu obnašali više izvršnih funkcija, a život običnog građanina Hrvata nikada nije bio gori. Razlog tome je jednostavan. Partijsko komunističko jednoumlje smo pobijedili jedinstvom i zajedništvom, dobili privid demokracije i napravili puni krug: vratili se u jednoumlje. Nije to više komunističko jednoumlje, ali jeste nadograđena inačica partijskog. Oni koji bi morali misliti na narod i običnog čovjeka misle samo na sebe i sebi su podredili svaku poru društva“, pojašnjava Raguž.

Dodajte ovome, veli, činjeničnu ustavno-pravnu neravnopravnost u BiH i težnje bošnjačke političke elite da od nas napravi manjinu u našem domu, eto razloga zašto život običnog čovjeka Hrvata nikada nije bilo lošiji.

„Bez jednakih mogućnosti za egzistencijalni uspjeh, bez jednakih prava pred zakonom, prinuđen je ili se asimilirati ili otići. Udruga 'Hrvatska zvona' je formirana baš iz razloga kako bi se konačno narod počeo buditi iz apatije i krenuti djelovati na polju promjene društva na bolje. Kako su, uz prof. Marka Tokića tu ljudi koji imaju bezbroj utakmica u nogama, vrlo dobro znaju kako se društvo ne može mijenjati djelujući samo kroz nevladin sektor i bez ulaska u političku borbu. Odlučili su ne ulaziti u političku arenu nego u njoj pronaći adekvatnog partnera i pronašli su ga u HRS-u“, istaknuo je Raguž te dodao kako Zvona odmah prihvatila kriterije suradnje.

„Zvona će ojačati HRS i ljudima ali i koristeći HRS kao političku platformu za realiziranje političkih ideja. HRS se politički afirmirao kao zdrava i domoljubno orijentirana politička alternativa bilo vladajućoj aktualnoj politici na čelu sa HDZ-om BiH koja je protratila ove 4 godine i jednako pogazila dobiveni legitimitet hrvatskog naroda ponašajući se kao nadograđena inačica komunističke partije, bilo onoj tzv. oporbenoj politici na čelu sa HDZ 1990 koja svoj politički integritet gradi na pljuvanju po političkim protivnicima od kojih se u političkoj praksi nimalo ne razlikuju. Kao zdravu hrvatsku alternativu su nas prepoznala i Zvona i cilj nam je zajedničkim naporima stvoriti jednu novu hrvatsku političku paradigmu u BiH kojoj će u primarnom fokusu biti dobro cjelokupnog društva, a ne samo korupcijom i nepotizmom probranih elita“, izjavio je predsjednik Republikanaca.

„Tu alternativu ćemo graditi isključivo kroz okvir HNS-a i prvi korak koji ćemo napraviti nakon izbora biti će reforma ove institucije, na način kojeg smo već definirali u našoj programskoj deklaraciji“, zaključio je Raguž.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250