StoryEditor
utjecaj pandemije

Psiholog Marko Romić: Nasilje u obitelji ne treba prešućivati, kroz godine susreo sam puno "slomljenih duša"

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  12.11.2021., 09:34h
Psiholog Marko Romić u razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o utjecaju pandemije na funkcioniranje brakova, kako pomoći osobama koje su pretrpjele psihičko i fizičko nasilje, traumama i posljedicama koje ostaju na djeci u nefunkcionalnim obiteljima.
image

Marko Romić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
Na odnos između bračnih partnera pandemija je utjecala pozitivno i negativno. U nekim slučajevima je "pomogla" da se partneri zbliže, kroz vrijeme koje provode zajedno ili kroz zajedničku borbu s novim izazovima. Osim pozitivnih imamo i negativne primjere u kojima je eskaliralo nasiljem i neskladom u obitelji, rekao je psiholog Marko Romić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Romić vjeruje kako se broj razvoda u vrijeme pandemije nije značajno promijenio.

Govoreći pak o nasilju u obitelji, rekao je kako pomoć društvene zajednice treba biti, u prvom redu, u ohrabrivanju da se žrtva osposobljava za obranu od tog oblika nasilja i da, po potrebi to prijavi nadležnim službama.

„Ne treba prešućivati ili skrivati taj problem, nego ga podijeliti s osobom u koju ima povjerenje“,rekao je Romić.

Objasnio je kako se zlostavljene osobe mogu obratiti za pomoć Domu zdravlju u okviru kojeg djeluje Centar za mentalno zdravlje. Ističe kako je potrebno nazvati ili osobno doći i zakazati termin na kojem će se se detaljno razgovarati o svemu bitnom za tu osobu.

„Nažalost, u svojoj dosadašnjoj praksi, susreo sam velik broj 'slomljenih duša', a ti lomovi dogodili su se upravo u njihovim vlastitim obiteljima”, kazao je Romić.

Ističe kako je previše osoba u mladalačkoj ili srednjoživotnoj dobi uništeno od vlastitog oca ili majke, te poručuje kako roditelji nisu svjesno uništavali svoju djecu.

„Neki od njih jednostavno nisu dorasli svojoj roditeljskoj dužnosti, pa ne znaju pružiti i pokazati toplinu, ljubav, osjećaj pripadanja i zaštite. Neki od njih su iz raznih razloga propustili da se bave odgojem, neki su alkoholičari ili imaju druge poremećaje”, rekao je Romić.

Nasilje u obitelji ostavlja teške posljedice na osobnost onih koji su imali nesreću živjeti i odrastati u takvim obiteljima. Često se to iskazuje kroz razne oblike anksioznsoti, strahove, panične napade, depresivnost, a neki razviju ovisnička ponašanja ili postanu psihotični.

Romić objašnjava kako takva djeca trebaju stručnu pomoć psihologa, psihoterapeuta s kojima su u doticaju u vrtićima i školama.

„Važno je da roditelji prepoznaju problem i zatraže pomoć stručnjaka. Djeci koja su pretrpjela traume potrebna je, uz pomoć stručnjaka i pomoć svih odraslih s kojima se susreću, kroz iskazivanje ljubavi, potpore, ohrabrivanja i isticanja pozitivnih osobina“ zaključio je Romić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 14:40