StoryEditor
želja za hegemonijom

Prosvjedi pred OHR-om: Bošnjačka javnost traži nastavak apartheida nad Hrvatima i vodi BiH u propast

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  18.10.2022., 15:20h

Pravi uzrok nefunkcionalnosti BiH leži u činjenici da bošnjačkom političkom biću, koje predvode SDA i Islamska zajednica, BiH u kojoj postoje tri jednakopravna, konstitutivna naroda, naprosto nije prihvatljiva. To je legitiman stav, ali onda bošnjačka politika to treba jasno i reći te sukladno tomu onda pristupiti mirnom razdruživanju triju naroda.

Glavna bošnjački politička i medijska struja (dakle, ne više samo radikali) pod krinkom "neformalne grupe građana" zakazala je održavanje prosvjeda pred zgradom OHR-a, kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo činjenicom da je nametanjem izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt onemogućio i formalno pretvaranje Federacije BiH u bošnjački nacionalni entitet, odnosno klicu bošnjačke nacionalne države.

Prosvjed je zakazan za 24. listopada u 17 sati i to pod parolom da se "građani BiH bore protiv apartheida koji je Schmidt nametnuo".

Sve je to prilično otužno i jadno te pokazuje nevjerojatne razmjere političkog sljepila koje vlada unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa. Cijela priča pak niti malo nije smiješna jer ovakvi potezi jasno pokazuju i koliko su Hrvati kao ravnopravan politički narod u BiH neprihvatljivi bošnjačkoj politici ali i značajnom broju građana bošnjačke nacionalnosti koji bez ikakvih filtera upijaju sadržaj koji im bošnjačka politika plasira preko pripadajućih joj medija.

Tako će prosvjednici tražiti da ili Schmidt povuče nametnute odluke i tako omogući Bošnjacima da u cijelosti ovladaju Federacijom, ili da visoki predstavnik podnese ostavku. Neće dobiti ni jedno ni drugo, ali to nije na kraju ni bitno.

Ono što je bitno jest da se upravo zbog ovakvih poteza gubi svaka nada da BiH može imati ikakvu budućnost i da se smisao ove države zapravo pretvorio i čekanje da se međunarodne okolnosti promijene i da država BiH naprosto prestane postojati u sadašnjem obliku i u sadašnjim granicama. Sarajevo nas svakodnevno (uspješno) uvjerava kako zajednički život na ravnopravnim osnovama nije moguć. Budući da nitko ne želi da se nad njim provodi hegemonija, onda je jasno da će do raspada morati doći prije illi kasnije. 

Najavljeni prosvjedi su pak ništa drugo do signaliziranje vlastitoj i bilo kojoj drugoj zainteresiranoj javnosti da Bošnjaci ne prihvaćaju Daytonsku BiH niti činjenicu da u njoj žive tri ravnopravna politička naroda. Posebno im je neprihvatljiva hrvatska ravnopravnost te svakodnevno to i demonstriraju. Pojedini glasovi iz Sarajeva koji pokušavaju upozoriti na pogubnost ovakvih poteza bivaju ekspresno utišani.

Posebno je otužno nepoznavanje (ili manipuliranje) pojmova od strane onih koji cijelu priču pokušavaju artikulirati u javnosti kako bi na bošnjačku stranu pokušali privući i neke međunarodne aktere.

Tako se tvrdi da je "Schmidt nametnuo apartheid" tako što je omogućio da Hrvati izaberu većinu hrvatskih izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH. Naravno, nitko ni ne pokušava objasniti kako je to točno "apartheid" poštovanje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma. Umjesto objašnjenja, plasiraju se fraze misleći da nitko ne razumije o čemu se govori. 

Apartheid je naziv za sustav rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike. Njime je stanovništvo Južne Afrike podijeljeno na bijelce, crnce, Indijce i "obojene" (mulate), s time da su jedino bijelci imali puna politička prava.

U bh. slučaju, Bošnjaci tvrde da je apartheid to što se omogućuje da i drugi imaju jednaka politička prava kao i oni. I to ne čak ni ista, jer Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, dvije trećine Vlade FBiH, samostalno biraju vlast u pet kantona i u još tri imaju presudan utjecaj na formiranje izvršne vlasti, biraju čitav Klub Bošnjaka kao i ostalih, dvije trećine Kluba Srba te gotovo jednu trećinu Kluba Hrvata. I sad kad im nije omogućeno da ovladaju i Klubom Hrvata, tvrde kako je riječ o "apartheidu". Razina bezobrazluka je naprosto zapanjujuća!

No, sve su to samo simptomi bolesti. Pravi uzrok nefunkcionalnosti BiH leži u činjenici da bošnjačkom političkom biću, koje predvode SDA i Islamska zajednica, BiH u kojoj postoje tri jednakopravna, konstitutivna naroda, naprosto nije prihvatljiva. To je legitiman stav, ali onda bošnjačka politika to treba jasno i reći te sukladno tomu onda pristupiti mirnom razdruživanju triju naroda. 

Umjesto toga, bošnjačka politika želi na prijevaru nagovoriti međunarodnu zajednicu da za njihov račun doslovno pokori Hrvate (kasnije i Srbe) te da im na tacni isporuči bošnjačku nacionalnu državu Bosnu i Hercegovinu. Međunarodna zajednica ih je nažalost u tim naporima podržavala dugih 25 godina. Alijansa, platforma, četiri puta fenomen Komšić... sve  je to odgovornost međunarodne zajednice.

Međutim, kad je Amerika vidjela da takvi potezi doslovno vode BiH u propast, povukla je ručnu i za sad sačuvala BiH kao tronacionalnu državu jer joj u ovom trenutku nikako ne odgovara prekrajanje granica na Balkanu.

Ipak, nikakva Amerika, čini se, neće moći zaustaviti bošnjačku politiku da rasturi BiH. Ako naglo ne progleda, bošnjačka politika vodi BiH u nove četiri institucionalne nefunkcionalnosti, širenja međunacionalne netrpeljivosti, ekonomske, demografske, kulturne i svake druge propasti.

A cijela priča uopće ne mora biti takva. Stvari u BiH se lako mogu i obrnuti. Naime, da bi se zaustavili svi mogući negativni trendovi koji će na kraju i razoriti BiH, potrebno je samo da se uvaži realnosti, dokumenti na kojima zemlja počiva, poput Ustava BiH i Daytonskog sporazuma te pokazati minimum međusobnog uvažavanja i poštovanja, poštovati potpisane sporazume i ne otimati političke i birokratske dužnosti rezervirane za onog druge nacije. To je temeljni pretkorak koji je potrebno načiniti kako bi se išta drugo moglo početi rješavati. Pa Schmidt je morao reagirati u izbornoj noći kako bi zaustavio bošnjačku otimačinu hrvatskih političkih pozicija i tako dao priliku da BiH živi nove četiri godine.

Država u kojoj jedan narod pokušava vladati drugim narodima i u kojoj se ne poštuje Ustav, ne može ni srednjoročno opstati.

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 23:31