Article_Top_970x250

Priželjkivani odnos “2:1” u Predsjedništvu bošnjačkoj politici nije donio korist

BiH ispašta zbog ponovnog propalog pokušaja dominacije

Priželjkivani odnos “2:1” u Predsjedništvu bošnjačkoj politici nije donio korist

velj 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na službenoj internetskoj stranici ove institucije može se pročitati kako je Predsjedništvo do sada uputilo jedan poziv, usvojilo jednu izjavu te odobrilo zaključivanje nekoliko međunarodnih ugovora. I to je urađeno prošle godine. U ovoj godini, što zbog blagdana, što zbog nesuglasica, Predsjedništvo nije održalo ni jednu sjednicu.

Dosadašnji učinak novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nikakav. Iako je prvo uspostavljeno tijelo vlasti nakon listopadskih izbora, državno Predsjedništvo u protekla tri mjeseca, koliko formalno funkcionira, održalo je svega nekoliko sjednica i donijelo nekoliko odluka, piše Večernji list BiH.

Bez konsenzusa

Jedna od njih je ona o smjeni 27 veleposlanika, čiji je jedini propust što su na te pozicije imenovani voljom bivšeg hrvatskog i srpskog predstavnika u kolektivnom šefu države, piše Večernji list BiH. Da je u pitanju politička osveta, čije se štetne posljedice mogu i financijski izmjeriti, potvrdio je još uvijek aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Porezni obveznici u BiH “sječu” diplomata u režiji Željka Komšića i Milorada Dodika i asistenciji Šefika Džaferovića platit će oko 400 tisuća maraka. Ostatak prvih mjeseci rada Predsjedništva BiH može stati u jednu rečenicu. Na službenoj internetskoj stranici ove institucije može se pročitati kako je Predsjedništvo do sada uputilo jedan poziv, usvojilo jednu izjavu te odobrilo zaključivanje nekoliko međunarodnih ugovora. I to je urađeno prošle godine. U ovoj godini, što zbog blagdana, što zbog nesuglasica, Predsjedništvo nije održalo ni jednu sjednicu.

Iako je počelo s radom kasnije (nakon izbora) u odnosu na sadašnji saziv, prethodno Predsjedništvo BiH već na prvoj redovitoj sjednici donijelo je 18 različitih odluka, a na drugoj više od 20. Neke od njih bile su iznimno važne, poput one o sudjelovanju časnika i vojnika Oružanih snaga BiH u operaciji potpore miru “Odlučna potpora” u Islamskoj Republici Afganistan. Odluke o prošlom sazivu Predsjedništva redovito su usvajane konsenzusom. Kako i do kakvog konsenzusa može doći aktualni saziv državnog Predsjedništva, vidjelo se na smjeni diplomata iz hrvatske i srpske “kvote” i skoro pa turističkom putovanju u Bruxelles.

Politički odnosi u zemlji

Za sve ostalo mogli bismo se načekati jer trenutačno nema suglasnosti o održavanju sjednica, a pogotovo ne o donošenju nekih važnih odluka iz nadležnosti Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović čak se ni ne pojavljuju na istim državnim i društvenim događajima, a njihov sukob oko zastave po svojoj će tragikomičnosti ostati upisan u povijest bosanskohercegovačke, pa i svjetske politike. Osim što demonstrira stanje političkih odnosa u zemlji, dosadašnji učinak novog Predsjedništva BiH pokazuje koliko su bili prazni argumenti onih koji su bošnjačko biračko tijelo uvjeravali kako je od presudnog značaja da u državnom Predsjedništvu bude “2:1”, odnosno da “probosanske snage” izaberu dva od tri člana tog tijela. To što su dobili dva člana Predsjedništva bošnjačkoj politici nije donijelo nikakvu nadmoć pri donošenju odluka. Naprotiv, Predsjedništvo s odnosom “2:1” potpuno je nefunkcionalno i sve pokazuje kako će imati najlošiji učinak od svih dosadašnjih saziva, uključujući i ono prvo poslijeratno koje se sastajalo na “neutralnom terenu” i uz posredništvo i osiguranje stranaca. Osim ako se sječa diplomata ne smatra državnim uspjehom.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250