Article_Top_970x250

Pripada li A.B Šimić Grudama ili Zagrebu?

slavni pjesnik

Pripada li A.B Šimić Grudama ili Zagrebu?

lis 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Drinovačka rodna kuća velikog pjesnika Antuna Branka Šimića danas je i muzej, a Šimićeva obitelj njegovo stvaralaštvo čuva od zaborava.

“Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda”, prvi su stihovi “Opomene” Antuna Branka Šimića, čovjeka koji je bitno obilježio bosanskohercegovačku književnost i kulturu, ali i književno stvaralaštvo cjelokupnog južnoslavenskog prostora, prenosi N1.

U Šimićevim rodnim Drinovcima i osnovna škola nosi po njemu ime, ali i po njegovu bratu Stanislavu Šimiću. Nastavnici, djelatnici i učenici ove škole iz dana u dan trude se kroz nastavu književnosti, ali i izvannastavne aktivnosti razvijati svijest o važnosti očuvanja Šimićevog pjesništva od zaborava.

“Što se tiče samog imena škole – i u svjetskoj, i u europskoj i u hrvatskoj književnosti ime Antuna Branka Šimića samo po sebi je jedno veliko ime. Prema tome, doista mi je čast da sam i kao učenik i kao djelatnik pod ovom školom, koja je nositelj imena našeg pjesnika”, kaže za N1 Anita Kolak, ravnateljica OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića.

Svega nekoliko metara od škole je i rodna kuća Antuna Branka Šimića, u sklopu koje je i mjesna kavana, koja po njemu nosi ime. A unutar kuće spomen-soba. Muzej, koji je sačinjen od stvari koje su skupljali Šimićevi rođaci, ali i mještani Drinovaca.

“Ovo je spomen-soba koja se nalazi u rodnoj kući Antuna Branka Šimića. U njoj se nalaze stvari koje je skupljao moj muž, naša djeca zajedno sa mnom, ali također uz pomoć naših sugrađana”, naših Drinovčana koji su nam davali pojedine stare stvari da bismo mogli napraviti ovaj muzej. Znači, zahvaljujući njima”, ističe Snježana Šimić. Dakle, sve je zahvaljujući samo njima, a ne politici.

U spomen-sobi kroz stare fotografije i rukopise oživljavaju se vremena u kojima su se umjetnost i zajedništvo, kažu, znatno više cijenili i njegovali. Kroz ovu kuću prošli su brojni velikani – od Dragutina Tadijanovića, Kaštelana, Skendera Kulenovića pa sve do Mostarskih kiša.

”Svi su odreda poštivali ovog velikog pjesnika, koji se jednostavno može nazvati našim”, poručuje rođak Antuna Branka Šimića.

“To je bilo svojatanje – hrvatski književnik, bosanskohercegovački književnik. On je rođen u Bosni i Hercegovini. Bio je u Širokom Brijegu, pa je bio u Vinkovcima, zatim u Zagrebu. U ovoj se situaciji on može svojatati ovako ili onako, država se podijelila. Ali on je rođen u BiH, dakle bosanskohercegovački književnik, koji je kao Nikola Tesla – rođen u Smiljanu, ali živio u Americi i tamo je pokazao svoje znanje”, dodaje Stanislav Šimić.

Mnogim je velikanima Bosna i Hercegovina bila mjestom rođenja, baš kao i Antunu Branku Šimiću. A “pjesnici su”, kako kazuju i Šimićevi stihovi, “čuđenje u svijetu”.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250