StoryEditor
oslobađanje generala

Prije 10 godina čuli smo nezaboravne riječi: "Izričem oslobađajuću presudu... Nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu"

Piše desk  /  16.11.2022., 10:04h

Na današnji dan, prije točno 10 godina, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su na Međunarodnom sudu u Haagu.

Dana 16. studenog 2012. generali Ante Gotovina i Mladen Markač, heroji Domovinskog rata, oslobođeni su odlukom žalbenog vijeća Haaškog suda na čelu s Theodorom Meronom. 

Spomenuti sud odlučio je da hrvatski generali nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata te je time srušena prvostupanjska presuda donesena u travnju 2011. godine, prema kojoj su generali bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.

"Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu", kazao je sudac Maron, nakon čega je euforija zahvatila cijelu Hrvatsku, ali i Hrvate diljem svijeta.

Slavilo se u svim krajevima Hrvatske, a veličanstven doček generalima upriličen je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. U centru hrvatske metropole okupilo se oko 100.000 ljudi, koji su domoljubnim pjesmama uveličali jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti.

"Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na 'i' Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda", kazao je Gotovina okupljenom mnoštvu.

"U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje", dodao je Markač, čime je izazvao gromoglasan pljesak razgaljene mase, podsjeća direktno.hr.

Dnevnik.ba

21. rujan 2023 20:53