Article_Top_970x250

Pretjecanje često biva fatalno

složena i opasna radnja

Pretjecanje često biva fatalno

velj 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Prometne nesreće najčešći su uzrok smrti mladih ljudi u dobi od 15 do 29 godina.

Ako se ovakav trend nastavi, prometne nesreće do 2030. godine bit će peti najčešći uzrok smrtnosti ukupne svjetske populacije, učestaliji od bolesti poput AIDS-a, raka pluća i dr. Na cestama diljem Bosne i Hercegovine godišnje pogine oko 380 osoba, a 11.000 bude ozlijeđeno. Prema službenim statistikama, stopa smrtnosti u prometu u BiH je oko 10,3 poginula na 100.000 građana. To je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Europe. Podaci su to preuzeti s web-stranice JP Ceste Federacije BiH, a razlozi za ovako crnu statistiku su razni.

Kompleksne oblasti

Na spomenutoj web-stranici ističe se da su sigurnost prometa i prevencija prometnih nesreća kompleksne oblasti. Kako bi se u njima postigli rezultati, bitno je poznavati uzroke nesreća, načine unaprjeđenja sigurnosti i utjecaja sigurnosti na sudionike u prometu. Jedna od najsloženijih i najopasnijih radnji je pretjecanje i ono spada u česte razloge prometnih nesreća. Neodgovornim pretjecanjem nesavjesni vozači ugrožavaju sve sudionike u prometu, a posljedice su često fatalne. Crnu statistiku pune slučajevi pretjecanja preko pune linije, u zavojima, pretjecanje kolone vozila i sl. Iz BiHAMK-a upozoravaju da je pretjecanje jedna od najsloženijih radnji u prometu.

Velika brzina

- U toj radnji sudjeluju najmanje dva vozila u pokretu, pretjecanje se izvodi velikom brzinom, a pritom vozač koji pretječe koristi prometni trak za vozila iz suprotnog smjera, kažu iz BiHAMK-a, te dalje skreću pozornost: - Donošenju odluke o pretjecanju mora prethoditi vozačevo promišljanje o svim elementima za sigurno izvođenje ove radnje: preglednost, vidljivost, stanje i vrsta kolosijeka, položaj ostalih sudionika u prometu, tehničke mogućnosti vozila, važeća prometna pravila, prometni znakovi... Pretjecanje vozač smije vršiti samo ako ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na cesti ima dovoljno prostora za sigurno izvođenje tih radnji - kažu iz BiHAMK-a.

Dnevnik.ba