StoryEditor
NAKON KRAĆE BOLESTI

Preminuo je Darko Nikolić, bivši ravnatelj Simfonijskog orkestra: Velik i strastven u svom muziciranju, gospodin starog kova, jedan od onih koji su Mostar činili Gradom

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  28.03.2022., 12:01h
Preminuo je Darko Nikolić, vođa dionice viola, bivši ravnatelj Simfonijskog orkestra Mostar i jedan od onih ljudi koji su Mostar činili Gradom. Kolege i prijatelji se za Dnevnik.ba opraštaju od ovog velikog glazbenika koji je sačuvao Simfonijski orkestar Mostar u najtežim vremenima i zahvaljujući čijem je entuzijazmu i strasti ta institucija danas živa, aktivna i prepoznatljiva ne samo u BiH, nego i šire.

U Mostaru je u subotu, 26. ožujka, nakon kraće bolesti preminuo Darko Nikolić, bivši ravnatelj Simfonijskog orkestra Mostar. Posljednji ispraćaj ovog dugogodišnjeg člana Simfonijskog orkestra i glazbenika je u danas, u 14 sati ispred mrtvačnice Bijeli Brijeg, a pokop je na groblju Šoinovac. Simfonijski orkestar Mostar će sutra, u utorak, u 19 sati u dvorani HDHS Kosača svirati koncert Nikoliću u čast inspiriran Indexima pod nazivom “Sve ove godine“. 

Darko Nikolić ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Mostara i BiH, a u dva navrata bio je ravnateljem Simfonijskog orkestra Mostara i najzaslužnija osoba za njegovo dugogodišnje egzistiranje na kulturno-umjetničkoj i glazbenoj sceni. 

Darko Nikolić je kao dječak u bermudama ranih 60-ih postao članom Simfonijskog orkestra 

Snježana Zovko, aktualna ravnateljica Simfonijskog orkestra, izjavila je za Dnevnik.ba da je Darko Nikolić bio “gospodin širokog srca, vrstan glazbenik, vođa dionice viola i iskreni prijatelj kojem ste se mogli povjeriti bez trunke sumnje da će iznevjeriti vaše povjerenje“. 

“Ne postoje više takvi ljudi, a ni ne rađaju se novi koji bi im bili nalik. Našem dragom kolegi posvetit ćemo koncert u utorak, 29.3. u našoj Kosači. Znamo da će nas pratiti svojim nasmiješenim licem zadovoljan što se upravo pjesmama legendarnih Indexa opraštamo od njega. S nama će se te večeri, oprostiti od našeg Darka svi oni koji ga imali čast poznavati, a to je, uvjereni smo, nekoliko stotina Mostaraca i Mostarki“, izjavila je Zovko za Dnevnik.ba i podsjetila da je Nikolić već kao dječak, u bermudama“ ranih 60-ih godina postao članom Simfonijskog orkestra koji mu je bio istinski dom. 

image

Darko Nikolić

PRIVATNI ALBUM -

“U ime svih onih koji sviraju u orkestrima diljem Europe, a čijim je honorarnim članom nemali broj puta bio i naš od milja zvani Darkoni, želimo kazati HVALA za svaku zajedno odsviranu notu, za svaki prijateljski stisak ruke i za svaki savjet. Počivaj u miru, dragi prijatelju!“, rekla je Zovko. 

Živio je za Simfonijski orkestar Mostar, a njegov gubitak ćemo osjećati sve više

Dirigent Igor Tatarević, također, ističe, kako mu je Nikolić bio ne samo kolega i ravnatelj, nego velika podrška, prijatelj i osoba s velikim životnim iskustvom i očinskim savjetima čija ga snaga i danas inspirira. 

“Uvijek spreman i otvoren za suradnju i dijalog, pravi intelektualac koji je živio za muziku, svoj Orkestar i za njegov boljitak. Neizmjerno će mi faliti sa svojim specifičnim humorom i zvukom svoje viole. Siguran sam da ćemo svi skupa u orkestru a tako i gradu Mostaru njegov gubitak s vremenom osjećati sve više“, izjavio je Tatarević za Dnevnik.ba i dodao kaku je Nikolić zahvalan za sve što je činio za kulturu, glazbu i Orkestar u Mostaru. 

“Nedostajat će mi i u dubljem smislu, kao pravi prijatelj koji me uvijek dočekivao širom otvorenih ruku, toplim i iskrenim riječima. Darko, hvala ti na svemu“, rekao je Tatarević. 

"Umjetnik i gospodin starog kova, jedan od onih koji su Mostar činili Gradom" 

Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, izjavio je za Dnevnik.ba da je smrt Darka Nikolića ogroman gubitak ne samo za Simfonijski orkestar, čiji je bio dugogodišnji član i ravnatelj, nego i za kulturnu i umjetničku scenu Mostara i Hercegovine. 

“Velik u svojoj samozatajnosti, blagog i profinjenog karaktera, otmjenog ponašanja i strastvenog muziciranja, bio je umjetnik i gospodin starog kova, jedan od onih koji su Mostar činili Gradom. U nadi da će njegova duša pronaći vječni spokoj, u svoje i u ime Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru obitelji pokojnog Darka Nikolića upućujem iskrenu sućut“, rekao je Vukoja.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:29