Article_Top_970x250

Pozitivna uskustva učenice Teje iz Kiseljaka sa razmjene u SAD

Razmjena učenika

Pozitivna uskustva učenice Teje iz Kiseljaka sa razmjene u SAD

srp 29, 2017

Piše: Ivana Cvjetković

Ivana Cvjetković
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tea Drmač iz Kiseljaka,

Srednjoškolska učenica Tea Drmač iz Kiseljaka nalazi se na razmjeni studenata i učenika iz programa Yes. Tea se nalazi u obitelji u Texasu i prezadovoljna je iskustvima stečenim u SAD. Svoje doživljaje odlučila je podijeliti s čitateljima Dnevnika.ba kako bi i druge ohrabrila na slična iskustva.

Razmjena u SAD-u – iskustvo života Yes program (Youth Exchange and Study) je program razmjene srednjoškolaca u potpunosti financiran od strane State Departmenta vlade SAD-a.

Jedino što srednjoškolci moraju učiniti je proci kroz testiranja engleskog jezika, pisati aplikaciju, te biti izabrani.

Testiranja se obavljaju u devetom ili desetom mjesecu u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Meni je razmjena u SAD-u promijenila život, naučila me mnogim novim stvarima, dala mi iskustvo koje cu pamtiti cijeli život.

Ja sam bila u gradu Lacy Lakeview, u državi Texas. Ovaj program podrazumijeva pohađanje američke srednje škole, život s host obitelji te volontiranje.

Američke srednje škole su drugačije od naših, kao i njihov sustav obrazovanja. Njihova nastava nije zasnovana na pukom čitanju i pisanju. Oni rade razne projekte, debatiraju, a profesori i učenici imaju prijateljski odnos.

Učenici imaju pravo birati predmete koje ce izučavati. Ono na što sam najponosnija je osvojeno treće mjesto na distriktnom i deseto na regoonalnom debatnom natjecanju.

Moram napomenuti da ranije nisam imala iskustva s debatiranjem na debatni format Lincoln-Douglas. Također, to što sam učenica na razmjeni nije me spriječilo da imam jako dobre ocjene i da budem jedna od najboljih.

Moram reci da sam oduševljena Amerikom i Amerikancima. Zaljubila sam se u tu zemlju tako reći na prvi pogled.

Njihov način života nema veze s onim što možemo vidjeti u filmovima. I da, Amerikanci ne idu svaki dan u restoran, nisu svi debeli, ne jedu samo hamburgere, dakle sve su to samo predrasude.

A ono što Amerikanci jesu? Zabavni su, ljubazni, društveni, optimistični. Svi žele znati sve o vama, vašoj zemlji, kulturi i jeziku. Oni vjeruju da je sve moguće postići samo ukoliko to dovoljno želite.

Ne govore „ma to je nemoguće“, „teško je to“.

Ovo iskustvo me naučilo da se uvijek držim svojih stavova, da ne odustajem od svojih snova, da budem još otvorenija i još širih pogleda na život i svijet. Ono sto mi je najdraže vezano uz američku kulturu je jednakost izmedju spolova.

Tako da nije nista neobično u tome da žena vozi autobus, a da muškarac radi manikuru, ili da čisti kuću. I nitko neće reći kako je on „papučar“.

Ova razmjena me također naučila da o nekoj zemlji ne možemo znati, o njoj pričati i suditi ako ju nismo posjetili. Ne možemo znati kakvi su to Amerikanci, ako s njima nismo razgovarali i s njima provodili vrijeme. No, najbolji dio ove razmjene su ljudi koje sam dobila u život.

Dnevnik.ba

 

Tagovi: