Article_Top_970x250

Povratak krize u Europu

slabosti unije

Povratak krize u Europu

lis 12, 2017

Piše: Ana Krezo

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europska unija - koja se oslanja na državu-naciju ne samo zbog provedbe svojih politika, već i zbog vlastitog legitimiteta - može funkcionirati samo kao i njezine države članice. A, danas, te države članice, uključujući, ali ne ograničavajući se samo na Španjolsku, ozbiljno oslabljuju unutarnji sukobi, piše Daniel Gros, direktor Centra za Europske Političke Studije u Briselu, za Project Syndicate. S engleskog jezika za Dnevnik.ba prevela i prilagodila Ana Krezo.

Prije samo četiri mjeseca, kada je eurofil Emmanuel Macron izabran za predsjednika Francuske, čini se da se Europska unija konačno mogla veseliti razdoblju mira. Ali mir je posljednja stvar koja se može vidjeti na ulicama Barcelone, gdje su demonstracije u korist katalonske neovisnosti - referendum kojeg su vladine vlasti brutalno potisnule - suočene s jednako snažnim prosvjedima protiv njega.

Kako unutarnji sukobi u Španjolskoj eskaliraju, povratak krize u Europi može se činiti sve više neizbježnim. Ipak, ono što se događa na terenu u Španjolskoj zapravo pokazuje da europski gospodarski oporavak jača, istovremeno ističući granice onoga što EU može postići.

Snagu gospodarskog oporavka  EU otkrio je nedostatak bilo kakve značajne reakcije financijskog tržišta na burne scene u Kataloniji. Da je bilo sličnih situacija prije nekoliko godina, bilo bi pokrenuto masovno isplaćivanje španjolskih državnih obveznica.

Ovaj glas povjerenja temelji se na čvrstim temeljima. Cijelo gospodarstvo eurozone raste na respektabilnim, iako nepreciznim stopama. I španjolsko gospodarstvo bilježi brži rast od prosjeka eurozone, uz zadržavanje svojih vanjskih računa u neznatnom suficitu.

To znači da se oporavak Španjolske temelji na povećanju opskrbe, a ne povećanju domaće potražnje, kao što je bio slučaj prije krize. Dodajte tome postojanje institucija eurozone koje mogu rješavati privremene financijske poteškoće s kojima se susreću banke ili države. Postaje jasnije zašto dubinska politička kriza Španjolske nije bila popraćena opasnim kretanjima financijskih-tržišta.

No, kriza u Kataloniji također ističe ograničenja modela integracije EU-a, koja su ukorijenjena u činjenici da se Unija temelji na državi-naciji. Ovaj model ne može se opisati kao međuvladavina (inter-governmental). Naprotiv, on se temelji na neizravnoj provedbi: gotovo sve što EU čini i odlučuje provode državne vlade i njihove uprave.

Ova razlika je naočitija na području monetarne politike, gdje mehanizam odlučivanja definitivno nije vladin: Upravno vijeće Europske središnje banke djeluje na temelju jednostavne većine.

No mehanizam provedbe svakako je indirektan: donesenu odluku provode nacionalne središnje banke - pristup koji može imati važne implikacije. Na primjer, ogromne operacije kupnje obveznica koje je nominalno poduzela Europska središnja banka posljednjih godina, u velikoj su mjeri obavljale nacionalne središnje banke koje kupuju vlastite obveznice.

Europski sud pravde u Luksemburgu - druga zajednička institucija od presudne važnosti - također se oslanja na mehanizam donošenja odluka koji nije međuvladin. Ipak, suce imenuju državne vlade, a nacionalni sudovi i uprave provode svoje odluke.

Usporedba sa Sjedinjenim Državama ističe slabosti ovog pristupa. Iako Američke Federalne rezerve također imaju regionalnu strukturu, pojedine banke pričuvnih rezervi pokrivaju nekoliko država i nisu vezane za bilo koju državnu upravu ili instituciju. Isto tako, suci Vrhovnog suda SAD-a nominirani su od strane federalnih institucija (Senat prihvaća ili odbacuje kandidate koje predlaže predsjednik), a ne državne vlade.

Oslanjanje na svoje države članice za izgradnju zajedničkih institucija, bio je vjerojatno jedini način za početak procesa integracije EU, s obzirom na duboku nepovjerljivost među zemljama koje su međusobno ratovale. Ipak, sindikat koji se oslanja na državu-naciju, ne samo zbog provedbe, već i zbog  legitimiteta, može funkcionirati samo kao i pojedinačni članovi. Ali, danas, većina ih je okružena unutarnjim sukobima. Taj model doseže svoje granice.

U Grčkoj slabi administrativni i pravosudni sustavi sprečavaju gospodarski oporavak. U Poljskoj i Mađarskoj "neobuzdane" vlade potkopavaju novisnost pravosuđa. I u Španjolskoj, politički sustav djeluje nesposobno za rješavanje sukoba između regionalne vlade Katalonije, s težnjama većeg samoodređenja, i središnje vlade u Madridu, koja tvrdi da čak i uzimanje u obzir tog pitanja bi potkopalo ustavni poredak.

Čak se i Njemačka suočava s unutarnjim političkim izazovima. Nakon što je izgubila oko petinu njezinih birača na nedavnim federalnim izborima, kancelarka Angela Merkel morat će surađivati s trojicom neupitnih koalicijskih partnera tijekom njenog četvrtog i vjerojatno posljednjeg mandata. Što se tiče Italije, ankete pokazuju da većina birača sada podržava populističke i / ili euroskeptičke stranke.

I dok otvoreno euroskeptičke stranke vjerojatno ne mogu steći moć bilo gdje, ti politički preokreti ne pomažu europskoj integraciji. EU se suočava s malim izravnim neprijateljstvom. Danas se, međutim, suočava s "opstruktivnom ravnodušnošću", jer mnoge njezine države članice postaju sve više zaokupljene svojim unutarnjim izazovima, premišljajući se o važnosti europske integracije  na većem dijelu kontinenta.

Oni čelnici EU-a koji i dalje žele unaprijediti integraciju više ne mogu računati na argument koji se koristi tijekom financijske krize, da nema alternative. I dopušteni konsenzus prvih godina integracije je odavno otišao. Ako se napravi daljnji napredak prema "sve bližoj zajednici", europski čelnici morat će pronaći novi model koji može nadvladati neprijateljstvo njihovih građana.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250